hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 6F 18 合併、X6C 改道
開啟左側

建議 6F 18 合併、X6C 改道

S3BL100 發表於 2023-5-11 11:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為節省資源,建議 6F 與 18 號線合併;合併後 18 號線,簡化深水埗區走線,來回改經聚魚道;往何文田方向改經彌敦道及加士居道,取代 6F 從深水埗填海區前往伊利沙伯醫院的功能。兩線合併後,可節省五輛巴士。

配合 6F 與 18 合併,建議 X6C 線旺角至美孚一段改跟 2A 走線行走,增加深水埗區的覆蓋,減少與 793 線重疊,並增加假日服務,長遠取代 2A 深水埗區內流水的功能;X6C 將同時修改編號為 6B,並於本年度 RPP 基礎下,再增加一輛巴士行走。

重組後各線詳情如下:

---

18 長沙灣海達邨 <-> 愛民(循環線)

行車路線
長沙灣海達邨開出:海達街、深旺道、聚魚道、通州街、大角咀道、櫻桃街、亞皆老街、新填地街、旺角道、彌敦道、加士居道、漆咸道南、漆咸道北、仁風街、佛光街、忠孝街、佛光街、常富街、何文田巴士總站、常富街、佛光街、培正道、窩打老道、亞皆老街、櫻桃街、大角咀道、聚魚道、深旺道、海達街

服務時間及班次
長沙灣海達邨開出
星期一至五
0600-0630 30
0630-0900 25
0900-2330 30
星期六、日及公眾假期
0600-2330 30

收費
全程 $5.2

派車
4 輛雙層巴士

---

6B 美孚 <-> 香港兒童醫院

行車路線
美孚開出:長沙灣道、蝴蝶谷道、荔枝角道、大南西街、青山道、興華街、保安道、東京街、荔枝角道、彌敦道、加士居道、漆咸道南、漆咸道北、東九龍走廊、啟德隧道、啟福道、啟祥道、宏光道、常悅道、常怡道、宏照道、祥業街、承昌道
香港兒童醫院開出:承昌道、祥業街、宏照道、啟祥道、啟福道、啟德隧道、東九龍走廊、漆咸道北、漆咸道南、加士居道、彌敦道、荔枝角道、東京街、廣利道、長發街、保安道、興華街、長沙灣道、荔枝角道  

服務時間及班次
美孚開出 | 香港兒童醫院開出
星期一至五
0550-0720 30 | 0650-1720 30
0720-0800 20 | 1720-1820 20
0800-2000 30 | 1820-2120 30
星期六、日及公眾假期
0900-1830 30 | 1020-1950 30

收費
全程 $7.2
旺角塘尾道往美孚 $5.4
美孚往勞資審裁處 $5.2(需於伊利沙伯醫院 D 座回贈機拍卡)

派車
7 輛雙層巴士
fb.com/scientisthk2usa/
2076 發表於 2023-5-12 03:31 | 顯示全部樓層
6F 併 18 之前我都提出過,我認為可取。

之前考慮的荔枝角道落 QE,都用了 X6C 補係 ok,唔同我之前為了做荔枝角道,變左循環點在海達/麗閣。

但 18 其實沒有拉直走線的必要,可以繼續行返海壇街果頭方便何文田居民出入。

不過價錢牌方面,好似焗住搭 6C。

另外仲有個問題,就係 X6C 擺明係搶 793 客,難得 TD 批左直接對決,九巴有冇誘因自動棄權先......
抗議962B重組
還我962全日服務
Ravenclaw 發表於 2023-5-12 05:18 | 顯示全部樓層
你條18忽然令我個腦有一堆屎忽數浮上黎...

BTW,咁樣殺6F,好野...
brianso198 發表於 2023-5-12 07:23 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-5-12 03:31

之前考慮的荔枝角道落 QE,都用了 X6C 補係 ok,唔同我之前為了做 ...

你估九龍公司好想做X6C全日?

唔係因為QE問題佢都唔肯做
 樓主| S3BL100 發表於 2023-5-12 11:22 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-5-12 03:31

之前考慮的荔枝角道落 QE,都用了 X6C 補係 ok,唔同我之前為了做 ...

