hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 2 / 6 對調走線,18 / 46 / 241X 重組,取消 45 ...
開啟左側

建議 2 / 6 對調走線,18 / 46 / 241X 重組,取消 45

樓主| 2076 發表於 2023-4-16 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-4-15 20:59
2/6重新定位大方向係ok,但你搞到件事複雜咗
見到你為咗解決2/6對調總站之後,盈暉臺青山道流水個漏洞,搞 ...

先感謝回覆。

2/6 調位,揀 46 補位最主要原因係收費,以及未到蘇屋果段青山道,其實點都要補返架尖沙咀車。

6C 本身都仲係漏左近甘泉街的頭段。而且荔枝角冇位泊 6C,踢走 6 會令尖沙咀返盈暉臺加價甚至真空。盈暉臺落青山道亦都冇可能要硬食 $6.2。所以 46 係唯一選擇。

本身 2/6/46 亦都可以單獨做左先,因為呢個重組單獨睇已經係慳車重組。2 減 2 部,6 減 6 部,46 加 3 部,合共減 5 部車。我諗冇其他任何重組可以用咁低成本就解決到荔景山 20 分鐘一班出長深荔旺角的問題。因為實際上只係開返 2 同 6 的班次,但係半條 2 用左去荔景山,變相荔景山用 2 部車,就有 20 分鐘一班穩定班次出長深荔旺。

到時 46 夠密車,先至取消 45 換新 18 比何文田,換 40B 比荔景山都仲得。

2/6 已經好複雜,盡可能都唔想拉埋 6C 甚至 2A 落水,製造更多問題。

至於 45/18/241X,好取決於大家的態度分別。

我主張用最少資源由得廢線自生自滅,冇客區比基本服務,盡可能減少成本,輸少當贏,留車去做更有潛力的市場或者請少幾個車長。

你就主張改善舊區服務,串連唔同區域搵新客。

所以 241X 係用來做社會責任,如果有客用佢來往大角咀南昌同青衣,其實已經賺左。

46 入青山道係慢,要快就去搭鐵,放棄荔景山,用 2 部車去搪塞。

反而獨立左 18 比何文田,令佢地上返 20 分鐘一班來往深長荔,亦都唔駛再睇荔景山臉色,想特快又得,想做返太子又得,對何文田絕對係進步。建議入面係最保守方案,南行有 E21AB 做替代可以安心飛公主道,順手加價做特快,班次穩定又快,深水埗返何文田的客肯定返晒黎。北行去始創冇 $7.3 替代,所以保守建議行返旺角,但因為 18 獨立左,唔駛理荔景山,其實何文田有 100% 話語權,冇人反對的話絕對可以飛太子道西天橋。
 樓主| 2076 發表於 2023-4-16 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-4-15 23:58
點焗俾法, 唔通九巴請咗刀手, 一落樓就脅持何文田居民去搭45?
北面行落山有$5.5嘅793, 南面落地底$5.6
唔 ...

係,其實寫建議係要考慮埋九公的利益,冇誘因佢唔會做重組,同埋以九公想盡辦法 upgrade 乘客的取態,呢個建議會幾啱佢口味,同時令 18 蝕少好多,有利可圖,自然就會改善服務,好似 17 咁。建議只係最保守方案。

至於 46 太疏的問題,其實 20 分鐘一班已經密左,本身 46 開 30 兼佐敦止步仲要入上海街。如果你話同 45 夾班次本身有 15,但考慮回程一條 20 分一班點都好過兩條唔夾的 30 分一班,所以就係一個平衡點。而且 2 同 46 尖碼夾左聯合 10 分鐘一班車去青山道,對乘客而言,服務水平同現時 6 係冇分別。
1181174166 發表於 2023-4-16 10:58 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-4-16 10:33
係,其實寫建議係要考慮埋九公的利益,冇誘因佢唔會做重組,同埋以九公想盡辦法 upgrade 乘客的取態,呢 ...

單純傾向巴士公司並唔係做啱件事,一條單向8公里左右仲要有6C比較嘅時候,$7.3可稱為新一代豪華巴士線
要何文田落長深荔收得比紅土貴,拉33A上何文田一了百了
流星☆雨 發表於 2023-4-16 11:23 | 顯示全部樓層

其實新18有冇可能拉入葵興站?
趕客路上 理_得你
KW2523 發表於 2023-4-16 15:43 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-4-16 08:06
咁唔使開18啦,畀$14都得架,唔畀咪行下囉
即係老強開就繼續老強,唔想被老強就唔好喺嗰度出現咁話?
唔 ...

