hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [大膽建議]74A (香港教育大學<>鑽石山站) ...
開啟左側

[大膽建議]74A (香港教育大學<>鑽石山站)

KG1428 發表於 2023-5-17 20:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

此線設計可以做到同時服務多間大專院校角色

香港教育大學<>鑽石山站

往鑽石山站

香港教育大學       
大埔大昌街       
大埔大發街

魚角       
救恩書院       
怡雅苑       
大元邨       
沐恩中學       
大埔安慈路       
大埔舊墟公園       
廣福道轉車站(Y1)       
大埔運頭角里
廣福邨       
雍怡雅苑       
松濤閣       
南苑       
荔枝坑       
松仔園       
松仔園瞭望台       
鹿茵山莊       
樟樹灘       
大埔尾       
赤泥坪       
中文大學       
崇基學院       
麗坪路       
九肚山路
富豪花園       
麗豪酒店       
乙明邨       
曾大屋       
新田圍邨

獅子山隧道
金城道       
富強苑       
樂富遊樂場       
樂富廣場       
樂富總站       
龍翔官立中學       
黃大仙轉車站-黃大仙站(B3
黃大仙轉車站-沙田坳道(A1)
鳳德商場       
鑽石山站巴士總站

往香港教育大學

鑽石山站巴士總站
龍蟠苑
黃大仙轉車站
摩士公園泳池
宏業樓               
樂富總站

香港浸會大學       
映月台

獅子山隧道
新田圍邨       
曾大屋       
乙明邨       
麗豪酒店       
富豪花園       
落路下       
九肚山路       
海恬閣       
麗坪路       
崇基學院       
赤泥坪       
大埔尾       
樟樹灘       
鹿茵山莊       
大埔滘公園       
松仔園       
荔枝坑       
翡翠花園       
松濤閣       
雍怡雅苑       
廣福邨

廣福道轉車站-寶鄉橋(B4)       
榮暉花園       
太平工業中心       
富亨邨       
怡雅苑       
魚角       
大埔大發街

大埔大昌街       
大埔工業邨       
大埔大貴街       
大埔東消防局       
香港教育大學

價錢則維持不變
服務時間

往鑽石山站
星期一至星期六
06:00-22:00 (45/60分鐘一班)
星期日及假期
06:00-21:00 (60分鐘一班)

往香港教育學院
星期一至星期六
06:35-22:35 (45/60分鐘一班)
星期日及假期
06:35-21:35 (60分鐘一班)

自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
EX-TL 發表於 2023-5-18 01:32 | 顯示全部樓層
首先, 究竟係74定係74A?

其次, 串連呢幾間大學有咩用處?

再者, 教大有車駁港鐵站, 中大有港鐵站, 浸大附近也有港鐵站, 最後落鑽石山站?

最後, 成件事好難理解, 究竟做緊咩客?
qunow 發表於 2023-5-18 05:33 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-5-18 01:32

有些大學生可能會因為學術或事務或個人生活等不同原因而要往返不同大學,所以我估個建議係想改而家條74A嚟執呢啲客,但唔知呢啲客多唔多得過而家九商同太和之類冇咗服務流失嘅客

鑽石山站一嚟可以駁91/91M,二嚟條線喺大埔同樂富拉長咗所以縮短一段以避免全程行車時間增加太多?
 樓主| KG1428 發表於 2023-5-18 07:51 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-5-18 01:32

103都係呢類角色
經(浸會大學/城市大學/香港理工大學/香港大學),做緊大學線。

因此74A轉做大學線大有可為。
kitarolo 發表於 2023-5-18 10:15 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2023-5-18 07:51
103都係呢類角色
經(浸會大學/城市大學/香港理工大學/香港大學),做緊大學線。

真心多唔多中大師生上埔公
乘車(計晒現有嗰四寶)103雖然
中途站覆蓋到大學,係停半山區先
勉強可生存到今日,但來往呢幾間大學
乘港鐵現在也很便利。
EX-TL 發表於 2023-5-18 11:15 | 顯示全部樓層
103都係呢類角色

103係同時做埋竹園 樂富 何文田過海, 九龍內陸流水, 港島內陸流水, 銅鑼灣-紅隧口102 106執雞等等.

74A改做74後, 教大-大埔已有74K 26, 工業邨-大埔已有72A 75K, 埔工-埔公走線跟72A一樣, 單係大埔段已經冇特色.

太和 運頭塘-沙田城河東斷左鏈, 剩低大埔-富豪 麗豪(撇除B8) 新田圍係獨市, 九龍段九龍塘-鑽石山流水性低.

如果停到樂富, 不如總站就咁擺樂富, 或者放落東頭做大埔 沙田獨市.

若放落鑽石山係畀人繼續轉91M入科大, 相信個學生/教職員得閒得好緊要.

九龍灣 彩虹 新蒲崗冇左部車, 冇左同74X免費BBI連接點, 冇交代.
hellomato 發表於 2023-5-18 15:43 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-5-18 10:15
真心多唔多中大師生上埔公
乘車(計晒現有嗰四寶)103雖然
中途站覆蓋到大學,係停半山區先

103出九龍方向,半山段好似大部分時間都係吉車遊街。而係落到金鐘至銅鑼灣,先至陸陸續續有人上車。
我是一部小小MMC~~~~
kmb71k 發表於 2023-5-18 22:05 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-5-18 15:43
103出九龍方向,半山段好似大部分時間都係吉車遊街。而係落到金鐘至銅鑼灣,先至陸陸續續有人上車。
...

以前早繁有半山居民搭103落金鐘
而家唔知仲有冇呢支歌仔唱
以上回應,是否可行?是否合適?
cky 發表於 2023-5-19 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層
103都係呢類角色

那先將你晌大學學會的數據分析和取樣法,計算出現時 103 用作連繫不同大學的客量統計,再推論出「大有作為」的理據。

否則只係流於口號。