hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴12A黃埔方向繞經伊利沙伯醫院
開啟左側

建議九巴12A黃埔方向繞經伊利沙伯醫院

EX-TL 發表於 2023-5-13 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 195&pid=4924348

承上文, 因九巴30X須服務往返紅磡黃埔花園與伊利沙伯醫院的市民, 導致該線未能進行重組, 故建議由九巴12A黃埔方向加經伊院取代.

12A從服務時間、班次、收費水平, 以至九龍中醫院聯網的人群覆蓋範圍也較30X優勝, 能給予有需要市民更佳的交通服務, 且12A主要走在非鐵路沿線, 較難被鐵路取代, 由12A途經伊院作為黃埔-伊院之替代, 亦屬合理.

行車路線:
往黃埔方向, 過德民街後, 改經紅磡道 紅磡繞道 公主道連接路 公主道 衛理道(南行) 加士居道 漆咸道南後, 按30X現有走線返回黃埔花園總站.

加停車站:
衛理道(南行)伊利沙伯醫院, 蕪湖街(東行)觀音街

由於改道後會二度停靠德民街巴士站, 欲前往黃埔花園的乘客可在首次停靠德民街時下車; 而由黃埔往伊利沙伯醫院的乘客, 須在德民街巴士站登車, 並先向車長查詢該班次是否途經伊院.

此外, 12A班次在平日星期一至五早上會較為頻密, 建議該時段每二至三班才有一班繞經伊院, 至於加車與否則視乎巴士公司意願, 或透過重組30X的契機(如有)重配資源.
1181174166 發表於 2023-5-13 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層
停兩次德民街擾民
 樓主| EX-TL 發表於 2023-5-13 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-13 14:00
停兩次德民街擾民

停一次 停兩次都實被人話擾民, 為咗補位, 只好兩次都停, 但可以分放站牌, 車長停啱位代替乘客詢問.
1181174166 發表於 2023-5-13 15:15 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-5-13 14:13
停一次 停兩次都實被人話擾民, 為咗補位, 只好兩次都停, 但可以分放站牌, 車長停啱位代替乘客詢問. ...

咁係咪有其他線去做會更好?
例如8A/5D
 樓主| EX-TL 發表於 2023-5-13 16:54 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-13 15:15
咁係咪有其他線去做會更好?
例如8A/5D

我諗唔到5D 8A可以點改而唔影響現有乘客, 不如你講講睇吓係點?
toby_tl10 發表於 2023-5-13 18:59 | 顯示全部樓層
視乎厹想唔想改動30X
To infinity... and beyond
toby_tl10 發表於 2023-5-13 19:10 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-5-13 16:54
我諗唔到5D 8A可以點改而唔影響現有乘客, 不如你講講睇吓係點?

12A可以嘅話,5D理論上都可以,如果你選擇無視跨過循環點嘅乘客。

所以8A比5D更加好,因為唔會有跨過循環點嘅問題。如果你可以叫12A總站落車嘅乘客早一個站落車,照計8A一樣可以。

如果黃埔總站係咁重要嘅話,最多停兩次囉,反正有796X先例可循
To infinity... and beyond
1181174166 發表於 2023-5-13 19:42 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-5-13 16:54

8A就改線,現有乘客係會受影響
走線上未完全諗好,當係一個初步提議先

而5D就簡單,照抄你份建議
但係最簡單一點係停兩次德民街嘅時候頭牌係唔頭嘅
kmb71k 發表於 2023-5-13 20:25 | 顯示全部樓層
唔太建議12A改道加經
本身都唔係佢服務對象之餘
車程亦大幅增加
要加車加時間
倒不如搵番30X去做
咩車都唔駛加
如果真係想搞
倒不如搵6F搞好過搵12A

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| EX-TL 發表於 2023-5-13 22:13 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2023-5-13 19:10
12A可以嘅話,5D理論上都可以,如果你選擇無視跨過循環點嘅乘客。

所以8A比5D更加好,因為唔會有跨過循 ...

唔緊要嘅, 總站我冇cut到, 如果真係必須喺總站落車, 佢仍然可以總站落, 早一個站落只係建議, 唔係命令.

8A做紅磡灣 尖沙咀, 改線目的為醫院客覆蓋人群不夠多, 效益低, 改線大費周章但受眾不變, 不太理想, 無論由邊一截開始繞經都一樣.

5D循環線中加插繞經伊院, 對往返馬頭圍道或紅磡道的乘客影響大, 惟因途經啓德北及下路, 可取嘅係九龍中聯網人口覆蓋面較8A大.

建議中12A重覆停德民街係由出入黃埔總站的道路設計導致, 如果分兩支站牌放前後, 其中一支易名例如民泰街/黃埔新邨, 是否就解決問題? 若否, 其實仲有辦法, 漆咸道北後經仁風街 佛光街天橋 紅磡道 德安街入黃埔總站, 原線替代有2E 6C 6F E23 E23A.

btw, 一個topic可以傾以年計, 已經冇咩idea, 你可以搵吓呢些年來板友們提過咩建議, 有冇更可行的方案, 滿足到某些地區/關注人士, 呢件事上我冇意見, 因對我冇影響, 在板友對30X黃埔-伊院段仍有意見時, 即管再獻計安撫, 而不贅於以前由唔同板友提出的建議, 則是貫徹我風格, 惟要再三強調, 喺30X呢件事上我真係完全冇所謂, 用咩線改, 改或不改對我的影響係0.