hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議]重組何文田巴士服務(Phase 2) (20230505 修訂) ...
開啟左側

[建議]重組何文田巴士服務(Phase 2) (20230505 修訂)

Ravenclaw 發表於 2023-5-2 08:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本建議為以下方案成功落實後之後續部分:

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2168005-1-1.html

為配合海盈海達入伙,重組舊路線並開辦新服務

1. 開辦 九巴7A,往來尖沙咀碼頭、尖東、紅磡站、紅磡、何文田、旺角、海弘道,油麻地

九巴7A:尖沙咀碼頭 <循環> 富榮花園

01. 尖沙咀碼頭
{現 九巴8 往 九龍站 沿途各站}
17. 香港都會大學
{現 九巴18 往 深水埗 沿途各站}
23. 銘基書院
24. 海富苑
{現 城巴20 往 啟德 沿途各站}
27. 青年會
{現 九巴8 往 尖沙咀碼頭 沿途各站}
47. 尖沙咀碼頭

全程收費:$7.30

BBI免費轉乘 九巴1, 7 前往聯合道、太子道、樂富一帶,反方向總車費$7.30

服務時間:

每日:0600-0030,30分班

2. 九巴7B, 18 取消服務

3. 九巴45 縮短至何文田,加密班次,往葵涌方向改經長沙灣道,不經海壇街

九巴45:葵涌(麗瑤)<循環> 何文田

往 何文田

01. 麗瑤
{現 九巴45 南行沿途各站}
19. 元州邨
{現 九巴46 南行沿途各站}
25. 柏樹街
26. 旺角道
31. 何文田廣場
32. 常樂街
33. 何文田站
{現 九巴45 北行沿途各站}
65. 葵涌(麗瑤)

收費不變

服務時間:

每日 0535-0015,20分班

BBI免費轉乘 九巴36A 前往 海壇街 一帶

4. 九巴45A 拉長至 九龍城碼頭,並加經葵芳,不經紅磡碼頭

九巴45A:葵涌(麗瑤)<> 九龍城碼頭

往 葵涌(麗瑤)

01. 九龍城碼頭
{現 九巴45 北行沿途各站}
15. 香港都會大學
21. 佐敦炮台街
22. 佐敦道柯士甸站
23. 東京街西
24. 碧海藍天
25. 葵青據院
26. 聯接街
27. 荔景站
28. 祖堯邨商場
29. 下葵涌分科診所
30. 麗瑤邨榮瑤樓
31. 葵涌(麗瑤)

往 九龍城碼頭
01. 葵涌(麗瑤)
02. 麗瑤邨榮瑤樓
03. 下葵涌分科診所
04. 祖堯邨商場
05. 荔景站
06. 聯接街
07. 葵芳鐵路站總站
08. 新都會廣場
09. 碧海藍天
10. 東京街西
11. 西隧轉車站 - 雅翔道
18. 培正中學
30. 九龍城碼頭

全程收費:$7.30

服務時間:

往 葵涌(麗瑤)

每日:0600-0000,30分班

往 九龍城碼頭

每日:0630-0000,30分班

Remark: 本路線將由 敬祖路 右轉入 祖堯邨商場站,不經 祖堯邨商場站 以東之一段 敬祖路,以方便使用12米車

5. 九巴45P 提升至早繁雙向服務,並拉長至紅磡碼頭

九巴45P:九龍站 <> 紅磡(紅鸞道)

往 紅磡(紅鸞道)

01. 九龍站
02. 西隧轉車站 - 雅翔道
09. 培正中學
{現 九巴7B 南行沿途各站}
22. 紅磡(紅鸞道)

往 九龍站

01. 紅磡(紅鸞道)
{現 九巴7B 北行沿途各站}
14. 香港都會大學
23. 九龍站

全程收費:$5.40

服務時間:

往 紅磡(紅鸞道)

每日:0530、0550、0605、0625、0705、0725、0805、0825

往 九龍站

每日:0615、0640、0700、0725、0750、0820、0845、0910
1181174166 發表於 2023-5-2 20:17 | 顯示全部樓層

垃圾嚟講呢份都算骨緻
應擺合文田條7A唔擺,唔應擺嘅45就行完忠孝街都要兜返去擺
荔景山九巴要嘔更多嘅車而收得少咗,何文田有線但係斷手斷腳咁

1 何文田北行落深水埗同長沙灣道太遠,特別係楓樹街
2 7A寧可隊入常盛街同17爭都唔做返班太子道嗰邊學生
3 旺角街市倒得幾乾淨
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-5-2 21:54 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-2 20:17
垃圾嚟講呢份都算骨緻
應擺合文田條7A唔擺,唔應擺嘅45就行完忠孝街都要兜返去擺
荔景山九巴要嘔更多嘅車而 ...

45有用車限制,所以個政策系有咁少車得咁少車,45點都起碼去到旺角,除非你想我做循環,但循環既話就何文田都唔會上...

咁既話我就要拉7A落旺角...

7A落盛德街只系for何文田班友落山轉85去樂富、聯合道...

至於楓樹街,咩楓樹街好多客咩? 北河街就話多,咁果部份長沙灣道行去欽州街搭車唔過份吧...

又唔系41咁石硤尾有客行去長沙灣道上佢去青衣...

旺角街市? Two choices,241X or 45行過去,take it or leave it...

