hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴790將增設假日服務
開啟左側

[小道消息] 新巴790將增設假日服務

10598C 發表於 2023-3-27 21:05 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2023-3-25 11:56
796p留早繁我不反對,
不過以796p非繁出將軍澳客量,
非繁忙時間是否值得留低?

求其搵個理由叫 797 將軍澳特拉入去康城食咗呢段路算啦
fleetline 發表於 2023-3-27 21:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-3-27 08:36
宜家新巴擺明係博九巴首先頂唔順放棄296D
然後796P可以食埋啲客

新巴次次都想博九巴放棄,
不過次次都係自己頂唔順,
人地資源多點會怕同你蝕.
儲錢
newfastbaby 發表於 2023-3-27 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
296D做埋西九文化區 點放棄?
Ricky403 發表於 2023-3-28 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層

newfastbaby 發表於 2023-3-27 23:52
296D做埋西九文化區 點放棄?

296D齋食尚德條水唔夠客咪要做西九
不過將轉救多佢一把,可以執埋98D雞
Ricky403 發表於 2023-3-28 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2023-3-27 21:55
新巴次次都想博九巴放棄,
不過次次都係自己頂唔順,
人地資源多點會怕同你蝕.

但確實796P回程得下繁四班嗰陣已經好受歡迎,而且同296D疊住尚德都一樣出到客
296D只係去程出九龍多啲優勢,但班次都係減減減,客同收入都無可避免畀796P分走
當然乘客會因為有兩間公司而多咗選擇
214P_world 發表於 2023-3-28 18:33 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-3-28 13:16
296D齋食尚德條水唔夠客咪要做西九
不過將轉救多佢一把,可以執埋98D雞

好彩近年出現西九同將轉2個救星,296D可見嘅將來都仲有得做
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2023-3-28 18:37 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-3-27 08:36
宜家新巴擺明係博九巴首先頂唔順放棄296D
然後796P可以食埋啲客

• 296D 我估唔會頂唔順 (雖然繁忙時段有位坐,但西九/將轉一帶仍有意義)
  • 796P 要諗嘅應該係西行點改善客量
  • 98D 特車的確由始至終都係坑口捧場多,但與其撤出康城,我會傾向改為康城站直接轉左,然後加經百勝角路及轉入清半總站,至煜明苑設定時點,客量應該比現時做首都領都一帶好

獨學而無友,則孤陋而寡聞
ryumew 發表於 2023-3-28 18:45 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-3-23 14:52
九巴又執輸 快啲加298X同96呀

96加經停大學站,方便截798糊更快北上
castanopsis 發表於 2023-3-28 19:47 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-3-27 12:41
九巴點會放棄296D
難得捱咗咁耐,借西九做駁腳可以叫做多啲人流
同埋尖西行番出去彌敦道坐98D/ 796P都 ...

296D就算加埋西九,條數仍然係唔好睇
如果大家接受296D唔縮時,796P西行其實無理由留喺尚德
以前仲話靠價錢吸啲人出唐明街搭車,宜家呢個理由都唔再成立
直接調景嶺起飛,專心做調景嶺同海皮新樓好過
neoplan720p 發表於 2023-3-28 20:17 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-3-28 19:47
296D就算加埋西九,條數仍然係唔好睇
如果大家接受296D唔縮時,796P西行其實無理由留喺尚德
以前仲話靠價 ...

理論上應該咁做,
但現實係兩間公司都係玩鬥氣。

明明損人不利己,都要死做落去。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。