hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2023/04] CX506/507 HKG <> KIX 飛行報告
打印 上一主題 下一主題
開啟左側

[飛行報告] [2023/04] CX506/507 HKG <> KIX 飛行報告

第一次 post 飛行報告,冇乜特別嘅一次來回航班,亦唔係影咗好多相,希望大家多多包涵
同埋真係嘗試寫飛行報告先發現搭飛機期間影相唔係想像中咁簡單,尤其食飛機餐期間

去程
日期:2023-04-14
航班:CX506
Scheduled:10:20 HKG-15:15 KIX 3h55m
Actual:11:01 HKG-15:01 KIX 3h00m(from flightradar24)
用機:B777-367 B-HNQ

今日班機用3號閘,好處係唔使點行

是日用機B-HNQ

隔離4號閘A350準備執飛CX171前往澳洲珀斯

登機橋影多次引擎

今日座位45D,呢班機坐唔滿,Y class 大概坐咗6成左右,我同同行家人兩個人可以霸晒成排中間4人位

Legroom

Boarding 完結啲人坐好晒之後,空姐突然逐行打開 overhead bin 然後逐個叫乘客認返自己隨身行李,但問完就冇進一步動作,唔知作用係咩
等到1040左右,機長宣佈因為行李問題(英文原文係 loading issues)所以要等多陣,最後等到11點先起飛
派餐時間,我揀咗雞肉薯蓉,另一選擇係牛肉飯

味道一貫因航水準,冇乜期望,亦都冇乜失望
到埗後搭281系 Haruka 出市區

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
YY487 + 1 + 10 多謝分享
fp8329 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| clivetock 發表於 2023-4-24 21:46 | 只看該作者
回程
日期:2023-04-18
航班:CX507
Scheduled:17:50 KIX-20:55 HKG 4h05m
Actual:18:36 KIX-21:02 HKG 3h26m(from flightradar24)
用機:B777-367 B-HNK 香港精神號

用19號閘,scheduled departure time 提早咗10分鐘,CX595 同樣提早10分鐘

今次坐到香港精神號花機

隔離18號閘係HX A330,再隔離17號閘係CX A350-900 B-LRX準備執飛CX595返香港,所以成個 area 都係香港人

UA 777-200ER N788UA,準備執飛UA34往三藩市

有地勤係往香港呢3個閘口來回不停咁搵有冇人由三藩市搭UA經KIX轉機返香港,好似聽到呢啲乘客要重新印 boarding pass
排隊登機

今日座位46D,呢班機同樣坐唔滿,今次 Y class 大概坐咗7成左右

Boarding 完結又係因為行李問題(機長都係話 loading issues)所以要等多陣,今次等到6點半先走得,起飛嗰陣後面班CX595都已經 push back 完成
派餐時間,今次揀海鮮意粉,另一選擇係雞肉飯,味道明顯差過去程

落機前影一影前面 regional J class,L2門冇開,全機人都喺L1門落機

評分

參與人數 3aPower +6 HugeC +23 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
DIH + 4 + 8 多謝分享
S3BL100 + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2023-4-24 22:41 | 只看該作者
去程應該有人臨時唔飛落機所以要make sure有無拿剩行李
Waiyin12 發表於 2023-4-25 04:14 來自手機 | 只看該作者

香港精神號個塗裝真係非常低調,唔係樓主特別提,真係唔為意...

UA 經 KIX 轉 CX 返香港,呢個搭法比較少見;正路 UA 多配 NH(Star Alliance),CX 的話第一程通常係 JL / AA (Oneworld?

唔知樓主係咪派飛機餐時遇上氣流,我影咁多次飛機餐都唔覺得論盡,應該算好彩?
S3BL100 發表於 2023-4-25 05:29 | 只看該作者
Waiyin12 發表於 2023-4-25 04:14
香港精神號個塗裝真係非常低調,唔係樓主特別提,真係唔為意...

UA 經 KIX 轉 CX 返香港,呢個搭法比較少 ...

