hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破局] 45 46 重組,46延長至麗港城
開啟左側

[破局] 45 46 重組,46延長至麗港城

樓主| castanopsis 發表於 2023-5-21 08:33 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-5-20 22:02
1. 荔景山客量

我認同要睇客量,但實情係 46 而家佐敦至旺角一段,大部分班次,客量一架 19 座小巴都夠 ...

1. 荔景山客量

繼續犯緊同樣錯誤,睇住個客量但無剖析過啲客取向

46宜家華荔邨上車,25分鐘先出到旺角,仲要30分鐘一班
就算睇完ETA,唔使等,巴士淨車程都慢過步行+港鐵車程
可以搭鐵既,基本上都會去搭鐵

好啦我當你係巴士死忠
最多客既華荔邨盈暉臺,6號做緊差唔多車程出旺角,但總站密車,正常都唔會猶豫直接上6
回程904/905/171車程快過6/46,分分鐘見到46都係等過海車算
然後最獨市既麗瑤,行上去華員邨要過天橋,其實都辛苦,但計落車程都係快過46

咁46又點會有客?

掉返轉,46飛走西廊拉去麗港城
華荔邨>旺角車程,一下子由25分鐘跌落11.5分鐘,班次加到20
上面講既巴士客,基本上會一下子回流返來46
然後巴士車程明顯快過地鐵+步行,地鐵客都會有所回流

Again,沿線遠離地鐵站既人口,差唔多有兩條海麗邨
當701做到全日10-15分鐘一班
孭住兩間醫院,做埋油麻地/觀塘商貿區既46,目標班次20,好合理

41A/268X既類比非常唔合適
未改特快既41A/68X本身就係最快既巴士選項
肯搭巴士既本身就已經搭緊,拆線客量增幅只來自地鐵
同46宜家連自家路線/聯營過海線都快唔過,有明顯分別

更何況41A/68X轉特快之前,本身已經唔少位置快過地鐵
長途線行一條西廊,percentage change in travel time亦細過短途線好多

2. 社區聯繫

荔景會入荃灣
但清麗苑/盈暉臺/華荔邨明顯係九龍人,佢地無理由會走入荃灣買日用品
而旺角同深水埗個檔次始終有分別

3. 行車時間

6架車行25-30分鐘一班,一轉行車時間就會係150-180分鐘
如果你認為條線俾緊180-210分鐘行,即係中間透過跳飛機/order車過來攝班次,亦代表條線實際可用資源多於6架車
維持返現有跳飛機/order既安排,究竟要加幾多資源先落到20
我講既行車走線,唔塞車既情況下,一轉係節省到19分鐘左右
唔使塞旺角,休息時間減5分鐘,其實仲會好做過宜家
計落應該都係加一架車

下面show the math:

往麗瑤方向

45都大去怡閣苑做緊22.5分鐘

都會大學 > 聖佐治 4分鐘(7B)
聖佐治>聖德肋撒堂 1.6分鐘(113)
聖德肋撒堂>荔枝角道 5.3分鐘(12A)
荔枝角道>怡閣苑 8.6分鐘(46)

留意未計 飛紅磡圈/萬基大廈/海壇街,Google話呢三個位累計會快6分鐘
計計埋埋,條走線快咗9分鐘

往九碼方向

45黃竹街返何文田廣場,非繁ETA係16.6分鐘
同一段路私家車做緊5分鐘,巴士老實講唔會有好大分別
埋單同樣係快約10分鐘

4. 萬基大廈

暫時用著241X頂住先,但長遠其實可以8/45交換走線,或者18延長九碼頂曬241X同45

5. 長途客

非繁主要靠 麗港城<>油旺 同 荔景山<>油旺 支撐
住宅區去油旺,通常客量頗為分散,應該至少會好過219X先
老實講條線多客時段已經好長,繁時雙向有客之餘,仲要係可以喺彌敦道換半車人

70分鐘一單,收$7.9,但雙向都有兩段流水
香港唔係咁多線可以做到咁既efficiency

樓主| castanopsis 發表於 2023-5-21 08:51 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-5-20 22:23
嚟緊油塘灣同茶果嶺都會發展若果油塘灣《》大本型《》茶果嶺《》偉樂街會唔會夠客?
油塘灣同茶果嶺都唔 ...

花咗少少時間研究
似乎 麗港城+高嶺道KOKO+茶果嶺公屋,可以串埋一齊做
究竟係 麗港城>高嶺道>茶果嶺>偉樂街,定茶果嶺>高嶺道>麗港城>偉樂街
就值得商榷

無論如何,油塘灣如果串埋呢堆嘢做,一係做漏嘢,一係兜到喊
尤其本身仲打算按時段入偉業街做逆向客

油塘灣睇落都係要分開處理
如果唔搞16X,順住停啟田上觀繞,應該都會係客量穩陣既做法
不過回程要做啟田就要特登上去兜個圈

JX9097 發表於 2023-5-21 11:25 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-21 08:51
花咗少少時間研究
似乎 麗港城+高嶺道KOKO+茶果嶺公屋,可以串埋一齊做
究竟係 麗港城>高嶺道>茶果嶺>偉 ...

