hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署正計劃延長78A號線粉嶺名都巴士灣 ...
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署正計劃延長78A號線粉嶺名都巴士灣

neoplan720p 發表於 2023-5-5 09:55 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-5-5 08:15
其實 78X 79X 679 979 56A 278A 78B 有幾唔符合需求
要不斷加 78A 班次去應付?

78X 連觀塘道都唔到,試問而家有邊條全日線做觀商九商係做得起?
79X 已經係最正路……
679/979 去港島既人口一來唔多,二來繁時仲要塞埔公 / 大隧東隧combo,而家東鐵過海,根本好難鬥。
56A 做到屯市 / IVE / 嶺大呢類有通勤需要既區嗎?
278A 其實都正路,不過班次長期30分一班,如果我係葵芳興上40X 46X 47X,去到城門送278A車尾,就要重新等30分鐘咁解。等轉車既時間短,先會吸引到人轉車,所以皇后山 -> 葵芳興 會好好多,因為架278A南行落到城門,即時有海量班次轉落葵芳興。
78B 都唔係做上水客架啦,一條返學線而已。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
08x200-201 發表於 2023-5-5 10:13 | 顯示全部樓層
運吉對九公咁好,唔怕屎有意見咩
GM 發表於 2023-5-5 10:15 | 顯示全部樓層
反應快到 天龍人 VIP區果然待遇唔同D
常備TCU 出行唔洗怕
1320 發表於 2023-5-5 10:22 | 顯示全部樓層

錯 post , del

The Designer
天空之神 發表於 2023-5-5 10:45 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-5-5 09:55
78X 連觀塘道都唔到,試問而家有邊條全日線做觀商九商係做得起?
79X 已經係最正路……
679/979 去港島既 ...

其實要做既係再強化現有網絡
而唔係無限量再隊客落架鐵度

成個北區巴士網絡比呢幾萬人隊爆

679/979 路線真係係神童諗出黎
979 拉直路線去軒菲,回程大有起載返北區
679 學 678 兜港島東去銅鑼灣

78X 加密班次,改順走

56A 分拆 56C 不停上水站及天平
但入到屯門停兆康北轉輕鐵去各區

去元朗咁近既地方一條線都無要出上水轉,但根本無駁腳比班人上

類似既野大家都諗過
屎水果班真係唔知諗緊咩
仲要大把線同聯營過海線改唔到
齊齊攬炒
.
西記West 發表於 2023-5-5 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2023-5-5 10:15

之前區議員一早同運吉傾左啫
有事咪搬出黎
jocosben 發表於 2023-5-5 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2023-5-5 10:15

其實幾個月前區議會已經傾緊….

皇后山發展係會搶左北區舊區既車(九巴),但有咁VIP就唔會有300人排隊既新聞啦…
33606 發表於 2023-5-5 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-5 10:45

路線建議請去F1發夢
33606 發表於 2023-5-5 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層
FT7052 發表於 2023-5-4 23:29
有兩部巴士同時上客先算啦,都唔俾加班。

人多點解唔全線用大水塘? B1咁多舊頭大水塘甩出來
JX9097 發表於 2023-5-5 12:17 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-5-5 10:45

招標線唔係話改就改同埋九巴嗱嗱臨整條277A半全日就係要塞住運吉把口

其實...都係嗰句,始作俑者都係運吉
皇后山後唔順走係運吉定
九龍區逆走又係運吉定
想改咩?運吉又唔畀