hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 數學題,101嘅101次係? (更新至Post 9)
開啟左側

[經歷分享/報告] 數學題,101嘅101次係? (更新至Post 9)

關閉 [複製鏈接]
tamabaron 發表於 2023-4-15 07:36 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2023-4-14 21:39
Post 5
點解我明明上面有客量分析,仲要再嚟多一個上落客分析?我係唔係呃緊ipower?

多謝晒!其實睇數據明顯近土瓜灣站兩站客係跌咗唔少 (尤其浙江街遊樂場),但前段仲keep 住 (包括木廠街客倉)。流水客依舊都係中位,所以總體見真係跌10-15% 嘅
Choi 發表於 2023-4-15 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
tamabaron 發表於 2023-4-15 07:36
多謝晒!其實睇數據明顯近土瓜灣站兩站客係跌咗唔少 (尤其浙江街遊樂場),但前段仲keep 住 (包括木廠 ...

我記得十幾年前有知情人士提過,101係微賺嘅,唔知今日仲係唔係。
Choi 發表於 2023-4-15 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-4-14 22:17
n年前101早繁南行見最旺既過九龍城迴旋處已經爆左飛站

我就裕民坊總站坐過「特快」班次
站上啟業邨載🤭
 樓主| AV296 發表於 2023-4-15 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層

穩定性 (時間)
Post 6 - 穩定性

首先講下時間先。
Picture1.png Picture2.png

咁呢個deviation係點計出嚟呢? 我用每一程車嘅實際時間,除番對應嘅平均時間,就計到一個百分比;例如淘大花園去石塘咀,POST 2個表應該係59.57分鐘,如果有一程車係65分鐘,咁個百分比就係109.12%。我唔知咁計係唔係統計學上正確,始終我唔係讀stat,呢啲野只係識皮毛。然後我就將呢啲百分比去take sample s.d.,繁時/非繁/假日同理。點解要用全段? 因為每程車都坐唔同站,同埋站距太短 (1/2/3分鐘嘅離散數據),好容易因為sampling error而高估個標準差。

我地發現到比較有趣嘅數據: 港島方向比九龍穩定,繁忙時間大概9%-10%,非繁忙時間大概11%。當然,最唔穩定嘅係九龍區繁時,而且亦特別高。原因應該係有一次繁時撞正撞車,如果撇除嗰一次,就變咗咁:

另外我亦特別抽出堅尼地城開往上環呢段計算,因為我想知道究竟總站開出頭一段嘅穩定性。

非繁忙時間喺全段嚟講稍高(15.8% vs 11.2%);繁忙時間看似好高,但抽走有問題嗰一程之後 (即係下面Modified),原來都只係17-18%。總括而言大概係16.2%,其實都唔係太大問題 – 咁樣代表101堅尼地城前往上環(平均21.7分鐘), 有7成機會係介乎18.3分鐘至25.1分鐘,其實以8-10分鐘一班嚟講,要好極端先會喺上環以前已經拖卡。究竟要幾極端呢? 我會喺最後一個po計一計。
至於港島方向,因為頭幾站嘅資料唔充足,所以就唔做喇。

FBI2 發表於 2023-4-15 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-4-15 12:33
我記得十幾年前有知情人士提過,101係微賺嘅,唔知今日仲係唔係。

101唔止係微賺,係賺好勁
gu9434@24 發表於 2023-4-15 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-4-14 22:17
n年前101早繁南行見最旺既過九龍城迴旋處已經爆左飛站

10年前 早繁南行只要撞正轉時段 啟業邨係有機會上唔到第一班車
yoho 發表於 2023-4-16 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2023-4-15 12:33

10幾年前101都剩係微賺?如果係真嘅,完全顛覆左我對巴士線賺唔賺錢嘅三觀😅
YouTime 發表於 2023-4-16 11:31 | 顯示全部樓層
yoho 發表於 2023-4-16 10:46
10幾年前101都剩係微賺?如果係真嘅,完全顛覆左我對巴士線賺唔賺錢嘅三觀😅
...

10幾年前,1字頭應該除左103/109/113/117/170/182係蝕,其他點都有賺/打和

108/110應該係打和

101/102/111/112/116/118/171係大賺
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
 樓主| AV296 發表於 2023-4-17 13:00 | 顯示全部樓層
Post 7

穩定性 (客量)
pic1.png pic2.png

呢個表係車上客量嘅deviation, 並唔係每站上落客人數嘅sd,所以中間(客量較高) 數字上應該會大過頭尾段,因此我又以百分比形式,去顯示每個車站嘅標準差。大家可以見到,港島方向客量嘅穩定性,比起九龍方向遠為高,即係話港島方向比較少出現拖卡之類唔穩定嘅情況,或者九龍方向嘅乘客比較無咁依賴101。

港島方向,淘大之前sd較高,證明客量分析唔準確,但淘大開始跌到得番10幾%,即係話九龍灣上車嘅人唔單止多,而且係班班車都咁多。呢樣野喺九龍方向都類似,啟業邨/九龍灣站之後,個sd都有輕微上升,顯示咗九龍灣落車嘅人,都係穩定地多。土瓜灣/九龍城段,比起九龍城以東,客量浮動比較大 (sd多大概4-5%),可見111嘅班次,喺頗大程度上亦令101客量不均。

過海後比較得意: 港島方向sd愈嚟愈大,顯示上環打後嘅客量無咁穩定。相反,九龍方向愈嚟愈少,即係話九龍東嘅客源,多得嚟亦好穩定。另外,Skewness非常接近0,即係話乘客分佈都幾符合normal distribution;而除咗港島方向嘅西營盤同上環,兩個方向其他地方嘅excess kurtosis都接近0,代表101應該得西營盤同上環,先有大機會有極端多/極端少嘅客量。

樓主| AV296 發表於 2023-4-17 13:05 | 顯示全部樓層

Post8
11月開始客量轉變

pic3.png pic4.png
原本想用表格show,但一嚟唔係所有格仔都有資料(無可能觀塘至堅尼地城,每一 種分類都有齊全資料),二嚟用圖表先容易比較,我就選擇用圖表表示喇。
繁忙時間用橙色,非繁忙時間用綠色;最淺色代表10月或之前 (即係東鐵熱潮之時),深小小嘅係11-12月,最深色係1-3月,即係最近。大家可以見到,兩個方向11月後比起 11月前都明顯高咗,即係101 11月後,客量開始回升。踏入2023,除咗港島方向非繁,其他時段都比2022高,即係客量又進一步回升。
我認為個原因係東鐵新開嘅熱潮已經逐漸減退。非繁嘅屯馬要7分鐘,東鐵6分鐘,仲未計金鐘以外要轉車;101對比港鐵除咗密,仲要比較快同平,仲要有位坐;惟一趕客嘅係紅隧車龍,不過我上面都有講,巴士可以瘋狂打尖之下,巴士穩定性又唔太輸蝕。至於繁時,無錯屯馬3分鐘,東鐵3分鐘,港島線更加係2分鐘;不過前提係你要上到車。九龍中段嘅屯馬應該無問題,但嗰兩條藍色線呢? 仲未計地面行落地底嘅時間。所以近排的確見多咗人回流101,而且個趨勢似乎會繼續。