我系唔會考慮系何文田重組方案改241x既,要改就交比重組青衣果班人做...
1181174166 發表於 2023-5-2 22:33 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-5-2 21:54
45有用車限制,所以個政策系有咁少車得咁少車,45點都起碼去到旺角,除非你想我做循環,但循環既話就何文 ...

落山海逸豪園好難咩?
循環跟18唔得咩?

7A拉落旺角都好過盛德街,不過最簡單循環線已經搞掂

北河街行去欽洲街?定原地等E21A?
而且我講落山問題喎,西九行去黃金/鴨記已經無咁方便
再者何文田同荔景斬纜都已經不乏討論

旺角街市leave it?唔「係」化?
成個山頭都係45「系」都唔諗下何文田需要買餸?
唔「係」旺角街市抽唔到去塘尾道,一早諗到長深荔線去做

2076 發表於 2023-5-3 22:07 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-2 22:33
落山海逸豪園好難咩?
循環跟18唔得咩?

7B 理論上同 7 / 8 重整會簡單好多,唔駛咁複雜。之前講過的 7B 變尖沙咀特快,8 縮紅磡,已經好合理。

不過天光道落盛德街做總站的走線,某程度係幾可取的,天光道係何文田出到最多客的位,只係暫時諗唔到有乜重組啱用。

至於九龍西,何文田用下面兩條線已經解決晒所有問題:

18 美孚 <--> 九碼 | 經深旺道、大角咀、旺角、何文田、土瓜灣下路 @ 30 (與 6C 聯合派車)
45 甘泉街 <--> 愛民 (循環) | 經長沙灣道、旺角(北行) @ 20
抗議962B重組
還我962全日服務
1181174166 發表於 2023-5-3 22:20 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-3 22:07
7B 理論上同 7 / 8 重整會簡單好多,唔駛咁複雜。之前講過的 7B 變尖沙咀特快,8 縮紅磡,已經好合理。

...

有線北出不如上旺角街市擺維港灣送18上路
順手做下號碼控,套返18落長深荔線
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-5-6 05:31 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-5-2 22:33
落山海逸豪園好難咩?
循環跟18唔得咩?

拿,修改左,7A改落旺角街市,冇問題...

45北行行長沙灣道,冇問題,但南行唔好意思,請搭E21A/B...

45就改循環,不過冇左41同46,45 suppose多左好多流水,脫班就唔好投訴啦...

BTW,再者何文田同荔景斬纜都已經不乏討論 <--- 唔該解釋下...
1181174166 發表於 2023-5-6 07:32 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-5-6 05:31
拿,修改左,7A改落旺角街市,冇問題...

45北行行長沙灣道,冇問題,但南行唔好意思,請搭E21A/B...

45何文田荔景應該分開做呢個話題已經喺241X個post傾過哂

而且點解荔景<>何文田有兩條線咁多?
單睇號碼以為何文田係荔景隔離
除佐敦之外睇落收平哂/不變

直接啲講要執,何文田留返:
8: 九龍站-九龍城碼頭
6B: 美孚-(經長沙灣道但不經紅磡)-尖沙咀碼頭
18: 旺角(柏景灣/維港灣)-紅磡

樓主| Ravenclaw 發表於 2023-5-6 16:55 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-6 07:32
45何文田荔景應該分開做呢個話題已經喺241X個post傾過哂

而且點解荔景何文田有兩條線咁多?

荔景<>何文田 2條線就唔系專登既,我只系借8同46 d車去做佐油往來海達海盈,同埋葵芳去海盈海達(反方向將來有36A)...

然後順手keep住佐油往來麗祖,等佢地鬧少d...

我系借提升海盈海達服務名義去重組何文田堆線...

因為提升新客服務先系一個強既理由去令巴士公司去投放人力物力時間去研究提升服務...

第二個理由就系去嘗試搶人地堆客,所以我改7A行海弘道窩打老道翻何文田去搶20海弘道去油麻地廣華堆客,反方向有10 cover...

第三個理由系新鐵路通車,咁當然何文田個case,用第三個理由個後果就系cut cut cut...

當然,版友2076個方案都ok既,我可以借提升海盈海達服務名義去做大18...

但你個方案只系改善舊客服務,只系由the best interest of 何文田客去重組,咁個理由唔夠強...

除非已經冇新客可以做/搶,個路線策劃部要搵野做去同老細講做緊野,咁先到purely大重組舊區...

呀,唔記得講,45A有西隧BBI,系for 936 in case要甩長沙灣用...
1181174166 發表於 2023-5-6 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-5-6 16:55
荔景何文田 2條線就唔系專登既,我只系借8同46 d車去做佐油往來海達海盈,同埋葵芳去海盈海達(反方向將來 ...

45A個方向以前都諗過,所以我無特別去挑剔
不過荔景山45/46由4架車變5架車落山已經打咗個問題,走線可唔可行已經後話

1借海盈海達之名得45A,不過已經有堆過海線之餘,已經有條296C插旗,過海就大大個南昌站
2 可免,20除咗繁忙時間之後都唔多客仲要貴過人
2.1 7A $7.3太大咬,$5.4為皆
3 鐵路其次,而係一早嫌何文田兜得嚟無肉食

所謂借某地方之名削減服務/upgrade,其實不做也罷
除咗長深荔密少少之外咪又係30分鐘一班嘅$7.3搶錢價市區服務,對何文田嚟講只係搵笨

45過荔枝角嘅意義只係收$7.3而唔係何文田來往荔景有幾大需求,要繼續$7.3有勞架車改去葵芳