hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 2 / 6 對調走線,18 / 46 / 241X 重組,取消 45 ...
開啟左側

建議 2 / 6 對調走線,18 / 46 / 241X 重組,取消 45

1181174166 發表於 2023-4-15 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-15 17:50
其實用 18 呢個編號而唔係用 45,主要係想比返果堆 18 的轉乘優惠,用 45 就真係渣都冇。不過個人都唔反 ...

唔驚,依家$7.3咪又係25-40,$5.4同$7.3實揀平嗰個,除非我愛九巴
18A,我覺得可以,不過係黃埔開經何文田、旺角、窩打老道、何文田,更名18H,用二車20-30分鐘一班
如果做埋紅磡,之前8/45交換走線就可以拎嚟傾
wing 發表於 2023-4-15 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層
如果好似你甘建議,甘就變左2/46合併做一條唔會係有兩條。
wing 發表於 2023-4-15 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層
而麗翠6座樓甘耐以嚟出到的客非常有限,將來長沙灣屠房係咪真係有太多客都好有疑問,地理位置係行去南昌/長沙灣站十分鐘以內路程,甚至比蘇屋行去地鐵站更近。
castanopsis 發表於 2023-4-15 20:59 | 顯示全部樓層

2/6重新定位大方向係ok,但你搞到件事複雜咗
見到你為咗解決2/6對調總站之後,盈暉臺<>青山道流水個漏洞,搞咗好多嘢出來
但點解唔簡簡單單拉6C上荔枝角?

如果想再優雅啲
6C拉直長沙灣段,搵2A做埋四小龍<>深水埗
咁 盈暉臺<>青山道 就車程站位不變

咁做既好處,係完全唔使燒埋45/46/18果疊
可以就咁四線(2/2A/6/6C)微調,達成想做既嘢(全條荔枝角道流水+蘇屋彌敦道拉直)

45/46/18/241X個重組,就好多不足之處
241X為咗食18越搞越廢,連重新定位既可能性都無埋
荔景山去深水埗本身45/46一條直線,變咗46做要碌青山道,觀感惡劣
何文田出長深荔就繼續碌旺角
成件事無新客但就搞個大頭佛出來
KW2523 發表於 2023-4-15 23:58 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-4-15 13:59
41夠有人搭,係咪要收夠$8.9先?
依家唔行就焗畀架啦,焗畀就合理?
我用腳唔撐45咁我都有權講唔接受啦喎

點焗俾法, 唔通九巴請咗刀手, 一落樓就脅持何文田居民去搭45?
北面行落山有$5.5嘅793, 南面落地底$5.6
唔接受都有大把選擇
我自己都唔接受架, 我去何文田為咗慳錢真係會行落山俾平D
但有一批人覺得「唔駛行」呢樣野值得佢地俾多兩蚊差價去買, 咁我又覺得老九唔放棄既得利益都合理喎

何文田班客都冇幾多人搭45真係去荔景
過咗要搭嘅長沙灣/深水埗路段, 架車去邊根本就唔關佢地事
自己冇份用嘅路段關心嚟有咩意思呢?
KW2523 發表於 2023-4-16 00:18 | 顯示全部樓層
講返樓主個建議啦, 46個班次未免太疏
認同拉直6C搬入荔枝角係更好做法
1181174166 發表於 2023-4-16 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2023-4-15 23:58
點焗俾法, 唔通九巴請咗刀手, 一落樓就脅持何文田居民去搭45?
北面行落山有$5.5嘅793, 南面落地底$5.6
唔 ...

咁唔使開18啦,畀$14都得架,唔畀咪行下囉
即係老強開就繼續老強,唔想被老強就唔好喺嗰度出現咁話?
唔用還唔用,$7.3係要包咁遠嘅服務喎,所以長深荔要繼續$7.3,得,唔上荔景咪拉到入葵芳先
條線收得咩價就去返咁上下嘅地方,去唔到之餘仲要縮一大截就唔該回水

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
leo_ku + 1 + 1 有車你就搭啦,老強?比喻都錯學咩人咁多聲.

查看全部評分

樓主| 2076 發表於 2023-4-16 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-4-15 18:49
唔驚,依家$7.3咪又係25-40,$5.4同$7.3實揀平嗰個,除非我愛九巴
18A,我覺得可以,不過係黃埔開經何文 ...

其實長遠計 45 點都應該要取消。何文田比荔景拖累,脫班又冇得飛旺角,荔景去油麻地以南又焗住用 46 去做。

18 價錢牌方面就要睇九巴同地區的角力,但 $7.3 肯定會有心做好多,更何況南行係有平價 E21AB 替代,18 分開做特快客其實有好處。我諗 $5.2 就真係好難,九巴會寧願拎 1 部車走去跑 18A 都要 18 收 $7.3。

上何文田的車,最慳車的行法就係跟 18 循環,所以如果真係要留平價旺角車,都幾肯定係旺角做總站位,柏景灣 - 廣華 - 何文田 - 旺角 - 柏景灣。實在冇乜必要走落去黃埔,令何文田段要來回行。
 樓主| 2076 發表於 2023-4-16 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層
wing 發表於 2023-4-15 20:39
如果好似你甘建議,甘就變左2/46合併做一條唔會係有兩條。

2 / 46 兩條的原因係收費問題,同埋可以慳到 2 部車。另外屠房公屋唔算近鐵,行到去鐵,上 6 號都差唔多到太子,其實點都有吸引力,等同蘇屋都幾肯搭巴士一樣。
1181174166 發表於 2023-4-16 10:19 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-16 09:53
其實長遠計 45 點都應該要取消。何文田比荔景拖累,脫班又冇得飛旺角,荔景去油麻地以南又焗住用 46 去做 ...

收得貴無客都唔會有心做
例如208

何文田唔上荔景但要收返$7.3嘅,C字頭條39我唔反對,如果仲係$7.3

而18A,打從一開始都唔會25分鐘一班,18培正到培正都已經15分鐘左右,仲有塞旺角