hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6減班
開啟左側

[服務調整] 九巴6減班

932gz6061 發表於 2023-5-25 09:02 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-5-25 00:29
你唔行得出大路搭車?

唔好玩啦,青山道堆線係咪無人搭?既然大路行得入去上車,點解行番出大路上車有問 ...

用你講法,948應該可以兜少好多地方同減班

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
KX8724 + 2 + 10 建議948兩粒鐘一班 依然有服務

查看全部評分

JX9097 發表於 2023-5-25 09:32 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2023-5-25 06:28
你唔使咁認真同佢拗,同啲無邏輯思維嘅人講嘢無用,
仲喺Facebook調返轉話大家講歪理,活喺自己世界咪呢 ...

白卡係有$2優惠

評分

參與人數 7aPower +13 HugeC +56 收起 理由
YellowWorksheet + 1 + 10 大師級作品
YouTime + 1 + 10 都似架啦
Ricky403 + 2 + 10 唔怪得之咁鍾意轉車同「特快線」,明嘅.
1181174166 + 2 + 5 古生衝入嚟,張白卡又關佢事咩.
KX8724 + 2 + 10 笑左
neoplan720p + 4 + 10 笑死
leo_ku + 1 + 1 你講自己?

查看全部評分

HN745 發表於 2023-5-25 09:33 | 顯示全部樓層

明知佢係痴線既,講野語無倫次,點解仲要曬心機時間同佢拗

你話減6仔推人上35A 同234X

除左元洲邨叫好啲可以出長沙灣道,

根本由青山道既寶血醫院甚至營盤街堆巴士站開始,行返出長沙灣道根本就左行右行, 一個呀婆推住手推車,見前面有巴士站近近地首選緊係佢架?

作為一條區內線,方便附近市民係人之常情,點解反而要逼堆中途落車既同長途一齊?
JX9097 發表於 2023-5-25 09:34 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2023-5-25 09:02
用你講法,948應該可以兜少好多地方同減班

948直頭唔使開啦
青衣有古生最愛嘅黨鐵
又可以用轉車大法,配合埋ETA
簡直係無敵......
KG1428 發表於 2023-5-25 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2023-5-25 09:33
明知佢係痴線既,講野語無倫次,點解仲要曬心機時間同佢拗

你話減6仔推人上35A 同234X

他們(青山道)行2個班馬線去長沙灣道搭車,行得黎6仔都到左啦。
YellowWorksheet 發表於 2023-5-25 10:48 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-5-25 09:34
948直頭唔使開啦
青衣有古生最愛嘅黨鐵
又可以用轉車大法,配合埋ETA

以佢邏輯,有大大條青荃橋俾青北人行去荃灣搭車,
都係十零廿分鐘路程,咪同青山道行出去長沙灣道差唔多,
荃灣啲巴士線仲頻密啦,青衣留淨條港鐵喺度無所謂。
psypericarp 發表於 2023-5-25 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層

如果係咁,2號直頭要取消,蘇屋比青山道都係多1個街口,麗閣附近又可以行去長沙灣道
neoplan720p 發表於 2023-5-25 14:32 | 顯示全部樓層
根據某某邏輯,701都可以取消,
四小龍 / 海麗班友行出去長沙灣道坐35A、234X便可。
即係成個長深荔只需要有一條流水線行長沙灣道,
不論元州青山,定係荔枝角道深旺道既人,
都會識得自動行返去長沙灣道上落車。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
KX8724 發表於 2023-5-25 15:04 | 顯示全部樓層
穿左元州商場,行左出長沙灣道,左手邊有個大地窿直接入埋去架喇仲等巴士
Ravenclaw 發表於 2023-5-25 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-5-25 07:24
咁6仔唔係無左服務嗎,有咩好嘈?

唔係,不過問題系堆板友覺得你講到6就算冇左服務都好似冇咩問題咁,當35A/234x系萬能…

先唔計價錢,舊版友都知我鐘意計屎忽數推人上貴車既,但問題系6本身有好大舊客系specifically尖碼去元洲街青山道,35A又唔經尖碼仲要本身客量大,絕對唔係6既代替品,焗人上貴車都要人地上到先得架…

就算234x,唔加班唔覺得會裝得晒6堆客,我assume 班人肯行去長沙灣道,同埋佢南行加經尖碼先好講…