岩岩先發現原來師兄你最近有提過 6F 併 18

但 6F 必須存在理由其實只限東行,所以我只係何文田方向改行加士居道,西行無需要改,反正死亡交叉不是省油的燈

海壇街唔係一個我企得好硬既位,但觀感認真麻麻,尤其是東行。粗略計過行聚魚道一轉可以慳大約十分鐘,上晝非繁甚至可以三部車做 30 分一班,行埋海壇街荔枝角道就唔可以了。當然中午過後都要用返四部車

搞掂左 6F 必須存在理由後,6F 6C 其實無必要繼續並存,尤其是荔枝角道往來土瓜灣下路仲有 12A,亦有 2E 打直插入去。今時今日,係有必要考慮,到底係咪一條線都唔取消,搞到咁多條線一齊攬炒,定係至低限度保住大線班次

而青山道一邊有 793,再加上深水埗重心南移,X6C 做荔枝角道一邊,前景會比較好,亦可以封死對家
 樓主| S3BL100 發表於 2023-5-12 11:26 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-5-12 05:18
你條18忽然令我個腦有一堆屎忽數浮上黎...

BTW,咁樣殺6F,好野...

我有興趣想知你之後有咩後續打算
不過我會覺得 6F+18 之後,18 基本上無野再需要改。何文田之後剩返可以做既野,全部都可以斬件做,包括:7B 8 重組慳車;45 加班、縮短土瓜灣段、加班同變成唯一麗瑤同祖堯往來深長荔巴士線;當然仲有 241X 成條砍掉重練,轉型做其他野
Ravenclaw 發表於 2023-5-12 15:52 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-5-12 11:26
我有興趣想知你之後有咩後續打算
不過我會覺得 6F+18 之後,18 基本上無野再需要改。何文田之後剩返可以 ...

你條18厲害既地方系:

1. 將南昌去伊院縮到用最少資源做
2. 伊院去南昌可以要叫佢地碌何文田翻去,亦可以叫佢地過對面搭118...
3. 伊院碌何文田翻去南昌,系慢左,但方便左,因為過少條馬路,又減少反對...
4. 又可以借提升海盈海達服務過橋,話有車上何文田...
5. 大角咀道有車去某段彌敦道...

條18有2樣野可以考慮:

1. 上何文田前停山谷道,之前仁風街封,109停過...
2. 去何文田方向行翻荔枝角道,因為翻大角咀道得條31B唔知會唔會比人鬧唔夠密,當然焗人上914就另計...

屎忽數? 例如,45唔洗旺角上山架,有E21A/B搶清光,然後我又體下佐敦道往來荔景有幾多客,咁你明嗎?
1181174166 發表於 2023-5-12 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-5-12 15:52
你條18厲害既地方系:

1. 將南昌去伊院縮到用最少資源做

你嗰堆45系,唔好啦

如果45唔行界限街其實補返18個位,反正都係畀哂E21A
返大角咀道唔夠密,唔通條18可以拎去救命咩
Ravenclaw 發表於 2023-5-12 19:31 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-12 18:29
你嗰堆45系,唔好啦

如果45唔行界限街其實補返18個位,反正都係畀哂E21A

我果堆45系重組到咁系因為我assume 241x唔搞,所以盡可能谷流水坐241x...

因為241x只做點對點肯定唔夠客,系靠做流水幫手...

唔搞241x系因為我唔識,青衣我真系完全唔識,我試過整個方案保41,然後搞41A/44,結果比人鬧到爆廠...

你問我最理想系點?

8唔搞,7B只做上繁,九龍城調頭,18拉落九碼,45好似樓主條18做循環,41去九碼行荔枝角道行界限街窩打老道飛翻何文田,46體下佐敦道有冇客,冇就槍...
1181174166 發表於 2023-5-12 19:55 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-5-12 19:31
我果堆45系重組到咁系因為我assume 241x唔搞,所以盡可能谷流水坐241x...

因為241x只做點對點肯定唔夠客 ...

7B唔需要改去九龍城,改上下午返放學ok嘅
何文田需要係長深荔/尖沙咀,其次係佐敦/下路,大角咀就好低
所以都係傾向8/45(或6B)交換走線,8就20-30,45(6B)加密到15/20-30,夠架啦

PS:體下成日睇錯