hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議合併精選: 城巴78隧巴107
開啟左側

建議合併精選: 城巴78隧巴107

樓主| kay 發表於 2023-7-7 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層

YUU 發表於 2023-7-7 15:54
你都幾搞笑下,107又雙向田灣又北行香港仔大道,你都識講本身*唔塞車*先做到60分鐘行完,咁搞法啲客實唔 ...

唔好係度偷換概念
拗時間原因係入唔入黃竹坑問題
唔係107食78

同埋唔塞車時段係有
你拎塞車時間黎拗唔塞車
將兩樣唔一樣既野拎黎比
比到咩出黎?
我係無義務覆你塞車問題
因為我已經劃左線講唔塞車
你講無問題但唔代表我講既野有問題

我提78食107本身就已經唔考慮車程問題
你可以話唔得
但巴士公司連飛黃竹坑都做唔出
我唔覺佢care車程lor
好似971明明慢車可以再整慢佢都做得出
107都係同一思路

樓主| kay 發表於 2023-7-16 08:32 | 顯示全部樓層
for reference
之前有個星期六坐左班九巴0910九龍方向全程
VL7098
由開車到總站落車只係59分
沿途都唔順暢好多燈都要停
南區開出半個鐘到山谷道

呢程車有少少LUCKY
因為好炆水到企廣
而咁岩臨華街無人落車唔洗隊埋去
隊埋去應該就變61分
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2023-7-16 19:53 | 顯示全部樓層
即系咁,我覺得樓主個idea系唔錯既...

假設真系要殺78時,根據現時巴士公司既重組思路同風氣,用107食系理論上最好既辦法...

因為過海聯營過海線系今時今日主要用黎keep住自己支旗系人地地頭,107系唯一九巴系黃竹坑(深入)有服務既線黎...

反正老九都唔會想走,不如搵107食埋78區內功能,好似971食43M咁...

相信想當年波斯富街因為已經有108,老九先放170走...

樓主個idea唯一有問題既位系implmentation果part...

就系做雙向分段...

BTW,其實107系最適宜分拆翻做獨營線,然後各自改線...

城巴拉直南區走線/直頭唔做,九巴就78式南區走線去擴大網絡,換取城巴107拉去(啟德/觀塘?)...
 樓主| kay 發表於 2023-7-16 20:01 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-7-16 19:53
即系咁,我覺得樓主個idea系唔錯既...

假設真系要殺78時,根據現時巴士公司既重組思路同風氣,用107食系理 ...

硬件行唔通咪有佢
不過遲下971改完
78同971就>50%重疊
唔係車多就多人搭
南區問題係車多就分薄左

好似48恃住有4同路成日收車預備同4合併

78最大問題應該黃竹坑站問題改唔到
但107班次大部份時間都多過78..
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2023-7-17 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-7-16 20:01
硬件行唔通咪有佢
不過遲下971改完
78同971就>50%重疊

其實系咪至少先應該考慮下78唔入香港仔內街呢?另外系咪應該考慮下78先田灣後華貴呢?

推黃竹坑班友行去72/小巴唔過份,推人行去等加咁疏既77應該比人鬧...

同埋咁樣就真系同107疊到應一應,將來更容易處理78...
 樓主| kay 發表於 2023-7-17 15:04 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-7-17 14:53
其實系咪至少先應該考慮下78唔入香港仔內街呢?另外系咪應該考慮下78先田灣後華貴呢?

推黃竹坑班友行去7 ...

地區人士有問過
結論係咩都唔改得
香港仔內街方便長者覆診

同埋有打探過
當年話51B 51M取代78
依家小巴佬話我無興趣做51B 51M
而且都肯定貴過78班次唔會密
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2023-7-17 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-7-17 15:04
地區人士有問過
結論係咩都唔改得
香港仔內街方便長者覆診

將來有971喎…定佢地真係要去漁睴道?
 樓主| kay 發表於 2023-7-17 17:43 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-7-17 16:34
將來有971喎…定佢地真係要去漁睴道?

所以咪話78將來無運行
差在比72併定107併
不過上繁計黃竹坑返工既話
107太貴返工客會坐72
學生返學嫌78疏車加收車既話
107有少量陳白沙學生

不過兩條都唔去黃竹坑站

所以點搞都滿足唔晒

如果南港島線西段確定起
就可以放棄晒呢堆駁腳
世界很簡單 人類很複雜