hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) CX 計劃入 50 架 A320neo
開啟左側

CX 計劃入 50 架 A320neo

樓主| AVD1 發表於 2023-3-25 10:13 | 顯示全部樓層

pochi94914 發表於 2023-3-24 21:26
UO有15架320/320Neo,全部都係PW engine,
以CX性格,唔會養非CFM A320,代到15架。

Expand 20 架都好誇了,已經係以前 KA 嘅 Double 有多;
仲要而家 CX / UO 未收哂 321neo。

假如 UO 想玩中長途線,其實 321neo LR / 321neo XLR 就應該好用好多,
即係飛返去 MLE,甚至北上去 CTS,南下去埋澳洲 321neo LR / XLR 都應該勝任有如,

不過我只係好奇佢再入咁多架 320neo 又可以擴展邊個市場?
就算比佢再開多幾個日韓 port 斷估都用唔到咁多架 narrowbody 。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Fuk19805 發表於 2023-3-25 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-3-25 02:10
好多用開 332/333 嘅航空公司都轉投去左 787,就知 330neo 個定位有少少問題。
據講 787 載客載貨多過 33 ...

認真買幾批350返嚟好過
A359低MTOW代A333
A35K低MTOW代regional non-ER 773
A35K高MTOW代3艙77W(77K)
779張單批機配F位代4艙77W(77A)
反正CX都揸唔到旗,索性買啲唔洗額外training嘅嘢咪算數囉,仲要佢又唔急住要機嘅,啲779都讓咗條隊俾EK NH,自己遲啲先收機
Fuk19805 發表於 2023-3-25 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-3-25 02:13
Expand 20 架都好誇了,已經係以前 KA 嘅 Double 有多;

其實係講緊A320neo family定淨係A320neo?如果係Family就可能包A321neo系列,買50架窄體長途機就有花生食喇
clivetock 發表於 2023-3-25 10:27 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2023-3-25 10:13

日韓咁多人去,773都打得爆,唔會用太多narrow body啦
會唔會係(東)南亞以至大陸啲port downsize?始終轉機客流失咗唔少
rickywk 發表於 2023-3-25 17:04 | 顯示全部樓層
不過又咁講,當年殺港龍,都退租咗好多機,包括A330,而家再同UO合併部份路線,而UO又有唔少都係租返黎,究竟係真增長定down size真係要睇多兩三年先明朗。
HR1377 發表於 2023-3-25 17:35 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2023-3-25 17:04
不過又咁講,當年殺港龍,都退租咗好多機,包括A330,而家再同UO合併部份路線,而UO又有唔少都係租返黎,究 ...

UO現役全部機都係租

會不會UO想自己擁有細機好過租?
THB 發表於 2023-3-30 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層

CX 可能想將 KA 原本嘅二線城市航線轉畀 UO 做。
tkglobe 發表於 2023-3-31 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層
XS8394 發表於 2023-3-24 10:51
Downsize唔出奇, 尤其廣州同深圳機場越多越多國際線的時候, 國內人點解要俾貴錢來港轉機坐CX?
...

乜你唔知道,大陸坐國泰經香港喺平好多
cruisesnet 發表於 2023-3-31 13:36 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2023-3-31 12:01
乜你唔知道,大陸坐國泰經香港喺平好多

macro polo又可以計double
Waiyin12 發表於 2023-4-1 05:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-3-25 10:17
認真買幾批350返嚟好過
A359低MTOW代A333
A35K低MTOW代regional non-ER 773

的確可以,至少唔駛整多個全新民族 B781

至於 A35K vs B779,論客量 B777 系列座位多過 A350,不論運豬機 non-ER B773 定長途 B77K

A35K 上面放 First Class,最近似應該係 JAL (唔肯定 Lufthansa 會唔會?)
Malaysian Airlines A359 都有 First Class
但 CX 無 JL 咁 premium, 4-class A35K 載客量可能太少;或者 Y class 放 3-4-3 啦

其實係睇 CX 會唔會肯用 A35K 做 flagship,定想保留 B777
我又唔覺得 CX A35K 同 B779 並存有唔妥,好多航空公司都有一款  flagship,  一款 long haul 但次一級都好正常, e.g. EK (A380 / B77W), JL (B77W / B789), AY (A359 / A333)