早幾個星期,因為一D原因,求其望過下短期內美國返香港機票,當然只係望下無買

結果發現 UA SFO-HKG 復航後由之前曾經 load 左一日兩班,變返一日一班之後,UA 網站開始賣經 KIX/NRT 轉 CX 或 HX interline,價錢明顯比起 SFO-HKG 直航或者經 NRT/HND 轉 NH 平好多,但都係好貴

睇來而家需求未回復疫前,佢地唔肯做一日兩班 SFO-HKG 燒錢,但一日一班就足以令佢地賣得超貴,唔肯畀咁貴既客咪掟落而家未坐滿既 SFO-KIX/NRT 再送埋畀對家仲有位剩既 CX/HX KIX/NRT-HKG 囉

做法係比較奇怪,但由收入管理角度,唔難理解
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| clivetock 發表於 2023-4-25 09:27 | 只看該作者
Waiyin12 發表於 2023-4-25 04:14

UA 經 KIX 轉 CX 返香港,呢個搭法比較少 ...

唔關氣流事,可能係因為Y class張枱細同高度唔啱,又或者純粹我論盡,每次搭飛機食熱餐一定跌嘢落地,最經常就係熱盤個錫紙蓋,但都試過跌餐具、雪糕、麵包甚至一嚿主菜
依家上面有個杯架好咗啲,可以分開放杯嘢飲同包餐具,以前仲有派密封杯裝水個年代,每次撕開都噴到周圍係水

香港精神號嚟講,以前B-KPB個綠色塗裝sharp好多
Fuk19805 發表於 2023-4-27 05:56 來自手機 | 只看該作者

clivetock 發表於 2023-4-25 01:27
唔關氣流事,可能係因為Y class張枱細同高度唔啱,又或者純粹我論盡,每次搭飛機食熱餐一定跌嘢落地,最經 ...

國泰啲Y位枱係斜嘅(至少我坐過咁多次A350都係),個餐盤會瀡向自己嘅💀

yuenpo 發表於 2023-5-2 09:39 | 只看該作者
S3BL100 發表於 2023-4-24 13:29
早幾個星期,因為一D原因,求其望過下短期內美國返香港機票,當然只係望下無買

結果發現 UA SFO-HKG 復 ...

而家 SFO 不停站去香港無一千八百美金來回都唔好想呀,大把人趕住飛去換 HKID,搶貴晒D機票

聽聞過 NH 唔係咁樂意給位其他 code-share partner 所以成日有 UA 接 CX/HX 票

DIH 發表於 2023-5-3 12:54 | 只看該作者
yuenpo 發表於 2023-5-2 09:39
而家 SFO 不停站去香港無一千八百美金來回都唔好想呀,大把人趕住飛去換 HKID,搶貴晒D機票

聽聞過 NH  ...

其實換身份證唔使急,持有舊款身份證仍然可以入境,只係可能要行人手通道。我就唔覺得身在海外有甚麼迫切需要一窩蜂換證,除了出入香港外,大部分手續都只需要身份證號碼而唔係張證本身。可能好多人唔清楚,以為舊證會一筆勾銷,理論上政府只要有number就有你file,有冇證都知你係邊個。

https://www.immd.gov.hk/hkt/serv ... fo.html#replacement
「身處香港以外地區而持有舊款智能身份證的人士,無需急於趕回香港換證,他們只須在他日返港後30天內,親身前往人事登記辦事處港島辦事處、九龍辦事處、觀塘辦事處或屯門辦事處補辦換證手續。」

我近年見過有人移民多年返香港辦急事,係用90年代過膠身份證,留兩三日就走,都唔知有冇換證。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
yuenpo + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

yuenpo 發表於 2023-5-4 09:13 | 只看該作者

DIH 發表於 2023-5-2 20:54
其實換身份證唔使急,持有舊款身份證仍然可以入境,只係可能要行人手通道。我就唔覺得身在海外有甚麼迫切 ...

咪就係...真係不用趕去換証