hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 兩鐵合拼後開通的新路線邊條做得最成功? ...
開啟左側

兩鐵合拼後開通的新路線邊條做得最成功?

JX9097 發表於 2023-6-30 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-6-30 09:53
坑口站上面有11、101M、109M、113同298系駁腳附近無鐵嘅區,而呢批客搭得去坑口都好少轉巴士。以清水灣道 ...

搭小巴駁腳嘅當然大多數會揀黨鐵否則多數第一腳都會搭巴士

好似清半咁,要搭巴士一早上98
連坑口都唔需要經過
西貢/ 清水灣道又係類似
要搭巴士一係上91/ 91M出鑽石山
搭得小巴入坑口嘅都係過海居多
有幾多人會揀早繁限定,又係頭站嘅690S?
(690S上將藍嘅時候,黨鐵都去到北角有突)

但依家情況係連坑口圈嘅居民都係搭鐵多
而問題就在於
究竟係住得坑口嘅就天生鍾意搭鐵
定係其他服務對應唔到而衍生出搭鐵呢個「行為/ 習慣」

以前嘅康城同坑口面對嘅嘢差唔多
一係搭巴士但兜餐飽,一係直接搭鐵
(利申. 我唔否認喺未有98/ 797前,康城巴士服務比坑口更差)
但將藍開通同時開辦特快服務之後,都明顯睇到有客回流
但對應巴士公司喺坑口嘅「部署」
基本上冇太大嘅動作做過
最大動作已經係講緊全日大部份開疏過20,直達九商同紅土嘅297

每次討論到坑口嘅時候
某啲板友一定會拎298B vs 102
但完全ignore咗
1. 102喺呢十年內服務質素下降嘅誇張程度
2. 298B對比同時期102,不論喺班次,收費,行車時間等等嘅劣勢
3. 多年嚟人口嘅流動都會影響/ 改變居民嘅選擇

講到98B,亦完全ignore彈性嘅問題
(60分鐘一班車,其實同冇係冇乜分別
因為102/ 黨鐵點都唔會出現行慢兩步就要等60分鐘嘅窘境
咁不如就番自己嘅出行模式,直接去等小巴/ 黨鐵
而唔需要咁大壓力去追趕嗰一班唯一嘅班次)

另外,坑口亦喺798/ 290系/ A29之上
都證明到有合理服務的話,居民係會轉軚,係會搭巴士

利申. 我唔係反對康城有直出服務
          呢個基本上唔應該係互斥
          但...安排99%嘅線都坑口做頭站,康城/ 寶林/ 山上做尾站
          然後再套上「坑口鍾意搭鐵」
          對坑口又係咪公平呢?
Ricky403 發表於 2023-6-30 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2023-6-29 21:06
咪又係自打咀巴!如果龜公司你認為25度係合理,點解要週圍裝牛角扇?如果認為溫度高,點解溫度吾可以較下佢 ...

風速同溫度唔同㗎喎
你set冷氣到18度但一滴風都無,咪又係焗
Ricky403 發表於 2023-6-30 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-6-29 22:21
其實唔係兩邊唔兩邊嘅問題
而係day 1就唔應該plan觀塘線喺調景嶺止步
同時將軍澳站上蓋樁柱封死去路

我嘅argument係,假如真係18tph完全唔夠應付需求而爆鑊,坑口站按道理根本日日閂入閘機都得,只要等入閘時間夠長亦足以趕客搭以前692/而家690S
而家照你字面個意思,似乎問題唔係平均班次唔夠載,而係因為攝康城車而要令寶琳2.6/4.1咁不均勻開車,所以要等隔2.6分鐘嗰班黎清走人龍,最多咪體驗差啲,但係同巴士都無得比先死
唯一唔會令呢個情況發生嘅可能就係觀塘綫取代將軍澳綫坑寶段,但估計唔咁做係因為同計出黎條數唔啱
當年計好坑寶開17tph就夠載,康城又係開17tph夠仲有餘,咁當然唔會隊各自29-30tph入去,洗突咗就會好似西鐵咁不斷被人笑大白象笑足十年
巴士的膠 發表於 2023-6-30 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2023-6-30 10:11
呢段太多波口、彎路、斜路,列車不斷加減速,整體上係低速通過;車站大上大落,距離又近,好容易塞車,再 ...

