hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破局] 45 46 重組,46延長至麗港城
開啟左側

[破局] 45 46 重組,46延長至麗港城

SE7378 發表於 2023-6-3 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-6-3 09:58
45/46合做一條線開20,另外開線做麗港城高嶺道,一個鐘就等於有6班車入旺角
固然我唔認為quota一定要維持 ...

其他嘢恕我唔重複了,我諗最好都係 agree to disagree,
不過要留意嘅地方係,當年巴士公司建議過 42 縮去甘泉街,
正正就係因為搞到青衣南來往瑪嘉烈冇咗直車,而最終唔成事;
若然改成呢條新 46,未來想茶果嶺同荔景山鬆綁,可能會重蹈覆轍。

樓主| castanopsis 發表於 2023-6-4 13:17 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-6-3 10:10
"45/46/42/6嚴重重疊,非繁一個鐘開緊13班車出深水埗,平均4.6分鐘一班車"

講講下就嚟以為荔景山有6

其實點解要格硬區分兩區?
6既存在,令45/46/42盈暉臺出唔到客,唔係正正就反映啲線重疊?

46轉特快開去尖沙咀唔係唔得
但我宜家開 麗港城<>油旺線,額外用多兩部車去做 荔景<>油旺
都不斷俾人質疑無客
點樣justify擺六七部車去做尖沙咀?
 樓主| castanopsis 發表於 2023-6-4 13:22 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-6-3 14:44
其他嘢恕我唔重複了,我諗最好都係 agree to disagree,
不過要留意嘅地方係,當年巴士公司建議過 42 縮去 ...

青衣本身喺瑪嘉烈個catchment入面
反應大我估都合理

九龍東我估唔會咁care有無瑪嘉烈直車
至少42個縮短方案,似乎嘈既唔係同樣受影響既順利?

你提到鬆綁,其實長遠而言,荔景山同何文田都應該鬆綁
但費時一次過做咁多嘢
1181174166 發表於 2023-6-4 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-6-4 13:17
其實點解要格硬區分兩區?
6既存在,令45/46/42盈暉臺出唔到客,唔係正正就反映啲線重疊?

何文田都要解,麗港城要分都合理
46拉去麗港城,收費漏洞多,又限制麗港城/觀塘運力

反而落旺角尖咀,收得返來回$7.2特快公價$1
當然以上係基於荔景山路整體支撐得起特快嘅前提
 樓主| castanopsis 發表於 2023-6-7 07:04 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-6-4 17:05
何文田都要解,麗港城要分都合理
46拉去麗港城,收費漏洞多,又限制麗港城/觀塘運力

麗港城有客,但人口始終有限
上面流星雨版友直程覺得應該開30
我個方案逆向經埋觀塘商貿區,但我估開20已經差唔多
呢個班次密度,唔見得同荔景山個基本盤差幾遠

觀乎近年商業區既變動,觀塘+九展
Peak同shoulder peak,客量穩陣過尖沙咀
當然尖沙咀非繁會多啲客,但考慮到——
1. 同麗港城夾有雙向客源,亦有新人口justify加車
2. 華荔邨>油旺、華荔邨>觀塘,都快過鐵,但尖沙咀車程會輸俾地鐵
我覺得 油旺+觀塘,值博率高過 油旺+尖沙咀

1181174166 發表於 2023-6-7 09:03 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-6-7 07:04
麗港城有客,但人口始終有限
上面流星雨版友直程覺得應該開30
我個方案逆向經埋觀塘商貿區,但我估開20已 ...

茶果嶺發展,加上觀塘商貿,麗港城人口有限係咪唔係理由?

不過點做,荔景山落旺角特快價肯定貴,45東行未必飛得走旺角
收費漏洞由佢?
 樓主| castanopsis 發表於 2023-6-7 11:07 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-6-7 09:03
茶果嶺發展,加上觀塘商貿,麗港城人口有限係咪唔係理由?

不過點做,荔景山落旺角特快價肯定貴,45東行 ...

我睇好區內長遠潛力,要做應該宜家插定旗
但睇返時間表,茶果嶺2030先落成,到時可以再執
而睇返人口,茶果嶺高嶺道麗港城大約4.4萬人,同何文田相約
固然繁時應該要再密多一級,但非繁假日就算發展曬都係大約開15-20個級數
唔會同荔景山/華荔邨個基本盤,差太遠

觀塘商貿多客既時段,同麗港城/茶果嶺相反
兩樣嘢係唔會加埋,只會互補,令條線上晝到下晝都有客支撐20

45飛走旺角,荔景>旺角價錢問題,求其補返個轉乘算
46特快價拉勻其實同45差唔多,至少完全唔覺得宜家班客覺得$7.3太貴而特登等46
你話241X個價位就過分,但更短途既何文田長深荔都俾緊$7.3
荔景旺角去程$7.9回程$6.2唔過份
無謂為咗幾毫子,搞到何文田要陪塞旺角
1181174166 發表於 2023-6-7 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-6-7 11:07
我睇好區內長遠潛力,要做應該宜家插定旗
但睇返時間表,茶果嶺2030先落成,到時可以再執
而睇返人口,茶 ...

觀塘嗰邊唔擔心,擔心嘅係荔景山
搞完46加車,45繼續隊上去,車用得更多
45撤得返42就直頭全面加價