hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 連議員都罵: 「你根本唔想做就出聲」
開啟左側

連議員都罵: 「你根本唔想做就出聲」

天空之神 發表於 2023-3-21 01:49 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-3-21 01:11
政府最終批幾多 % 根本唔會就咁一半,
係基於你營運情況同蝕本去決定,
而唔係求其亂定同亂批。

但根據過往十幾廿年經驗

無論巴士公司定小巴公司

都係up 大個數預找返一半比政府交差

有邊次唔係嘔返一半或者更多出黎? 政府會比班商人加足數?

唔爆大條數,加到既只會更少

50% 當笑話咪算,但呢個真係跟正可以加足既上限咪用呢度慢慢減返個加幅
.
ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-21 02:19 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-21 01:49
但根據過往十幾廿年經驗

無論巴士公司定小巴公司

啲嘢玩爛咗就未必係平時嘅rule of thumb
平時嗌15%可能斬剩你8%
而家嗌50%隨時睇都唔睇份嘢成份彈走你
不過將啲嘢玩爛唔跟章法一向係屎水特色嚟,連新創建都唔會咁玩
dennis28a 發表於 2023-3-21 02:20 | 顯示全部樓層
但根據過往十幾廿年經驗

無論巴士公司定小巴公司

你肯定?邊個同你講個有依個不成文規定?
你試吓搵晒咁多次加價,係唔係一定只加一半?

2014年九巴申請加4.3%,最終獲批3.9%
說好的只有一半?
惡意回復是不道德的行為。
brianso198 發表於 2023-3-21 06:32 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-3-21 00:34
所以咪話新公司用盡制度下既空間一次過申請到盡搏你政府比一半都可以加 25%
做埋以前新創建都唔做既野
入 ...

當初無旅客返工唔通要政府養人?定係你畀錢養?
kay 發表於 2023-3-21 07:20 | 顯示全部樓層
但根據過往十幾廿年經驗

無論巴士公司定小巴公司

天星一倍行會照SHOW佢
屎巴50%已經有人墊底
不過如果我係九巴都可能後悔點解唔咬25%

反正蝕一年錢可以申請追加25年加幅
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2023-3-21 08:04 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-3-21 02:20
你肯定?邊個同你講個有依個不成文規定?
你試吓搵晒咁多次加價,係唔係一定只加一半?

我意思係唔會加足
小巴加親通常都係得一半巴士都唔會加足咁多

無人講係規定
我只係話預加到一半都當賺左
批到更多係更賺咁解
自己爬文

制度直頭容許加夠咁多
只係老九龍運慈巴新創建都從來無做過

如果有人話蝕先可以加
咁東隧西隧年年加維持准許回報應該會係全世界黎緊既玩法

政府定立既方程式
而家咪叫佢自己收科
.
天空之神 發表於 2023-3-21 08:15 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-3-21 06:32
當初無旅客返工唔通要政府養人?定係你畀錢養?

咁巴士公司都唔係無條件蝕錢養人同樣道理

一開關咪人工唔夠其他公司爭

所以同樣都應該要改善待遇
改善行業
錢? 用者自付

做唔到收支平衡蝕唔起
咪交牌等政府同市場平衡返
加太多,班客自然會落哂地底,轉哂搭其他公司嘅
質素太差,咪好似中巴比政府收返專利
.
brianso198 發表於 2023-3-21 08:49 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-21 08:15

即係咁,咪做緊囉

但而家A車B車賺唔到錢咩?
疫情無旅客直接收車大家都明,但機場開始多人,唔係應該開返至少一半班次吸引人返工同方便返旅客出行?

而家?A12鬧咗兩個月,A10大家又鬧咗兩個月
飛機恢復一半都仲只係開多三分一班次,仲要大咬加價一半,講講下無啦啦講到加一半係合理,你當機場員工係乜?

跟住就講咩用者自付,而家同你講係爭取更多旅客,香港行得比人遲啦
雖然LCC確實係搞爛成個行業,而家係想改正返呢個情況
而我都好同意唔應該下下由政府承擔,航空公司應該付出一部分

但,而家機管局為咗吸引航空公司回流做咗好多嘢,城巴?
車又唔開返只係識叫加價五成,呢啲又係乜玩法?

你城巴A車底價已經比龍運高一截做到啲乜樣?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
James116 + 1 給你一個like

查看全部評分

nickk 發表於 2023-3-21 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-21 08:15

公共交通呢啲民生基本嘢,點解要用者自付嚟補貼,唔係應該由政府去資助?
ahken 發表於 2023-3-21 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-20 22:32
1)以前冇加/唔比加唔代表而家要追加返,個邏輯好奇怪。有需要的話,自己當年做乜唔申請加價或者點解加價 ...

閣下講咗重點,A31或A32系絕對不至於“搭的士冇咁嬲”,因為基數細,可能要加100%先有“搭的士冇咁嬲”呢回事