露天段咁短其實係咪應該冚咗佢?冚咗就荃灣西-顯徑都可以九號風球都可以行。波口問題仲有停車場去烏溪沙方向正線要屯門方向停車。
JX9097 發表於 2023-6-30 12:35 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-6-30 10:35
我嘅argument係,假如真係18tph完全唔夠應付需求而爆鑊,坑口站按道理根本日日閂入閘機都得,只要等入閘 ...

我覺得啦一個鐘頭開18班車(平均3.3分鐘一班)
應該勉強都清到人龍嘅(上游咋...油塘就......)
但係受限於寶林單軌入月台嘅問題
其實必然會發生delay嘅情況
而呢個delay嘅情況係有機會蔓延到成條將線嘅服務

另外撇除寶林單月台嘅問題
兩條支線形式本身亦有問題
兩邊三個站只要有人衝閘,又或者有嘢夾住車門
開開閂閂底下都一定會打亂成條線嘅班次
COVID前坐鐵嘅經驗,基本上第一班寶林車過坑口後都有唔細嘅機率要停車
等到康城車駛離將軍澳站先可以再開車

當初為咗慳2億而將寶林站改建成單月台
而仲要冇預留擴展番做雙月台
同時觀塘線盡頭封死晒真係超級短視
唔好忘記將軍澳線仲要肩負住九龍東嘅過海需求
真係求神保佑......
Man@MFHK 發表於 2023-6-30 15:33 | 顯示全部樓層
如果打爆載客率就叫成功,咁依家條條都好成功㗎啦!
Volvo B8L
leo_ku 發表於 2023-6-30 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-6-30 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-6-30 12:35
我覺得啦一個鐘頭開18班車(平均3.3分鐘一班)
應該勉強都清到人龍嘅(上游咋...油塘就......)
但係受限 ...

因為康城或坑寶一邊閂唔到門要連鎖delay另一邊的確會,但調番轉其實就算觀塘將軍澳各自入其中一邊,調景嶺呢個轉車站會變咗打大交,兩邊都多人嗰陣一樣會出事
當年plan嗰陣對於呢啲未來嘅operational問題好少著墨,兩邊好多時各說各話,兩線派鬧一條線過會一邊分支搞著另一邊分支,掉轉分支派都可以鬧兩線派會整咗個調景嶺人流對撞出黎
所以最後都會係變咗考慮回報同建築難度為主

九龍東我認為無需太擔心,去灣仔金鐘中環估計會大量分流去東鐵綫
而沿途各區間自從分流走新東過海客後都多咗唔少空位去接載佢地
JX9097 發表於 2023-6-30 20:26 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-6-30 20:10
因為康城或坑寶一邊閂唔到門要連鎖delay另一邊的確會,但調番轉其實就算觀塘將軍澳各自入其中一邊,調景 ...

當刻冇急切需要起哂所有嘢,唔緊要但最低限度都要有預留空間去應付未來發展
但依家寶林冇位擴建做雙月台,觀塘線盡頭頂死
呢啲都係不可逆轉
當政府要發展嘅時候咪出哂事囉
(例:137區,寶林/ 坑口山邊起公屋)
he_01 發表於 2023-6-30 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-6-30 20:26
當刻冇急切需要起哂所有嘢,唔緊要但最低限度都要有預留空間去應付未來發展
但依家寶林冇位擴建做雙月台 ...

其實康城/137區起得愈多樓 寶琳單月台問題就更加可以忽略?
康城愈多人就更加大機會改1+1