hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 取消 32 線, 36A 及 36B 大幅減班
開啟左側

[建議] 取消 32 線, 36A 及 36B 大幅減班

天空之神 發表於 2023-6-22 23:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言:
由於 32, 36A 及 36B 互相重疊
而 36A 及 36B 重組遲遲未能重組
與此同時, 象石及梨木樹來往九龍西地區需繞經東北葵涌, 浪費時間
以及九龍西填海區沒有最直接路線連接美孚轉車站轉乘龐大網絡來往新界西及西北

建議一併重組, 改善該等服務

詳細建議
取消 32, 由 232X 取代

36A 改為 奧運站 - 梨木樹 , 經葵涌道 及 深旺道

主力做西九填海區 - 美孚轉車站 - 葵涌

往奧運站方向
https://goo.gl/maps/kfz4wLD4mac7RSwX9
往梨木樹方向
https://goo.gl/maps/CRiMG3FFnr2sEBAq8

班次 20 分鐘一班
收費 $7.5 (不超過 9 公里上限 $8.9)
行車時間 40 分鐘
派車 5 架 (不變)

36B 改為深水埗欽州街 - 梨木樹, 經青山上路 , 長沙灣道 / 荔枝角道

主力做上葵涌 - 東北葵涌 - 西九龍
象石來往東北葵涌由 40P 取代
東北葵涌來往西九龍由 31B 35A 35X 取代
將來亦可考慮與 31B 重組 或合併

往深水埗欽州街方向
https://goo.gl/maps/WyYwWL2jeXvdLZxp6
往梨木樹方向

https://goo.gl/maps/RY9ruUot5UvSysY56

班次 20 分鐘一班
收費 $7.5 (不超過 9 公里上限 $8.9)

行車時間 40 分鐘
派車 5 架 (-8)

36X 不變
將來可考慮改為尖沙咀特快線前往上葵涌及東北葵涌
或改為尖沙咀及旺角西 <> 葵涌特快路線

232X 石圍角 - 西九龍站 , 經葵涌道天橋 , 荔枝角道 , 彌敦道

主力做上葵涌 - 西九龍, 特快路線

往西九龍站方向, 昌榮路 > 大南西街間不停站
https://goo.gl/maps/sF9ufbfSAsvjpfW19
往石圍角方向, 荔枝角站 > 昌榮路間不停站

https://goo.gl/maps/rH7pvaN7jtqUTG4MA

班次 10-15 分鐘一班
收費 $8.6 (不超過 18 公里上限 $11.5)
行車時間 65 分鐘
派車 12 架 (32:7 + 5)

232X 開辦後 , 梨木樹來往西九龍間可望減少 10 分鐘車程

歡迎討論
.
charlesli0104 發表於 2023-6-23 01:13 | 顯示全部樓層
除非學35X唔停深水埗,如果淨係唔停葵涌道但係比36B收貴成2蚊都幾肯定俾人反對
 樓主| 天空之神 發表於 2023-6-23 09:55 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2023-6-23 01:13
除非學35X唔停深水埗,如果淨係唔停葵涌道但係比36B收貴成2蚊都幾肯定俾人反對 ...

你岩,跟返 36X 收先岩數

但係梨木樹出荔枝角站隨時 7-8 分鐘解決都應該好吸引

936 叫佢揸兜啦條線都係死兜爛兜
.
kmb71k 發表於 2023-6-24 09:20 | 顯示全部樓層

36A咁改法已經廢咗一半武功
九龍段除咗美孚都吉車遊街咁滯

36A/B唔入青山道/元州街一帶肯定會俾人反對
唔係點解當初要話將36B回程提速同時36A改深水埗循環就係咁解

以上回應,是否可行?是否合適?
HKtimothy007 發表於 2023-6-24 11:46 | 顯示全部樓層
36A/B唔入青山道/元州街一帶肯定會俾人反對 唔係點解當初要話將36B回程提速同時36A改深水埗循環就係咁解