茶果嶺公屋基本上都要做頭站
用麗港城的話一係刷邊,一係架車要去到將藍門口u-turn番轉頭
所以先諗住去埋油塘灣

用Google map去度

1. 油塘灣+大本型+茶果嶺+偉樂街(即飛起麗港城)
    約8分鐘,巴士畀多4分鐘buffer,埋單12分鐘
2. 油塘灣+大本型+茶果嶺+麗港城(即飛起偉樂街)
    約11分鐘,巴士同樣畀多4分鐘buffer,埋單15分鐘
3. 油塘灣+茶果嶺+偉樂街(即飛起麗港城+大本型)
    約7分鐘,巴士畀多3分鐘buffer,埋單10分鐘

理論上走線2最長、但講緊只係用多5分鐘
而對油塘灣而言,總站上車15分鐘上高速,車程上唔會接受唔到
(大把線總站區開15分鐘都未上高速)
再加上油塘灣同油塘站之間嘅行人路唔算user friendly
只要巴士開到15/ 20,相信大部份都會prefer落樓下坐巴士算

至於Koko Hills...對唔住
我從來都冇諗住要做埋
因為一嚟原路上落觀感差
二嚟Koko Hills行去坐鐵算近
三嚟小巴都開咗23P插旗送客落黨鐵站
巴士點都冇得鬥
想做Koko Hills基本上都只可以打麗港城嘅專線主意

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 Thanks for sharing,要研究下

查看全部評分

1181174166 發表於 2023-5-21 11:54 | 顯示全部樓層

何文田>太子真空

反而係咪應該踢42上橋
toby_tl10 發表於 2023-5-21 13:17 | 顯示全部樓層
219X收緊$8,新46收$7.9?

新46得上晝東行經megabox,西行全日都唔經megabox就差啲
To infinity... and beyond
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-21 21:30 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-5-21 11:25
茶果嶺公屋基本上都要做頭站
用麗港城的話一係刷邊,一係架車要去到將藍門口u-turn番轉頭
所以先諗住去埋 ...

未來會打通高嶺道同茶果嶺道
所以茶果嶺公屋落成後,麗港城>KOKO Hills>茶果嶺>偉樂街>觀繞
按下面紅線,係順路做曬三區

至於你講既三種走線
1/3固然做漏嘢,2去程無問題
但回程條路行唔通,偉發道無得轉右入麗港城

油塘灣問題
跟16X走線,屈落啟旺樓/診所上觀繞,同樣係15分鐘左右上公路
如果要兜15分鐘,呢個15分鐘客量一定係最穩陣
Turn out條線多客既,可以再一拆二,擺廣田向左走向右走

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-21 21:39 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-5-21 11:54
何文田>太子真空

反而係咪應該踢42上橋

呢個問題都討論過幾次
楓樹街/男拔+步行,唔少時間快過塞亞皆老街
如果要加密到20始終要有啲取捨

一係就諗18可唔可以掉轉做另一邊循環
愛民>何文田邨>太子>大角咀>旺角>何文田邨>愛民

42有版友話執27雞執到頂閘
如果按我個方案,42代替45上荔景山,就同樣會有 太子>荔景山 真空問題
當然荔景山少客過何文田,多咗46佢地亦應該知足
但執27雞個度可能九巴唔會肯放手
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-21 21:44 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2023-5-21 13:17
219X收緊$8,新46收$7.9?

新46得上晝東行經megabox,西行全日都唔經megabox就差啲 ...

哈,被發現了
收$7.9係想維持心理關口,當然加多一毫同219X睇齊係無問題

東行都唔經megabox
Megabox俾返X6C,避免太過拖慢麗港城車程
1181174166 發表於 2023-5-21 21:48 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-21 21:39
呢個問題都討論過幾次
楓樹街/男拔+步行,唔少時間快過塞亞皆老街
如果要加密到20始終要有啲取捨

幾次都得出步行距離過遠,你咪又係拎返出嚟
JX9097 發表於 2023-5-21 22:21 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-5-21 21:30
未來會打通高嶺道同茶果嶺道
所以茶果嶺公屋落成後,麗港城>KOKO Hills>茶果嶺>偉樂街>觀繞
按下面紅線, ...

若果係咁,可能咁樣(入唔入大本型,視乎想唔想執多幾個客)

去程
油塘灣》大本型》茶果嶺》Koko Hills》麗港城商場》麗港公園

回程
偉樂街》麗港中心》Koko Hills》茶果嶺》大本型》油塘灣