hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 2 / 6 對調走線,18 / 46 / 241X 重組,取消 45 ...
開啟左側

建議 2 / 6 對調走線,18 / 46 / 241X 重組,取消 45

樓主| 2076 發表於 2023-4-19 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2023-4-16 11:23
其實新18有冇可能拉入葵興站?

拉入葵興站都係同 33A 36A 重疊,加上要加多 1 部車,都未必化算。當然,如果係鋪路同 33A 36A 搞重組,兼回應何文田縮短要減價的訴求,其實唔係唔得。新 18 實際上有好大可塑性,點都好過留返 45 比荔景山累死。
1181174166 發表於 2023-4-19 18:15 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-4-19 17:40
新 18 叫做係市區特快,去何文田方向,深水埗下一站就係何文田總站,收貴少少其實都有誘因支持。如果同 3 ...

X6C去到九龍灣都係$7.2嘅時候,所以條線唔過美孚$7.3係無得傾

愛民仲唧到條坑出嚟嘅,又唔係太擔心
而B2都有人講咗45有堆人旺角落,33A兜旺角又唔係對何文田咁大問題
除非留18/241X加分段

241X加分段食18我無太大意見,只會恭喜大家241X呃咗大家$0.5
 樓主| 2076 發表於 2023-4-19 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-4-18 10:21
未到蘇屋,荔枝角站個段青山道,同長沙灣道只係隔一個街口
落尖沙咀本身有234X/35A,唔使特登補
更何況呢 ...

咁其實 234X / 35A 要加返分段,但都係去唔到尖碼,同埋我唔認為青山道落油尖的客係少到乜都唔補。

6C 補盈暉臺去青山道,其實班客冇快到冇密到,但係要硬食加價,比起拉疏班次,更加唔理想。加上 6C 的確係去唔到佐尖,點都係服務缺失。重組唔可以話乜客都係 non-issue,無端端無左條佐尖線,以往好似係冇任何九龍市區先例,同紅土何文田呢啲次要地區點都係有分別。而且 6 拉直行荔枝角道之後,去旺角、佐尖變返做合理速度,唔駛飛西廊都快左好多,其實同你所講的華荔盈暉臺有得做係對應返。流水行快路,沿途有客執,效果分分鐘好過飛橋,本身西廊上橋落橋位都唔係特別快,穩穩陣陣做多啲客,未來配合新公屋再做密,好過要夾 30 分鐘一班,坐架快得 5 分鐘的 46C,而且去唔到佐尖。

青山道/蘇屋出彌敦道,因為 6C 原封不動係仲開緊 10-12 分鐘一班,出旺角最多客路段其實唔怕 2/46 聯合到站。回程天星夾聯合班次,亦都唔駛怕紅土塞車 6C 脫班。

至於 2/6 編號問題,我就冇乜所謂的,只係美孚搭慣 6 系,2 去蘇屋亦都深入民心,所以先唔改。不過話要配合購物線宣傳,就 6 去蘇屋可能真係好啲。

241X,呢條本身係怪胎,但長安未來死都要留直出,就改唔到尖沙咀特快,廢物食廢物,永世 30 分鐘一班,叫做係輸少當贏,有潛力的 242X 分開做,又唔駛入紅土,係用最少資源做到最多新客。

我自己本身唔 buy 荔景山落油尖旺區仲要留 45 46C,荔景山去深長荔油尖旺一條線過開 20 好過。隔離已經嘈緊 45 綁埋何文田荔景山,無法令何文田區因應時段需求加班,但 45 全日 20 分一班又係服務過剩,而荔景山去旺角得返一條 30 分鐘一班 46C,又係少左一半班次,唔理想。最慘係荔景山仲係 keep 緊一個鐘 5 班車落山,仲多過本身 45 46 的 4 班車,所以埋單慳唔到車仲要抽 6C 車。冇需求區仲要多左班次,點睇都講唔去。
wing 發表於 2023-4-19 22:07 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-16 09:58
2 / 46 兩條的原因係收費問題,同埋可以慳到 2 部車。另外屠房公屋唔算近鐵,行到去鐵,上 6 號都差唔多 ...

蘇屋肯搭巴士只限返蘇屋方向,返蘇屋係車海,但出去站位同價錢牌問題個乘車選擇已經差好遠,而且2、6班次已經同以前有好大出入
 樓主| 2076 發表於 2023-4-20 09:17 來自手機 | 顯示全部樓層
wing 發表於 2023-4-19 22:07
蘇屋肯搭巴士只限返蘇屋方向,返蘇屋係車海,但出去站位同價錢牌問題個乘車選擇已經差好遠,而且2、6班次 ...

返蘇屋 2 6 6C 112 970 車海,基本上冇人會搭鐵然後行返去,所以蘇屋算係九龍市區比較慣搭巴士的客。南行如果佢地真係唔太搭 2、6,咁咪更加顯得而家 2 開 15 分一班,6、6C 開 10 分一班係過剩。重組完 2、46 各 20 分一班,再用 6C 補底,都足夠比巴士 fans 搭。