hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 690S及694S將在3月20日開辦
開啟左側

[路線消息] 690S及694S將在3月20日開辦

ATENU135 發表於 2023-5-29 22:19 | 顯示全部樓層

cnquate 發表於 2023-5-29 21:46
回程頭班車有個現象,就係如果中環塞車搞到遲咗,通常都要企人,車程暢順嗰陣會少啲客。試過灣仔至天后飛咗 ...

唔穩定真係難攪
去程容易啲預時間回程比較難

kentbryo 發表於 2023-5-29 23:29 | 顯示全部樓層
cnquate 發表於 2023-5-29 21:46
回程頭班車有個現象,就係如果中環塞車搞到遲咗,通常都要企人,車程暢順嗰陣會少啲客。試過灣仔至天后飛咗 ...

似乎係中環越留得耐越多客,啲客趕到班車
其實回程都應該延長時間,起碼7點都要有車搭啦
康城成班供樓奴隸,一樣有好多人要遲放工(包括我
sunhoo 發表於 2023-5-29 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-5-29 22:19
唔穩定真係難攪

不妨推遲小小回程時間,再將每班車拆為兩條分支,每條分支只做原線一半,以穩定車程。分支A線,中環開,金鐘後停入境處同灣碼,鴻興道上橋後跟8s求其停多几站,最后民康街上橋。分支B由金鐘開,一路碌電車路至民康街上橋。
ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-29 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2023-5-29 22:19
唔穩定真係難攪

呢個係北港島往返新界長途巴士線嘅通病
某程度上亦解釋咗點解好少分拆港島段做特快
停5個站又係唔穩定行10個站又係唔穩定
開15分鐘1班而拖卡嘅機會唔會少過10分鐘1班而拖卡好多
行車時間唔會話多好多嘅情況下,自然密車停10個站有着數,多幾個站上客亦可更調節到前後車距,正如收工去皇后街搭西隧巴都無得預即班上到,但總有一班半班係相對多空間。
JX9097 發表於 2023-5-29 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-5-29 19:38
咁你應該係要搵人反映下坑口係有需求但係冇服務你喺度講都係無補於事,九巴咪一樣唔開
...

觀乎爆料+古生似乎九巴唔係唔想開,而係唔批
最簡單連91S想拉出去觀塘都唔得
難道區議會可以左右運吉?
ATENU135 發表於 2023-5-30 02:26 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-5-29 23:50
觀乎爆料+古生似乎九巴唔係唔想開,而係唔批
最簡單連91S想拉出去觀塘都唔得
難道區議會可以左右運吉?

嗱298C上咗RPP四去四回冇理由唔開得
你可以話其他服務建議有阻滯,咁呢樣我唔知內幕消息
但係298C只係九巴唔想開多過唔開得
castanopsis 發表於 2023-5-30 04:09 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2023-5-29 23:29

似乎係中環越留得耐越多客,啲客趕到班車
其實回程都應該延長時間,起碼7點都要有車搭啦

無咁複雜,總人數無變過
頭班遲,只係食咗尾班啲客

當然我同意應該開長啲服務時間
但走線無變動,巴士公司就唔會覺得有客量增長既空間
而按宜家客量,巴士公司又唔會肯加俾你
銅鑼灣宜家又咁既客量......
見到點解要改入境處尾站未?

castanopsis 發表於 2023-5-30 04:12 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-5-29 23:33
不妨推遲小小回程時間,再將每班車拆為兩條分支,每條分支只做原線一半,以穩定車程。分支A線,中環開, ...

除非改行紅隧,否則唔好行灣碼鴻興道
停完入境處,直接cut出快線起飛

Citcalag 發表於 2023-5-30 07:46 | 顯示全部樓層

ETA所見,今日似乎並無加班車
晉海既朋友,參考琴日客量,上尾車有位坐機會較大

690S@三車
08:17 日出康城 +54 (留後5)
08:22 峻瀅 +22 (留後10~20,開始企位)
08:24 Mega Plus數據中心 +8
08:26 日出康城晉海 +21(頂閘上橋,太多人企,睇唔到留後幾多,總之有客上唔到)
淨係康城4站已經夠客打爆一部車

newfastbaby 發表於 2023-5-30 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-29 23:34
呢個係北港島往返新界長途巴士線嘅通病
某程度上亦解釋咗點解好少分拆港島段做特快
停5個站又係唔穩定行1 ...

同意 用灣仔做尾站都解釋唔到會碰上港島北同東隧塞車問題 巴士公司一直揀興發街甚至行埋英皇道先入隧道唔係冇理由