hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴45號修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴45號修訂行車時間表

sammyleung719 發表於 2023-4-5 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層

之前31M減班又話係減架車比45,而家45又走嚟減班,咁31M減得好唔抵姐。厹真係唔係VIP嘅區,就有客都唔要架喎
Tobychow 發表於 2023-4-5 16:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
jocosben 發表於 2023-4-5 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
45個問題係佢本身路程唔短,要加到20分鐘一班,成組45+241應該比舊41+45用多左車
ccchhhuuunnn 發表於 2023-4-5 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2023-4-5 13:57
46個盤衰過45都有25/30
45開到25-40,仲差過46

零加班(總班數不變)拉長服務時間咪玩到35-40
46都係得一班15
其實兩條都鬥水,只係數字上靚仔啲
JX9097 發表於 2023-4-5 16:33 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2023-4-5 15:16
之前31M減班又話係減架車比45,而家45又走嚟減班,咁31M減得好唔抵姐。厹真係唔係VIP嘅區,就有客都唔要架 ...

班次一係都係數字遊戲
佢想做嘅,多多非表列班次都嘔到出嚟
佢唔想做嘅,叫佢跟足時間表開車都好似攞佢老命

XL2135/D343344 發表於 2023-4-5 22:31 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-4-5 16:25
零加班(總班數不變)拉長服務時間咪玩到35-40
46都係得一班15
其實兩條都鬥水,只係數字上靚仔啲 ...

我估係因為41減唔到車就喺45度抽走,不過抽唔到12米大車 (45用ATSE/E6M)
不過31M都減埋一份
Snoopy@FB8617 發表於 2023-4-6 00:28 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-4-4 23:23
37X葵盛站友都支持話可以搶到客又傳九巴因為咳唔到37上繁逆向縮沙
其實都唔知佢想做大定係縮皮 ...

簡單講即係唔加資源下都可以諗新增服務
減車plan一定要減到車先得
首要做大一定係有對家既新區

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2023-4-6 00:30 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-4-5 01:58
相比現況當然差咗一截啦, 但係何文田-深水埗呢一嚿客值唔值得有咁多車投入落去, 又係另一個話題

特別係呢 ...

如果本身何文田<>深長荔冇客既當然講得通
但而家假假地兩條線做何深都係有客仲要唔差個隻
將兩班可以坐滿既班次合埋做一班
lee個話題直頭唔見得有咩可以傾

再者
常富街冠德苑明明有新增人口
都大/HA 有穩定後生需求
如果係需求有問題
17點可能撐得住
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GZ4031 發表於 2023-4-6 00:32 | 顯示全部樓層
講真都幾絕情
行外人唔講真係會以為241X 唔通好好搵? 定好大需求? 大到要殺哂41但45 一班唔加
但大部分巴迷都好清楚知道 241X 根本隨時少客過41
呢家個情況好似將青北變左戰場咁, 好似屎水開左條41X 殺入黎青衣迫九巴搵車同佢死過

但實際上青衣除左自己本身既41A 44同鐵, 根本冇任何其他競爭可言 (E21 E21D 個站頭同241X 0關係...)
咁今次要搞咁大龍鳳, 最終目的都係幾個
一來白痴都知唔想做何文田愛民
二來借241X 殺18

如果係咁簡單直接既都算
但最怕係到時241X 冇客又借機殺埋, 最後將果幾部車收起, 到時無論咩區都輸哂
又或者借機會減41A, 不過呢個我個人就覺得唔似, 畢竟除左單向大角咀同旺角站一帶, 241X都冇其他搶到41A客既可能, 同時41A 起碼有多5-10年潛力玩 (以青衣山下人口不變去估算), 241X 頭兩年都未必過到

最後講埋44
其實我就傾向特工既說法, 特工講過even 44想減落15 最後都知加番上10
再睇番呢兩三年來, 44 除左疫情大減班, 根本大體上係近乎冇減班, 日中出九龍減左d咁囉 (10-->12-15)
至於殺左41, 會唔會輪到44 打爆哂, 我諗又唔係去到咁大影響
畢竟本身執雞既係41, 44 只要維持現狀/上下繁一兩小時略加到6-7分鐘已經好好
44 響現有情況下真正成為獨市, 到時再有咩風吹草動都係靠佢放BBI 去補位 (例如兩年後241X 收皮)
2076 發表於 2023-4-6 01:16 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2023-4-6 00:32
講真都幾絕情
行外人唔講真係會以為241X 唔通好好搵? 定好大需求? 大到要殺哂41但45 一班唔加
但大部分巴迷 ...

44 爆廠的問題,其實九巴應該係盤算 241X 分走堆先達客,比 44 有位載後段。當然現實有冇咁理想就唔知。
抗議962B重組
還我962全日服務