自己唔用嘅嘢又要求要有
呢啲咪浪費資源

唔駛行值得俾2蚊差價唔代表值得俾9蚊
無限加價當然唔合理
但而家都係俾開咁嘅價, 根本就冇加過
對於9成用家而言只不過係換咗個number

再唔係嘅, 按閣下提出咁拉33A上何文田一樣得
不過葵涌嗰邊就真係加咗價了
1181174166 發表於 2023-4-16 16:02 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-4-16 15:43
自己唔用嘅嘢又要求要有
呢啲咪浪費資源

唔用呀,你條線大幅縮短仲收我$7.3?
我唔用,但係你架車要去遠咗收$7.3吹你唔漲,而家縮到得返甘泉街,仲要唔係九碼開而係愛民起步,明顯比市區其他路線收費高出好多
依家用家畀緊,咁有需要嘅人呢?行咗落山咁解但唔係唔存在
如果依家做法係存在,係咪唔需要改變?黨鐵收開幕門附加費大家接受咗係咪唔使減?
castanopsis 發表於 2023-4-18 10:21 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-16 10:25
先感謝回覆。

2/6 調位,揀 46 補位最主要原因係收費,以及未到蘇屋果段青山道,其實點都要補返架尖沙咀 ...

未到蘇屋,荔枝角站個段青山道,同長沙灣道只係隔一個街口
落尖沙咀本身有234X/35A,唔使特登補
更何況呢段落尖沙咀既客量,應該仲少過 何文田<>荔景山

盈暉臺<>青山道,用6C補效果明顯好過46
至少班次keep到10-15分鐘一班
你宜家用46直落20,仲要總站變中途站,非常唔理想
我幾肯定班居民寧願單向貴8毫,都會想班次維持返10-15
真係要價錢不變既,6C回程深水埗分段減返8毫俾你,已經搞掂

盈暉臺出尖沙咀又係non-issue
6由頭坐到尾既客,幾肯定少過 何文田<>荔景山
既然後者大家都覺得可以用轉乘補,呢個唔會係問題
而我始終覺得盈暉臺最需要既,係一條類似701既線,飛西廊俾人去旺角買餸/生活用品
46改特快,係好過做流水

另外青山道/蘇屋出彌敦道,46/2兩條線都開20太離譜
呢班客本身主要搭緊6,講緊一條線全日8-10
九巴前排先幫6落完廣告,吸引唔少遊客搭佢來往 黃金<>旺角<>佐敦<>天星
你拆做2/46,班次0-20咁來,點等?
(亦因為咁,其實蘇屋果條應該叫6,荔枝角道個條應該叫2)

然後241X
明明有短既18做緊社會責任,你搵條長既做返同一樣嘢,未免浪費資源
241X無論係學100兄建議改做九龍塘線,定做尖沙咀紅土特快,都諗得過
但食咗18就代表永世都留喺大角咀唔知做乜

我同意荔景山同何文田唔應該綁埋一齊
但我覺得可以下一個階段先做
宜家做咗 2/6/2A/6C微調 同 45飛走旺角/46變46C 兩組重組先,已經至少解決好多問題

1181174166 發表於 2023-4-18 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-4-18 10:21
未到蘇屋,荔枝角站個段青山道,同長沙灣道只係隔一個街口
落尖沙咀本身有234X/35A,唔使特登補
更何況呢 ...

我會覺得殺45堆一半車落46,一半落何文田重組返長深荔嘅線就可以
46C loop咗咁耐客嘅基數唔夠,而荔景去長深荔兩條線又唔係咁過份(而42又停少幾個站)
 樓主| 2076 發表於 2023-4-19 17:40 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-4-16 10:58
單純傾向巴士公司並唔係做啱件事,一條單向8公里左右仲要有6C比較嘅時候,$7.3可稱為新一代豪華巴士線
要 ...

新 18 叫做係市區特快,去何文田方向,深水埗下一站就係何文田總站,收貴少少其實都有誘因支持。如果同 33A 合併,一來何文田冇總站位,二來來回都仲係要經旺角,其實對何文田更加冇著數。

如果話要留旺角平車,假設 241X 加唔到雙向分段,其實 18 去長沙灣方向,由何文田總站開始收返 $5.2 都未必唔得,來回深水埗拉勻就 $6.2。

收費可以再研究,走線問題反而仲更加重要。
 樓主| 2076 發表於 2023-4-19 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-4-16 10:58
要 ...

新 18 叫做係市區特快,去何文田方向,深水埗下一站就係何文田總站,收貴少少其實都有誘因支持。如果同 33A 合併,一來何文田冇總山站位,二來來回都仲係要經旺角,其實對何文田更加冇著數。

如果話要留旺角平車,假設 241X 加唔到雙向分段,其實 18 去長沙灣方向,由何文田總站開始收返 $5.2 都未必唔得,來回深水埗拉勻就 $6.2。

收費可以再研究,走線問題反而仲更加重要。