hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破局] 45 46 重組,46延長至麗港城
開啟左側

[破局] 45 46 重組,46延長至麗港城

10598C 發表於 2023-5-24 11:05 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-5-24 08:56
偉樂街係一個非常惡劣既站位
麗港城班客基本上唔肯行出去搭車,高嶺道就更加唔使考慮
考慮到T2主幹道同中 ...

硬數據去睇,麗港城無論行出觀塘游泳池定係偉樂街,其實係差唔多時間

點解多咁多人願意出去搭車,好大程度係因為出面選擇多,有佢地要搭嘅車
謹記好多呢堆線替代品係行 10 分鐘上山再落地底嘅地鐵

某程度上證明唔係偉樂街站位惡劣唔吸引麗港城班人,而係根本本身偉樂街堆車無用,未有將藍前幾乎全部都係麗港城開出來嘅車
事實上我印象中麗港城班客其實唔太介意行兩步路搭直車

當然,高嶺道我半放棄,但係係資源運用上考慮嘅結果
而且中幹線出入口其實不算方便進出彌敦道/九龍城/大老山,即係堆線 96 790 795 298X 都唔會特登改經中幹線
甚至長遠如果新巴有野心爭茶果嶺,資源上的確無需要九巴開多條茶果嶺專線
JX9097 發表於 2023-5-24 15:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-5-24 04:45
比較理想其實會係油塘/油塘灣開出經茶果嶺公屋、高嶺道,最後麗港城後直出(去程停麗港城商場,回程停麗 ...

你嘅諗法同我一樣
油塘灣開掃哂茶果嶺,上一上高嶺道後麗港城直出
早兩頁都有討論過,油塘灣的確有潛力
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-24 21:20 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2023-5-24 06:09
見到板友們提起我上次寫嘅油塘茶果嶺-觀塘道-油旺循環綫,一次過連埋樓主建議回覆下:

1. 45 飛旺角,快到 ...

1. 45飛旺角

對何文田觀感差好遠,亞皆老街差唔多全日都塞車,特別係2pm-7pm
何文田本身仲有學校同office,下晝都好多人搭45西行,呢班人食到正
東行旺角交通狀況無咁差,但同時界限街>窩打老道直接飛橋返何文田,非常吸引
之前都有版友話45班次/車程太差,搞到屯門碼頭去何文田返工都寧願西鐵轉輕鐵
呢啲客係有潛力

旺角暫時仲有條241X頂住
老實講同小巴硬碰無乜著數,留返基本服務俾人算
18又唔係無車,如果轉返雙向總站,或者學s字頭版友話齋,同5D合併
其實補到位

2. 商貿區

宜家唔係九展vs偉業街
46一樣做到九展,係 九展 vs 九展+偉業街
無人會期望商貿區全日都咁多客,但peak/shoulder peak多客,已經值得做
反正商貿區少客既方向,有麗港城客頂住,呢點同33好唔同,條線太慢無乜油塘客buy

既然同地鐵平衡既795X,都做到30+九展落車
我條線深入荔景山/華荔邨,做埋偉業街,至少繁時係好穩陣

3. 荔景山客量

其實客倉係華荔邨
宜家46同6一樣速度,兩者都一樣咁慢
啲客正常都會去搭鐵,唔搭鐵都會搭6/過海線,咁46自然唔掂
但46一轉特快,6/171/904/905/45所有相關路段既客量,會全部堆曬落46度
沿線唔近地鐵既人口,差唔多等同兩條海麗邨,加埋瑪嘉烈/即將重建完既葵涌醫院,真係咁悲觀?

4. 241X

我同意241X需要執,隔離有講過轉尖沙咀紅土特快
但逼切性最高既,始終係解決何文田<>長深荔問題
無啦啦減走咗一半班次,無補償,點都講唔通

5. 班次

始終唔係好同意市區線開到30分鐘一班
本身46北行已經行彌敦道,以quota角度我個玩法係好efficient
自己開一條線個問題係逆向唔見得有客,如果開20分鐘一班,已經要用7架車
咁花多2部車做多兩三水客,點都值
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-24 21:27 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-5-24 11:05
硬數據去睇,麗港城無論行出觀塘游泳池定係偉樂街,其實係差唔多時間

點解多咁多人願意出去搭車,好大程 ...

不妨開個街景望下,偉樂街無直接既路入麗港城
成個觀感都好隔涉,除咗真係喺正偉業街既幾棟樓,唔見得有幾多人會肯行出去
之前621數客,最多客上落都係集中喺總站同麗港中心
宜家795/298X都出唔到相應既客數

同時亦無乜人會行出去觀塘泳池,出面西九線選擇都唔多
要行多數去匯景平台搭鐵

10598C 發表於 2023-5-25 05:15 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-24 21:27
不妨開個街景望下,偉樂街無直接既路入麗港城
成個觀感都好隔涉,除咗真係喺正偉業街既幾棟樓,唔見得有 ...

