hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 香港到底仲有幾多個food court?
開啟左側

香港到底仲有幾多個food court?

樓主| 1234567 發表於 2023-6-12 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層

hkaiw 發表於 2023-6-12 17:26
近期去過有中環怡和大廈地庫、置富南區廣場。

去過幾次置富南區商場,但都冇見到,原來係有間 food court架 。估唔到民生區都有 food court。下次有機會去睇下先。
hkaiw 發表於 2023-6-12 19:19 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-6-12 19:16
去過幾次置富南區商場,但都冇見到,原來係有間 food court架 。估唔到民生區都有 food court。下次有機 ...

在地庫最底層:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ... Chi_Fu_Landmark.JPG
喵...
Larry93 發表於 2023-6-13 14:31 | 顯示全部樓層
hkaiw 發表於 2023-6-12 19:19
在地庫最底層:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%BD%AE%E5%AF%8C%E8%8A%B1%E5%9C%92#/media/File:Chi ...

係!我中學都喺到度過
 樓主| 1234567 發表於 2023-6-13 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層

hkaiw 發表於 2023-6-12 19:19
在地庫最底層:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%BD%AE%E5%AF%8C%E8%8A%B1%E5%9C%92#/media/File:Chi ...

Ok thx , 得閒去睇下
jpoon 發表於 2023-6-20 05:25 | 顯示全部樓層

富臨旗下
屯市、形點I、T.O.P都係富臨嘅
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2023-6-20 05:29 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-6-11 16:05
當然有影響,不過成本上升會否令food court 做唔掂 可能仲要睇 間 food court 夠唔夠生意填補返個成本。
...

大陸人識用美團、點評、小紅書咖,入面大把香港食肆啦無openrice都無問題

仲有邊個話美食廣場一定響遊客、寫字樓區
海之戀、南區置富、樂富(UNY內)都唔係啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2023-6-20 05:41 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-6-11 16:05
當然有影響,不過成本上升會否令food court 做唔掂 可能仲要睇 間 food court 夠唔夠生意填補返個成本。
...

唔明你個成本點計
而家請人咁難,八間餐廳分擔一兩個執枱清潔,成本點都低過八間餐廳各自請一個執枱清潔吧?我仲未計中央收銀可以慳返幾個收銀,顧客自取又可以慳返侍應,就算你唔知咩成本上升,慳返人手已經夠cover你所謂嘅唔知咩成本上升啦
再講,有啲餐飲集團旗下有幾個唔同嘅牌子,例如富臨(T.O.P、德福、形點、屯市)就拎咗啲其他國家嘅餐飲牌子嚟做,Global Link (apm food fiesta, 太古城carnival by food fiesta)亦有ufufu、俺流塩拉麵、春水堂等等,放埋一齊做可以節省成本,又可以畀到唔同選擇顧客
Toz 發表於 2023-7-2 09:47 | 顯示全部樓層
不如講下其他消失左無左開返既food court

馬鞍山海栢花園商場,宜家元氣果頭N年前係food court

沙田新城市廣場三期, 最少有兩代 food court,一田仲係西田果時已經有,後來搬左上三樓,宜家得返超市果邊有少少位,唔知叫唔叫消失左?

以前八百伴幾乎間間都有foodcourt
kei_hk 發表於 2023-7-2 12:56 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2023-6-20 05:41
唔明你個成本點計
而家請人咁難,八間餐廳分擔一兩個執枱清潔,成本點都低過八間餐廳各自請一個執枱清潔吧 ...

純粹吹下水講幾句﹐可能同市場實況有差別

講到尾﹐food count的玩法﹐咪即係XX街市的玩法﹐一個包租公租晒成個場﹐再分租出給不同的商戶。

個包租公提供場地及相關的管理﹐商戶就比租﹑水電(如適用)﹑同埋最重要的佣金。

中央收錢/用包租公的系統﹐就係要同你計佣金。

當需要抽佣的時間﹐商戶實際收益就下降。
市道好就密食當三番﹐大家有錢搵﹐商戶會同包租公一齊玩。

但係如果生意唔算特別好﹐扣埋佣金之後﹐就可能只係拉個平手/微利。

當平手/微利持續落去﹐一係就加價﹐一係就節流。
如果周圍競爭大﹐一加價又有部份客會走。
節流就會質素慢慢跌﹐客就慢慢走。

商戶計完數﹐即使平手/微利﹐就未必會再同包租公再續約。
包租公收唔夠商戶﹐成個場都做唔起﹐淨下的商戶就更慘淡﹐之後就.......不同多說。

經熊貓袋鼠都可以set 高個價抵銷佣金成本﹐但係food count個價唔可以離地﹐又有抽佣問題﹐商戶自己計數啦。

hkaiw 發表於 2023-7-2 15:18 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2023-6-20 05:25
富臨旗下
屯市、形點I、T.O.P都係富臨嘅

還有新光中心2樓。
喵...