hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署首日派人捉違規用 $2 乘車 截至 5pm 未發現違規 ...
開啟左側

[文章推介] 運輸署首日派人捉違規用 $2 乘車 截至 5pm 未發現違規

hkitalk.media 發表於 2023-6-26 22:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

運輸署今日起派外勤人員聯同公共交通營辦商職員及外判保安員向使用 $2 優惠乘車的乘客查票,截至 5pm 於約 100 個班次上共檢查了 55 人,未發現有違規情況。據報章報導,其中一隊主要在大埔區各總站針對長途線作查票,在車輛開出前便會下車。
(配圖自有線新聞)
https://linktr.ee/hkitalk
dennis28a 發表於 2023-6-27 00:05 | 顯示全部樓層

我想講,依個行動簡直多餘同浪費公帑。

信唔信單係今日人手開支,等同一個禮拜濫用蝕左既錢?
惡意回復是不道德的行為。
08x200-201 發表於 2023-6-27 00:08 | 顯示全部樓層

如果話給巴士司機個duty去抓濫用2蚊d人仔,斷正一次罰5000,然後運吉再從中抽2000給翻巴士公司做回水
咁效果肯定好過派一隊人專門抓濫用2蚊d人仔,咁做既浪費公帑又無太大效果
AV296-HL1875 發表於 2023-6-27 02:41 來自手機 | 顯示全部樓層

捉唔到都正常,咁高姿態講定會check,真係會違規嘅人都等風聲無咁緊先用啦
shakugan2005 發表於 2023-6-27 04:52 | 顯示全部樓層
AV296-HL1875 發表於 2023-6-27 02:41
捉唔到都正常,咁高姿態講定會check,真係會違規嘅人都等風聲無咁緊先用啦 ...

真係想捉人就係開左車先捉, 而唔係「在車輛開出前便會下車」, 輕鐵捉人捉左幾廿年成日都捉到人嫁喎, 學下野先啦
lsc04d11 發表於 2023-6-27 08:02 來自手機 | 顯示全部樓層
我琴日先遇到個小學生 明明小童2.8 睇佢個芒都係2蚊 (如果係轉乘就唔洗兩蚊) 卡聲都唔同  不過就冇留意係咪大家口中嘅白卡喇  我又睇唔切個芒啲字 聽聲我又未去到達人分得清邊啲聲(仲有自動增值聲 同提你換卡嘅聲呢…)
Peter03145212 發表於 2023-6-27 08:04 | 顯示全部樓層

咁高調點會捉到人違規,學下popo咁去放蛇咪搞掂囉
kei_hk 發表於 2023-6-27 11:16 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-6-27 04:52
真係想捉人就係開左車先捉, 而唔係「在車輛開出前便會下車」, 輕鐵捉人捉左幾廿年成日都捉到人嫁喎, 學下 ...

以巴士的情況﹐3條友著晒制服企在輪椅位﹐咁高調 + 事前已經做晒宣傳﹐偷雞人都會睇清楚形勢啦。

正如你坐MTR﹐有幾個黃衫人企在閘機之後﹐你都唔會偷雞啦。

所以﹐捉唔到人完全係正常的。

至於巴士的情況﹐唔駛開左車才捉人的。
乘客一拍卡就可以叫佢過來查證﹐除非佢心虛即時掉頭由前門落車走啦。

Modern-stage 發表於 2023-6-27 12:49 | 顯示全部樓層
其實而家既智能身分證啪卡咪得囉,使乜鬼又另外開張樂悠咭,咁做起嗎有一部分人唔會借身分證俾人啪卡。
12Lane 發表於 2023-6-27 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

多九餘。10蚊車,60歲嘟一下補貼8蚊,仲有一班未退休;65嘟一下補貼3蚊。然後今年開支多左1.2倍,嫌貴,捉逃票,係咪笑話黎?