hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 950 系 x 952 系 x 962 系反撃戰
開啟左側

[建議] 950 系 x 952 系 x 962 系反撃戰

天空之神 發表於 2023-4-5 04:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言
屯門公路轉車站開業後 , 基本上成個 962 系處於捱打既狀態
950 及 955 對整體未有任何幫助
下路 952, 962,  952P 及 952C 過度分散亦幫唔到什麼
建議重新分配 , 作為反撃九巴的彈藥

詳細建議
前提 :
1. 96/99 合併後多出車輛將用於事次重組中 , 即每小時 3 班進入怡和街(單一方向) 及原有 3 輛車調至 962 系
2. 建議新設立 40 程回數券供 950, 952, 952C, 952P, 955, 962, 962C, 962X, X962 使用, 收費為 $780 ($21.8 x 40 x 0.9)

3. 950 改為全日服務 來往菁田/和田及銅鑼灣摩頓台
由於灣仔北交通不穩 , 建議改為銅鑼灣摩頓台總站
來回程增停屯門官立中學 (往港島方向) , 屯門官立中學(往新界方向)

七天全日服務 0715-2115, 30 分鐘一班
日中善用 55, 955 之收車行走, 並增派車輛於繁忙時間服務

增設 950 及 B3X 於屯門紅橋轉車站增設轉乘優惠 ,第二程減 $3

4. 952 星期六早繁改由置樂花園開出 , 以銅鑼灣為終點站
提早銅鑼灣開出往屯門之頭車至 0600 (0600-0900 為 30 分一班)
所有班次需繞經掃管笏各站 (除早繁嘉龍村班次)

5. 952P 削減班次並將掃管笏特班合併
即所有班次改由置樂花園開出
開出時間改為
06 00 16 32 48 57 (-5 自 962)
07 05 15 25 33 41 49 59 (-2)
08 07 19 31 43 55 (+/- 0)

並取消星期六班次 (由 952 取代)

6. 952C 增加下繁一班 1835 往新界方向服務 (+1)

7. 舊 962 取消服務 , 由 952, 952P, 新 962, 962X 取代

8. 962A, 962P, 962G 取消服務 , 由 新 962 及 X962 取代

9. 新 962 改為屯門泳池 - 銅鑼灣摩頓台 , 七天全日服務
取代 962A 全部服務, 962P 全部服務, 962G 全部服務及 962X 部分服務), 提早頭車至 0540, 並提供早上往屯門服務

所有派車為屯門車廠或由龍門居總站開出 , 直接前往屯門泳池開出
經悅湖山莊, 慧豐園, 海翠花園, 美樂花園, 輕鐵屯門站, 輕鐵車廠站 , 輕鐵龍門站 , 然後直達港島 (同現時 962X 線)

整體班次為 3 - 20 分鐘一班

10. X962 改為業旺邨 - 銅鑼灣(波斯富街) , 並增設前往港島服務
往港島區
只停靠業旺邨 , 龍門居總站 , 新屯門中心總站 , 輕鐵車廠站 , 輕鐵龍門站 , 然後直達港島 (不停屯轉但停西隧)
停靠港澳碼頭 , 大會堂 (經畢打街隧道), 政府總部, 入境事務大樓 , 百德新街 及 利舞台廣場

往新界區
由銅鑼灣(波斯富街)/ 利舞臺廣場開出 , 經禮頓道停天樂里 , 廣生行大廈 , 菲林明道 , 馬來西亞大廈 , 海富中心, 砵甸乍街
直達屯門 (停西隧) , 停龍逸邨, 龍門站 , 新屯門中心總站 , 輕鐵車廠站 , 輕鐵龍門站 , 輕鐵青雲站 , 返回業旺邨

開出時間為
往港島區
0705 0720 0735 0750 0810 0830 (+6)
往新界區
1730 1750 1810 1830 1850 1910 1930(+1)
收費不變

11. 962X 大幅減少班次及 增設早繁往港島服務
全日班次改為 30 分鐘一班
早繁增設 0700 及 0720 由龍門居開出往港島之服務
並提早尾班車至 2300 (往港島) / 2400 (往屯門)
往屯官/ 屯門市中心與 950 組成聯合班次 15 分一班

12. 962C 增加班次至每日 4 對, 取消三聖特 , 並與 955 聯合班次前往屯門公路巴士轉乘站
往港島 0705, 0720, 0735, 0750 , 955 往港島不變
往新界 1745 (962C) , 1800 (962C), 1810 (955), 1820 (962C), 1840 (962C)

歡迎討論
.
ATENU135 發表於 2023-4-5 22:17 | 顯示全部樓層
咁952P全部班次入掃管芴?
 樓主| 天空之神 發表於 2023-4-6 15:12 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-4-5 22:17
咁952P全部班次入掃管芴?