偉樂街入最多人嘅 1 4 期都算方便,而 3 期印象中都有樓梯落麗港中心,個到行沿馬路出偉樂街都會快過行去藍田站入口,姑勿論落到地鐵月台,藍田站都頗深
重點係偉樂街堆將藍線全部基本上都係直上繞道嘅特快線,點都有一定吸引力班人行出去搭車,事實上 Google Map 數據顯示行出偉樂街搭 795 步行時間短啲,車程亦都快過去搭鐵路

而家偉樂街明顯係班次少知名度都係唔夠高,唔係限時限刻嘅幾條繁時線就係 790 呢啲尖沙嘴線,自然都係無人用;其他線 40 621 219X 呢啲全部麗港城開出樓下已經有站就梗係無人行出去搭車(BTW 621 印象中係唔停偉樂街的)
遲少少即管觀察下 96 呢條對麗港城獨市比較多嘅路線表現如何

之前住麗港城嘅時候都有唔少機會出成業街甚至法院/游泳池搭車,雖然出得去搭車大部分時候係去新界,但有陣時去土瓜灣甚至旺角返去如果唔想保鐵,搭 15 16 呢啲係會係游泳池落車行返入去

SE7378 發表於 2023-5-25 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層
1、當葵涌邨、葵盛同葵興芳加埋,但連一班 237A 都養唔起時,
試問荔景山 <> 旺角特快又俾到人幾大信心會做得起呢?
而且咁改嘅話,45 就只能永遠用短車去維持荔景山 <> 深長荔服務,
無法提升何文田一段嘅載客量,定係真係要 42 兜麗祖同改行長沙灣道做埋?

2、都係嗰句,茶果嶺、麗港城、偉業街 <> 旺角事必要捆綁荔景山?
荔景山 <> 觀塘用 40B 行法可做埋黃大仙,將來補 40 美孚 <> 觀塘嘅位,
觀塘道亦比偉業街更容易養到客,所以荔景山 <> 觀塘俾 40B 做好過新 46。
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-30 03:44 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-5-25 05:15
偉樂街入最多人嘅 1 4 期都算方便,而 3 期印象中都有樓梯落麗港中心,個到行沿馬路出偉樂街都會快過行去 ...

回程站位無咁重要,都已經有啲勉強
去程行去偉樂街段路,感覺上冷清得來,仲要無遮無掩
真係唔係好相信主流既居民會肯咁行

宜家219X/621朝早喺麗港城兩個站都坐得滿
但我完全想像唔到會有六七十人喺偉樂街等車出九龍
客未必完全無,但客觀而言,偉樂街個效果,始終差咗好遠

本身麗港城/高嶺道/茶果嶺,三區加埋出油旺應該都ok穩陣
逆向差,可以行多一段偉業街,做觀塘版X6C
再唔得仲可以考慮拉埋油塘灣一齊處理
用將藍線做,唔覺得有呢啲option

樓主| castanopsis 發表於 2023-5-30 03:58 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-5-25 15:20
1、當葵涌邨、葵盛同葵興芳加埋,但連一班 237A 都養唔起時,
試問荔景山  旺角特快又俾到人幾大信心會做得 ...

荔景<>油旺 唔夠客
荔景<>觀塘 唔夠客
油旺<>觀塘 唔夠客
麗港城<>油旺 唔夠客

但四樣嘢加埋,唔覺得唔夠客
而條線一單既行車時間,唔係長過呢幾樣嘢分開做好多

45/46/6/42相關路段客量,其實好可能多過37
同埋我唔認為葵盛/新區唔夠客
問題主要係出喺237A得一班車,葵涌邨站位又同33A唔同
知名度低得來,靠佢返工唔靠譜

當青南條X42C都只係咁既樣
你估九巴會唔會有信心40B全日?
我建議條線,去九龍灣商貿區/偉業街,其實分分鐘仲快過40B
但與此同時,做油旺(華荔邨版701),值博率似乎高過黃大仙
宜家有咗33,40飛走美孚個逼切性,低咗唔少
我認同荃葵東九要再搞,葵芳亦應該要有返條正常既東九線
但用40B去做未必再係最理想方案

1181174166 發表於 2023-5-30 08:03 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-30 03:58
荔景油旺 唔夠客
荔景觀塘 唔夠客
油旺觀塘 唔夠客

搏值同仆直一線之差,條241X已經係一例

兜埋下路寫多幾行
下路<>油旺
下路<>荔景
下路<>觀塘
下路<>麗港城
係咪代表兜得越多就越多客?
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-30 21:17 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-5-30 08:03
搏值同仆直一線之差,條241X已經係一例

兜埋下路寫多幾行

241X無人覺得值博
開線前都已經話會唔掂,出到來實際上亦真係唔掂
因為做緊既嘢其實41A已經做到
而速度上亦唔係快過41好多,紅土仍然慢過鐵太多,唔預期有客量升幅

但你睇返我四組客源

華荔邨<>旺角 11.5分鐘 vs 20-25分鐘
美孚<>偉業街 24.5分鐘 vs 27分鐘(未計步行)
偉業街<>油麻地 15.9分鐘 vs 21分鐘(未計步行)
麗港城<>油麻地 19.5分鐘 vs 35分鐘

全部都明顯對比港鐵快同行得少,亦無其他巴士路線做緊同樣既服務
你兜埋下路個比喻就明顯唔同,下路去呢幾區有其他選擇,同時兜埋就大幅拉慢本身做緊既客源
我呢四個位,係可以互不影響吸引力之下,串埋做到曬