hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 各巴士公司申請加價 九巴加9.5% 新巴、城巴票價劃一加 ...
開啟左側

各巴士公司申請加價 九巴加9.5% 新巴、城巴票價劃一加$2

kd7941 發表於 2023-3-14 20:50 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-3-14 18:52
我諗同區補貼同區係比較合理嘅做法,蝕者自付
即係叫大西北補貼港島利東邨,呢啲咪唔合理 ...

好懷疑開口埋口話補貼既人究竟識唔識個制度?咁鍾意專做賺錢線既點解唔去做村巴或者紅Van? 一日幾班專做繁忙時間幾班車或者專做紅Van唔滿唔開車咪包賺?
專利巴士個制度從來都係將一堆有賺有蝕既線去俾一間公司, 唔係有蝕錢線憑咩會有B7 B8批俾專利巴士公司?
除非今天講到明改規矩, 專利巴士係專做賺錢線, 咁請將所有對其他車既禁區全部取消, 包括巴士站唔準泊車, 巴士泊車俾返泊車費, 因為無左規矩既話專利巴士唔應該有Priority

專利巴士從來都係每條線互相補貼, 憑咩覺得大西北係補貼利東邨? 大西北既車費幾多%係資助緊利東邨巴士服務?
上繁過後市區私牌返大西北既油錢係邊個資助緊? 下晝由大西北私牌出市區載客既油錢又係邊個資助緊?
交十萬稅揸車既人點解要資助交五萬稅既人有交通津貼?
交五萬稅既人點解要資助長者$2乘車?
住港島交稅既人點解要資助新界人起西鐵起沙中線?
住市區既人點解要資助離島有船?
siupy 發表於 2023-3-14 21:21 | 顯示全部樓層
城巴A車加價50%
如果城巴機場快線預售來回車票各加$20/25
我都覺得都可以接受
但前題可以用apps/旅遊網買,例如klook之類
QR code 上車掃
當然城巴唔想旅客用
可以set一定要入機場為第一程,出機場係第二程
S3bl430 發表於 2023-3-14 21:24 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-14 19:47
政府 $2 計劃 根本好快頂唔順
最少要加返一倍或者轉 25 折乘車

政府2元計劃其實都為巴士公司創造好多收入,
尤其是有班人過海線當短途線搭
當轉用25折乘車,到時這些間接補貼消失,
巴士公司虧損只會加大

當然,
個人認同2元計劃應該都要"優化",
方向包括加收繁忙附加費, 按路線用途收費, or 減少非長者生活津貼受惠者的搭車津貼
錯字連篇
天空之神 發表於 2023-3-14 21:31 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-3-14 21:24
當轉用25折乘車,到時這些間接 ...

真正要搭車仍然會收足錢
而家班廢老擺明濫用

加車費希望可以改善到員工福利如果唔係係哂氣
.
brianso198 發表於 2023-3-14 21:34 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-3-14 21:24
當轉用25折乘車,到時這些間接 ...

用呢種方式想補貼巴士公司, 結果而家堆流水線大跌客, 然後過海車越行越耐影響成個交通生態係咪好事先?

好明顯一個例子係新巴條2

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
James116 + 3 給你一個like

查看全部評分

天空之神 發表於 2023-3-14 21:38 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-3-14 19:38
有六十億補貼老人家無錢幫機場員工減輕交通負擔,有趣有趣

咁你知唔知機票加到某個水平,長遠係有負面影 ...

靠轉機搵食就梗係要有咁平得咁平

但係香港某間航空公司頂爛市既玩法根本唔健康

.
brianso198 發表於 2023-3-14 21:44 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-3-14 21:38
靠轉機搵食就梗係要有咁平得咁平

但係香港某間航空公司頂爛市既玩法根本唔健康

而家問題係機場無人返工仲要全方位都請唔到人返工果種

你估地勤公司無改善過員工福利咩?航空公司已經硬食左好多啦

但人力問題都唔係好改變到D咩

政府唔需要介入?就算唔免費都應該諗辦法減輕員工交通負擔甚至乎快D可以返放工

復常除左口岸, 機場都好重要
偏偏而家最大問題出現就係機場

政府知架喎, 不過交通問題近乎放任式
E車就永世被cut班, A車就永遠開唔返合理服務水平

機管局只係識宣傳果條咩機場風鈴徑(機場凋零徑先岩)

天空之神 發表於 2023-3-14 21:50 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-3-14 21:44
而家問題係機場無人返工仲要全方位都請唔到人返工果種

你估地勤公司無改善過員工福利咩?航空公司已經硬食 ...

你改善唔到通勤人口咩都假
直頭係東涌起員工宿舍比員工
咪解決呢班人因為搭長途車既時間同金錢問題
Day 1 就應該要做既野到今日都係諗住用市場既方法解決

結果東涌就要出市區返工
市區就要返機場工
夠哂精彩
.
brianso198 發表於 2023-3-14 21:52 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-14 21:50
你改善唔到通勤人口咩都假
直頭係東涌起員工宿舍比員工
咪解決呢班人因為搭長途車既時間同金錢問題

東涌起宿舍無問題
但而家去東涌D交通做成點?
我都唔想再提

只係一個逸東一個東涌北都已經夠哂精彩

再講由規劃到起好要哂幾多時間?
遠水不能救近火

天空之神 發表於 2023-3-14 21:58 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-3-14 21:52
東涌起宿舍無問題
但而家去東涌D交通做成點?
我都唔想再提

當日規劃東涌係機場員工既後勤區
如果係做到既,我唔覺得安排機管局既shuttle 好難
Shuttle 轉 NA 車已經係一個玩法
有客,我唔認為 S1 S64 S56企車頂都唔開車

Day 1 起哂公屋都唔係拎去做宿舍已經係錯
反而私樓果part 又解決到機師果班,even 有人入左愉景灣住
.