hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 十四鄉新樓年底起落成 擬開辦5巴士線
開啟左側

[路線消息] 十四鄉新樓年底起落成 擬開辦5巴士線

ricky 發表於 2023-5-5 11:00 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-5-5 09:46
啊大哥,其實你既中文表達能力係咪有問題?

如果係「經彩虹同觀塘道」,客源先夠穩陣,

唔經大水坑、第一城、彩虹直去,仲唔係特快?九龍灣塞車唔關定線事卦。
前荃葵青區居民
1320 發表於 2023-5-5 11:08 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2023-5-5 10:42
682點都會執嘅,佢手揸呢組682偏偏係九巴喺新界東最缺嘅東區線,我諗九巴9成9會望實條682嚟打。不過屎水 ...

所以 屎 真係 投又唔係, 唔投就682系一定比人打, 投又成堆 市區 怪定線垃圾, 屎到底會點選擇?
The Designer
hkbw 發表於 2023-5-5 11:11 | 顯示全部樓層
今日大埔開交運會, 應該會再傾呢堆野..

不過呢...運吉似係一早諗好晒, 行政主導, 應該唔會聽地區任何意見架啦..
殺雞焉用牛刀?!
08x200-201 發表於 2023-5-5 11:13 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2023-5-5 11:11
今日大埔開交運會, 應該會再傾呢堆野..

不過呢...運吉似係一早諗好晒, 行政主導, 應該唔會聽地區任何意見 ...

宜家「美麗新香港」,玩法都唔同曬啦,點會有d區棍討價還價的空間?就連區議會都是自己友
AVW28 發表於 2023-5-5 11:30 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2023-5-5 10:42
682點都會執嘅,佢手揸呢組682偏偏係九巴喺新界東最缺嘅東區線,我諗九巴9成9會望實條682嚟打。不過屎水 ...

九仔要打馬鞍山東區線唔難,拉89D或X89D過油塘再加603和613既BBI已經搞掂,呢度已經比到d月票客有更多轉乘選擇(當然而家已經好多),當然有無人會咁轉就要商榷。

682當年比新巴投到,所以都新城幾重視條線。作為過去十幾年682既常客,去西灣河前就最多人用,呢度亦係682既主要客源,因為港島段同106和606相差唔大。
馬鞍山去柴灣,想快一係轉車(681+694/606X),一係落地底,搭682往往要over 1小時。
自從開左馬鞍山西隧線後,我放工就變左788+980X,988唔岩時間先唔考慮。

如果B8真係開分支入馬鞍山,in case停埋大埔,某程度亦係睇住274P黎打(B8分支打唔過26和806B);而家B8都想睇住埔公果幾條黎打(見其開線宣傳單張),係打唔過d綠van和火車。

十四鄉不論邊間公司投到,競爭一定在所難免,但論武器多就一定係九仔。
LL3850
12Lane 發表於 2023-5-5 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-5-5 11:00
唔經大水坑、第一城、彩虹直去,仲唔係特快?九龍灣塞車唔關定線事卦。 ...

唔經大水坑第一城根本冇問題,問題係商貿區定線唔適合全日。特快冇問題,對症下藥先係重點。
AVW28 發表於 2023-5-5 11:40 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-5-5 10:56
條682B咪中咗伏
信心滿滿諗住全日
結果加班之後就奶嘢

可能見正線行第一城外圍都可以靠該區食糊掛。
但新城卻忽略左正線係小瀝源路後直上隧道,682B卻仲要上埋廣源邨先走,咪搞到兩頭唔到岸。
再加上係沙田圍的覆蓋面太偏,淨係做水泉坳街又會吸到幾多客;山上既水泉澳又嫌兜。
呢度都係682B最大既致命傷。

682B而家都無得搞,併埋入986和982C再將其中一條拉入柴灣好過。

當然,沙田去港島東既需求局限左係兩繁,亦都是令682B難以再有發展。

LL3850
neoplan720p 發表於 2023-5-5 11:42 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-5-5 10:56
條682B咪中咗伏
信心滿滿諗住全日
結果加班之後就奶嘢

咁無辦法,
本身沙乙博人口老化,
水泉澳人口又唔點去港島東返工,
再加上呢幾年大隧東隧繁時越黎越惡搞,

咪搞到682B 半天吊咁。

其實而家都係等同986 做重組架啦。

* 唔好講682B 啦,連來往九龍東既80X 都越做越頹。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
RyanPun 發表於 2023-5-5 11:45 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2023-5-5 11:30
九仔要打馬鞍山東區線唔難,拉89D或X89D過油塘再加603和613既BBI已經搞掂,呢度已經比到d月票客有更多轉 ...

屎水要執682嘅,就點都要放棄柴小,去留太古至北角堆客、頂盡只係留返主線682就算,以近年畫線嚟都幾講求回車快蝕少啲,但其實更加要concern屎水會點樣用682「借題發揮」。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
neoplan720p 發表於 2023-5-5 11:46 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2023-5-5 11:00
唔經大水坑、第一城、彩虹直去,仲唔係特快?九龍灣塞車唔關定線事卦。 ...

你上一個post 係寫「太快」。

「太快」同「特快」係兩回事。
「太快」係over左,即係你覺得「唔應該咁快」。

問題係,如果X89D 唔雅景台走,
而係繼續跟89D碌埋馬市、恆耀先走,
咁又對後邊烏溪沙、十四鄉有吸引力咩?

X89D 新界區走線根本就無問題,
有問題既係九龍區走線(非繁既話)。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。