hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣點解無特快線返太子、旺角?
開啟左側

[問題] 荃灣點解無特快線返太子、旺角?

dominic023 發表於 2023-4-11 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層

3tw2527 發表於 2023-4-11 14:21
我唔識講係咪感覺問題,而家96B嘅收視係冇五六年甚至十年前咁好。
以前落樓根本唔會關心幾時開巴士,反正 ...

彩龍越做越頹,無人返工日日都有堆車泊係荃灣中心唔開。
再加上佢地好似又諗住加價啦。

而家通常係排巴士隊等小巴啦。
S3BL100 發表於 2023-4-11 21:47 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-4-11 12:30
以前荔景未有所謂社會責任線嘅 32H,30 起荔景都仲有佢嘅存在價值,
但而家 32H 基本上蝕都要做個陣,係 ...

無論係 32H 加到半粒鐘一班、45 46 拉一條落葵芳,定係 32H 加兜麗瑤祖堯同沙咀道再加到半粒鐘一班,都係要加至少三部車。但而家 30 都係得五部車

咁你話補完位仲可以做到咩喇

更何況 32H 加班、45 46 拉一條落葵芳,補唔到麗瑤同祖堯往來荃灣沙咀道

我唔認為 30 無重組空間,但點都唔會係丟低班老人家唔理
fb.com/scientisthk2usa/
clivetock 發表於 2023-4-11 22:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-4-11 21:47
無論係 32H 加到半粒鐘一班、45 46 拉一條落葵芳,定係 32H 加兜麗瑤祖堯同沙咀道再加到半粒鐘一班,都係 ...

麗瑤祖堯來往葵芳搵天水圍M線加分段回程兜新都會已經得,唔需要拉45/46其中一條落葵芳;來往沙咀道有綠van,九巴真係手起刀落要斬30嘅話以目前政治環境計都好難因為呢個理由夠牙力反對
不過就算唔搞30,認真32H都應該要執執,每次荔景見親32H行過都係小巴客量,根本大部分人去瑪嘉烈都唔會考慮搭巴士
castanopsis 發表於 2023-4-12 09:13 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-4-11 21:47
無論係 32H 加到半粒鐘一班、45 46 拉一條落葵芳,定係 32H 加兜麗瑤祖堯同沙咀道再加到半粒鐘一班,都係 ...

荔景山去荃灣,小巴又入邨又快太多
後生貪快既會搭小巴,老人家行唔到既更加會搭小巴
如果天水圍3M整返個雙向分段,30真係無乜必要繼續留喺荔景山

拉直返條線行 青公/葵涌道
做返好 荃景圍<>葵涌道<>長深荔 流水
適時再同其他九龍路線重組
至少有返自己既角色
Ricky403 發表於 2023-4-12 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2023-4-11 22:12
麗瑤祖堯來往葵芳搵天水圍M線加分段回程兜新都會已經得,唔需要拉45/46其中一條落葵芳;來往沙咀道有綠va ...

32H都係搵一堆無直車去瑪嘉烈醫院嘅區夾夾埋埋砌一條社責線
出兩架車三個人,蝕極都係有限錢,況且平日仲有葵盛成班學生幫補
呢啲地方又唔會話要賺到錢嘅,蝕得少咪算係咁
Ricky403 發表於 2023-4-12 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2023-4-11 14:21
我唔識講係咪感覺問題,而家96B嘅收視係冇五六年甚至十年前咁好。
以前落樓根本唔會關心幾時開巴士,反正 ...

96B疫前長期都有兩三架車等人,得中午時間要人等車,不過都係3分鐘左右就黎一架
而家朝早過咗最繁忙個時間就實有一兩部泊喺黃牌站頭收車,仲有白牌站頭同麥當勞又各泊一兩架,甚至後者可以三架以上,19座等上滿又耐,有時仲要96A打救,自然走減啲人去34M
34M而家多數派AAS/ATSE,啲車力水好又多時間抖,無以前掛AVC嗰陣碌得咁恐怖,慢極灣景起步10分鐘都實到荃灣站落車,快起上黎甚至做到6-7分鐘,同96B差距已經收窄咗好多
以前回程中染個站都無乜人排34M嘅,多數會上96B,司機就會幫手喺麥當勞安排過車,而家都少咗好多
S3BL100 發表於 2023-4-12 21:18 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-4-12 09:13
荔景山去荃灣,小巴又入邨又快太多
後生貪快既會搭小巴,老人家行唔到既更加會搭小巴
如果天水圍3M整返個 ...

果堆 M 線改唔改到入興芳路同沙咀道先?
castanopsis 發表於 2023-4-12 21:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-4-12 21:18
果堆 M 線改唔改到入興芳路同沙咀道先?

隔離個帖你話荔枝角道行去長沙灣道無問題
轉個頭就話眾安街行唔到去沙咀道
好似前後有啲矛盾

如果要就腳,91麗瑤入邨荃灣停沙咀道鹹田街
點睇都係第一選擇

興芳路就32H處理
S3BL100 發表於 2023-4-12 23:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-4-12 21:33
隔離個帖你話荔枝角道行去長沙灣道無問題
轉個頭就話眾安街行唔到去沙咀道
好似前後有啲矛盾

要搞清楚服務對象係咩人先,老人家特別麻煩,沙咀道係要停戴麟趾診所
興芳路搵 32H 補,咁到時 32H 來回都要兜祖堯同麗瑤。以而家已經幾緊張既行車時間,再加上要加到半粒鐘一班先係合理替代,點睇都要加三部車

當然 32H 荃灣段改埋路或者可以食埋 30,但都係果句,到時根本無乜車畀你剩,去實現宏大願望

castanopsis 發表於 2023-4-13 10:50 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-4-12 23:09
要搞清楚服務對象係咩人先,老人家特別麻煩,沙咀道係要停戴麟趾診所
興芳路搵 32H 補,咁到時 32H 來回 ...

老實講如果老人家行動不便,直接落樓坐小巴,明顯會好過行去巴士站搭30
至少小巴落咗車之後段路,感覺上容易行過荔景山邨內上落斜
如果堅持要一步路都唔使行,可以加多個235/31轉乘俾天水圍3M
反正既然放棄選擇小巴,其實已經等同唔介意速度

你睇我隔離帖啲reply都知
我唔似得某啲版友咁涼薄,覺得荔景山唔多客就完全放棄
但現實啲講都要識得choose your battles
46轉特快,40B呢類,至少競爭相對細,定線取巧下仲有機會回本
30唔屬於呢個category,頂盡返放學時段留返一兩班車算