當初唔係先提出36A改循環,然後再提出36B出去長沙灣道嘅咩
kmb71k 發表於 2023-6-24 21:00 | 顯示全部樓層
HKtimothy007 發表於 2023-6-24 11:46
當初唔係先提出36A改循環,然後再提出36B出去長沙灣道嘅咩

當年建議36A改循環
應該就係舖路俾36B回程提速
如果當年BAN咗36A改循環
估計36B改路建議應該唔會喺第二年RPP出現
 樓主| 天空之神 發表於 2023-6-25 00:32 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-6-24 21:00
當年建議36A改循環
應該就係舖路俾36B回程提速
如果當年BAN咗36A改循環

其實我無所謂 , 因為呢份建議既 36B 將來都係預左同 31B 合併成 梨木樹 - 東北葵涌 - 青山道 - 大角咀道 - 奧運站

反而想執好條 36A 做海麗 南昌 港灣豪庭 <> 美孚轉車站
駁一眾新西車入新界

西鐵所有位都要駁腳 , 個人認為 36A 做得好未必輸
而且都方便左呢一帶既人來往葵芳 , 大連排一帶
唔使由荔枝角行返去
(大循環返去就不了)

路網問題 , 寧願來回行葵涌道天橋
都好過 行西橋 , 美孚 U 返去上路 , 沿路太多燈
情況唔同 35X 兜上去石籬
.
kmb71k 發表於 2023-6-25 01:50 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-6-25 00:32
其實我無所謂 , 因為呢份建議既 36B 將來都係預左同 31B 合併成 梨木樹 - 東北葵涌 - 青山道 - 大角咀道  ...

南昌站一程西鐵就入晒大西北
邊個仲會同你搭36A去美孚轉車?
仲要36A本身都唔密車

至於海麗邨
多數都駁晒701/702去南昌或者搭小巴去到荔枝角站轉車
所以36A對深旺道近乎零作用
反而青山道有人會搭佢返深旺道及南昌富昌一帶
回程九龍區最多客其中一個就係荔枝角站
但你連荔枝角站都飛走埋
所以你咁改36A
真係同佢廢咗一半武功
 樓主| 天空之神 發表於 2023-6-25 02:02 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-6-25 01:50
南昌站一程西鐵就入晒大西北
邊個仲會同你搭36A去美孚轉車?
仲要36A本身都唔密車

其實西鐵南昌 coverage 好細 , 對面富昌都最少行 5 分先行到站更加唔講海麗 , 南昌, 港灣豪庭果炸根本唔會想行去

81K 無巴士轉乘 要比 $4.6
36A $7.5-$4.2 = $3.3
都叫做贏少少 keep 返住 15-20 分一班都會有競爭力 (81K 8 分一班)

但係青山道有 44/44M/44S + 75 其實 36A 唔見得有咩吸引力

44S 得返 15 分一班都証明左係無客
亦唔見得本身回程行長沙灣道唔對稱路線會有能力搶到客
.
kmb71k 發表於 2023-6-25 02:30 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-6-25 02:02
其實西鐵南昌 coverage 好細 , 對面富昌都最少行 5 分先行到站更加唔講海麗 , 南昌, 港灣豪庭果炸根本唔 ...

富昌行去對面36A巴士站一樣都係差唔多步程
本身36A都唔密車
行得站頭等36A
佢哋寧願搭西鐵再轉巴士

海麗邨都慣性搭晒701/702/小巴駁鐵
仲要701/702係聯合班次咁滯

36A回程本身得三個地方有客
一個係西九龍中心
一個係荔枝角站
一個係美孚
去程就食多水青山道返深旺道(南昌)既客

所以除非搵到線做青山道去深旺道(南昌)
另外除非36A改道後可以做到個位數班次
否則36A咁改法只會繼續頹
就算加多個奧運站都幫唔到佢執多啲客