hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴92 減班減出事?
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴92 減班減出事?

kitarolo 發表於 2023-5-28 10:37 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2023-5-28 09:12
點解咁得意,住大埔/北區反而經彩虹轉,貪有BBI定乜?

咁要視乎目的地
有幸好近港鐵站嘅
就299X轉港鐵,但清河、
天平/翠麗、華明、聯和墟
甚至大埔中心仲要多一程車
咁就經彩虹轉較可取
toby_tl10 發表於 2023-5-28 10:45 | 顯示全部樓層
TA7343@N241 發表於 2023-5-28 09:12
點解咁得意,住大埔/北區反而經彩虹轉,貪有BBI定乜?

如果想全程巴士,彩虹有74X 277E 277X,沙田就冇咁方便
To infinity... and beyond
巴士的膠 發表於 2023-5-28 10:57 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-5-28 06:27
有咩鑊可以爆,咪又係執1A跌出黎果班客。真係好爆咪又係果一個半個長假周末。 ...

所以係睇1A跌幾多出嚟,呢幾日天氣好,加上多人去西貢東面,咁1A自然會少車(7、9、9A同1A係同公司)。

而中途站上唔到1A/92,最簡單嘅解決辦法係坐101M/792M出咗去先算。
louis19910701 發表於 2023-5-28 11:26 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-5-28 10:37
咁要視乎目的地
有幸好近港鐵站嘅
就299X轉港鐵,但清河、

有點好奇你究竟係咪真正了解大埔/北區人由西貢散水嘅方法?
除非喺西貢散水之後仲有其他活動,否則大埔/北區人喺西貢走根本唔會去彩虹轉車
況且,西貢去大埔中心,搭99轉26小巴去到啦,仲要喺馬市同站轉車,有幾唔方便呢?
我搭過超過10次來回都係咁轉
kitarolo 發表於 2023-5-28 11:31 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2023-5-28 09:35
如果夏季同冬季咁有分別
92應該分兩種時間表

咁會似314「老是常出現」
如果用返樓主#7嘅概念,似返港島
9號,另設一個周五及假日前夕適用
嘅時間表,即使是夏季周一至四最後
幾班30分鐘未必載唔晒,舉例說定義
4月至10月叫夏季,都好易有爭議。

kitarolo 發表於 2023-5-28 11:39 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2023-5-28 11:26
除非喺西貢散水之後仲有其他活動,否則大埔/ ...

當然我自己日間從西貢
往大埔都會99轉綠Van26
樓主講緊2200打後
出到馬市有機會駁唔到
綠Van尾班車,同理咁夜
經港鐵,如需乘273、273B
或其他接駁,就算仍有服務都疏
大埔中心K12更是2200尾班車
lsc04d11 發表於 2023-5-28 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2023-5-28 09:32
就是貪有BBI,況且今日仍有不少市民只懂在彩虹轉車入西貢。

事實上,去年底開九巴74R時,就有99、299X轉 ...

74R開幾點? 宜家個post講緊幾點?
同埋喺西貢市係一回事 黃石又一回事
上左299X/99 都費事咁快落車轉74R啦,係咪?
 樓主| TA7343@N241 發表於 2023-5-28 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2023-5-28 11:26
除非喺西貢散水之後仲有其他活動,否則大埔/ ...

同埋去到夜晚10點11點依啲時間,正常唔會有其他下場,大部分人都想快少少返到屋企。
特別係去西貢出海玩完食完海鮮嘅人,一般唔會咁care少少車費,而且299x+東鐵車費上相信唔會差得好遠,之前夏天星期日晚見過好多次,紅的站車等人,綠的站人等車,而且起碼20-30人等緊,都明,如果返大埔北區算好,返屯元天轉車返到屋企都過12點。
我自己覺得,去到咁個時間通常仲咁計較少少車錢,要92+74X/277X而唔係299X+東鐵嘅人,不外乎係心態上覺得死慳死抵先安樂,但依類人相對上夜晚一定少過日頭。
louis19910701 發表於 2023-5-28 14:03 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-5-28 11:39
當然我自己日間從西貢
往大埔都會99轉綠Van26
樓主講緊2200打後

但西貢公路會不定時塞車,大埔及北區人落彩虹轉車時間必定更耐。相反西沙路較少機會塞車,車程時間相對易掌握。

再者,一般由觀塘開出嘅74X同277X去到彩虹已經冇咩位剩,玩完一日身心俱疲嘅乘客都唔想企住返去。

最後,接駁港鐵嘅巴士一般都服務到凌晨1點(K12例外),配合東鐵尾班車
至於班次,凌晨時間咩車都疏,咁夜搭車乘客一早已有心理準備

louis19910701 發表於 2023-5-28 16:36 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2023-5-28 12:36
同埋去到夜晚10點11點依啲時間,正常唔會有其他下場,大部分人都想快少少返到屋企。
特別係去西貢出海玩完 ...

所以大埔及北區人夜左走都係299X轉東鐵最穩陣,
實在無咩必要落彩虹轉車