係,因為置樂客會分左出去
然後建議所有 952P 入哂去加密班次
避免比 252 轉乘搶到食
.
ATENU135 發表於 2023-4-7 00:40 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-4-6 15:12
係,因為置樂客會分左出去
然後建議所有 952P 入哂去加密班次
避免比 252 轉乘搶到食

但係前段青山灣+黃金會流去九巴,佢哋似乎唔受兜掃管芴
2076 發表於 2023-4-7 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
青山灣居民唔會比 952 全日入掃管笏,兜入去只會倒晒前面的客去九巴。青公新樓唔係剩係得掃管笏入面,如果要用 952P 做掃管笏,最低限度都要飛走屯轉同大欖涌,如果唔係青山灣上車半個鐘都上唔到公路。最繁忙時間的班次去到黃金海岸都坐滿 9 成,加上青公塞車令班次不穩,兜入去雙輸。掃管笏同青山灣要一條線做晒,得 952P 仲要飛走屯轉大欖涌先得。另外唔需要全日入掃管笏,下午至晚間 952 執返三聖同黃金海岸遊客好過。另外 950 全日冇意義,客量根本支持唔到 2 拆 4,962X 做置樂村巴唔會夠客,950 全日 30 亦都做唔到深圳灣轉乘客。962 系列拆 4 條疏車直出,只會死得仲慘,因為屯門人唔會企定定等你特快疏車,見九巴一早跳晒上車。
 樓主| 天空之神 發表於 2023-4-10 17:04 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-4-7 17:02
青山灣居民唔會比 952 全日入掃管笏,兜入去只會倒晒前面的客去九巴。青公新樓唔係剩係得掃管笏入面,如果 ...

青山灣交通太垃圾 , 52X 53 疏車
61M 兜大欖涌
得252 先肯放車落去號

952P 飛大欖涌唔反對 , 不過連 952 都無埋到底搵咩車做呢班客 (早繁嘉龍村起步)
早繁 952P 無你講咁多客 , 仲拆到散哂正線, 黃金特同掃管笏特
不如做密做大 ,將來好似 252X 加下繁班次 (同時 952 唔入掃管笏)好過
* 或者 X952 灣仔特快返深井

950 意義係做大屯門北直達港島路線 , P960 縮短左時間 , 960CPS 又唔生性
只要全日就可以做到有知名度
直接欄哂對家所有加強服務既方案 ,
同埋虎地站可以吸埋富泰客行出去搭 , 搶返兆康西鐵客落去
同埋直達銅鑼灣可以有一班人由 960 回流返去屎水 (雖知 968/961 <> 960 唔係咁好睇)

962X 果度 , 根本唔應該要置樂棄碼頭
而家倒左大半個碼頭比對家做到飽哂
留返 30 分鐘 (屯官有 950 + 962X) 咪執到
同青山灣同樣 , 狗巴服務一樣垃圾 ,
962X 30分鐘一班車 , 比你搭 61M/52X/53 去到邊度先
隨時呢班人會願意 950 / 962X 任上去到屯官行返去唔奇 (見 67M 67X 258P)
為左置樂放棄碼頭根本不智 ,
為左做屯門市中心停屯官更加係傻豬豬 , 我係客上左 960 直插市中心 , 華都密密有車上唔好
.
2076 發表於 2023-4-11 23:10 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-4-10 17:04
青山灣交通太垃圾 , 52X 53 疏車
61M 兜大欖涌
得252 先肯放車落去號

52X 唔算疏車,同時段計 952 有唔少時間都疏過 52X。如果 952 全日兜掃管笏就肯定唔會有客再上,就算係 61M 轉車過海都快過 952 唔少,952 入掃管笏肯定反枱,掃管笏客又未必賣帳,佢地夾班次上 252 多。倒走青山灣客,掃管笏又未必出到客,搏唔過。(不過 252 話轉循環,可能有轉機)

早繁 952 抽少少班次大欖涌起載就得,不過去唔到銅鑼灣都係問題。但其實推晒佢地去屯轉上車海 962P 都唔係問題。早繁 952P 正班車去到嘉和里村都唔擔保有位坐,掃管笏特更加企住轉出青公,早繁過海只會考慮 952P 黃金海岸特車。如果全部推密晒兜晒入掃管笏,青山灣堆客都係唔會賣帳。一入一出 10 分鐘起跳,早繁多客上車更耐,係講緊要飛晒屯轉大欖涌先有機會追得返,撈埋一堆嘉和里村打後更加唔會上 952P,掃管笏又唔會準時開車,都有走客風險,最大問題係置樂,咁做又係要抽車開 962X 早繁,但根本冇咁多車,開得 2 班車都 cover 唔到 952P 的服務時段。屯門北過海值搏率唔高,因為西鐵兆康站太強,而且 30 分鐘一班更加冇意義,仲要加車搵 quota,現實上好難。置樂問題係都出到半車 962X 客,減到半個鐘一班,就算屯官 950 / 962X 兩飛都好,班客唔會去屯官,而係走左去華都上 960,因為根本夾唔到聯合班次。所以置樂城巴的競爭對手根本唔係 52X / 61M,而係 960,所以 962X 自閹都係死路一條。屯官戰略位都係去華都同新都就腳過 960 唔少,而且屯門區逆向需求真係得屯市,屯碼逆向客太弱。

不過入屯門方向又另計,950 962X 聯合班次 15 分鐘一班,其實置樂都仲會賣帳。不過都係唔夠車拆 962P 開 20 分鐘一班。所以拆線 2 拆 4 真係太難,我之前都諗過,但最後都係認為最多拆 3 條,出市區 952P 開半全日,做掃管笏新客,952 成個朝早都係大欖涌起載。入屯門就 RPP 版 962G 半全日,做灣銅獨市特快客,去到屯轉先推班客轉 952 / 962X / 252 / 50,叫做係贏面最大的方案,又唔駛加咁多資源。

至於屯碼區,如果 962P 唔開半全日,其實唔需要改走線,龍門路仲有唔少客寧願總站上車瞓。想執龍門路特快客,簡簡單單改 962A 龍門路出就得。

所以我個人會咁諗:
清晨 - 962P + 952P (入掃管笏,飛屯轉/大欖涌) + 952 (大欖涌起載)
早繁 - 962P + 962A (改龍門路搶客) + 952P (不經掃管笏 + 掃管笏特 + 黃金特,飛屯轉/大欖涌) + 952 (大欖涌 + 嘉龍村起載)
上午 - 962X + 952P (入掃管笏,飛屯轉/大欖涌) + 952 (大欖涌起載)
下繁至晚間 - 962X + 962G (盧押道直飛西隧屯轉) + 952
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 天空之神 發表於 2023-4-12 00:16 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-4-11 23:10
52X 唔算疏車,同時段計 952 有唔少時間都疏過 52X。如果 952 全日兜掃管笏就肯定唔會有客再上,就算係 6 ...

一郁下路就全部死症
無論952 定 952P
952C 去到銅鑼灣邊皮唔怕
其實952C 應該停埋景隆街就直上公路去深井
Anyway 呢個係後話,主打將 962X 拆散

新 962 係要全日單一路線,學 960 咁谷返大個pool 黎做
全個屯門碼頭區做哂,龍門居直出,回程停埋龍逸搶業旺邨客

950 952 962 962X 每個鐘單向 10 班入銅鑼灣 (2+3+3+2)
而家 962X 12-25 分當 每個鐘 3 班
952 12-20 當每個鐘 4 班
再加埋 96 慳左既 3 班車,砌返夠 10 班怡和街計到盡哂
但當中有 7 班係直達屯轉
相信有足夠能力搶返班客返黎
(961 + 960CPS 加埋都無咁多車)

加埋 40 次回數劵都合理地搶返一定人數返黎
.
2076 發表於 2023-4-12 15:37 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-4-12 00:16
一郁下路就全部死症
無論952 定 952P
952C 去到銅鑼灣邊皮唔怕

96 果 3 班車都唔一定比屯門。如果話有 7 班直達屯轉就搶到客,其實 962G + 962X 組合都已經有 6 班車,其中 3 班仲要係超特快,灣銅肯定搶返晒。

962 統一路線都係逆向冇客的問題,服務住宅區其實半全日已經乜都夠。加上就算 962 逆走龍門路直出,都唔見得龍門路會肯死等 20 分鐘一班車,車海 59M 59X 轉 960 961 唔係差,所以出市區點搞都係死症,倒不如做有把握的青山灣+掃管笏+置樂好過,人口全部都有增長,而且九巴服務唔好,仲可以將 952 成個朝早都係大欖涌起載,回車都快好多下。
抗議962B重組
還我962全日服務
KU_7002 發表於 2023-4-13 23:46 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-12 15:37
96 果 3 班車都唔一定比屯門。如果話有 7 班直達屯轉就搶到客,其實 962G + 962X 組合都已經有 6 班車, ...

老老實實碼頭去到2030都有西鐵,仲要係頭站,一定有位坐。就算加資源做到碼頭直出,搶得番九巴D客(就算直出都未夠九巴車海鬥),最後都係唔夠鐵打。
有資源都係擺去置樂同下路好過啦