hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [屎忽數] 建議重組 城巴25A, 27, 41A, 81, 85 (修訂v3) ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[屎忽數] 建議重組 城巴25A, 27, 41A, 81, 85 (修訂v3)

106116_1023 發表於 2023-7-7 19:57 | 顯示全部樓層

南風黃泥涌渣甸山勵德去北炮乘客要被迫漫遊寶馬山,有排都落唔到山,唔覺得乘客會接受,
25同25A都唔同路上落山,26又去唔到寶馬山同會展,無可能取代25A。
荷李活道又無咁大需求,26又唔用12米,要做到25A班次又要大幅加車,又正如樓上所講怕中上金塞車斷纜,無理由CUT 25A。
81去寶馬山真係多餘,25A就話老銅經勵德上寶馬山合理姐,北角經勵德上寶馬山玩咩,呢度至少要加2/3車啦(加一部車唔得啦,又要落天后廟道又要維持25A班次程度),又同你既新41A單向重疊,寶馬山>勵德又貴左,呢2/3車不如維持番27。
Chelsea FC
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-8 07:52 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-7-7 19:57
南風黃泥涌渣甸山勵德去北炮乘客要被迫漫遊寶馬山,有排都落唔到山,唔覺得乘客會接受,
25同25A都唔同路上 ...

拿,今次就霸王硬上弓cut寶馬山非繁往來北角以東既服務,唔好話我有私心啦...

41A跟BRPP果個做,唔算漫遊架啦,去北角新都城應該仲快左同方便左,個重點系cut走成日塞車既渣華道...

25A唔大搞住,要留黎promote東鐵,不過就cut走最冇客既天后廟道東段,焗班人搭25...

27呢種8字無限循環,先能夠將北炮往來寶馬山所有位一條線做晒,冇其他方法,好似12A咁玩...
106116_1023 發表於 2023-7-8 12:33 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-7-8 07:52
拿,今次就霸王硬上弓cut寶馬山非繁往來北角以東既服務,唔好話我有私心啦...

41A跟BRPP果個做,唔算漫 ...

仲好意思話無私心,你私心咪去CUT左寶馬山往來北角以東既路線又多舊魚整乜野81X,玩夠未?
1) 無得焗人搭25,參考無左82M時82都要整分段補償,至少25都要整寶馬山區內分段補償,但主要既係你補償唔到勵德去天后廟道。
2) 明明都到張祝珊中學,差金文泰就到炮北,你就專登強兜百福道落山,賽西湖落山要漫遊成個寶馬山,而且北角同東區無哂直上雲景道巴士,居民應該唔會接受,學生都唔會接受。
4) 本身協同、金文泰直接來往炮北,你就專登強兜百福道落山,同你新27重疊,又令勵德無快車去炮北,渣華道3/4線行車都唔係成日塞車,又可以快快比城市花園客落車,反而健威圈塞車就仲多。
6) 你所謂既81X真莫名其妙,興華幾時話要特快?環翠同82X重疊,柴灣工業區比鐵慢,康翠柴斜去QB又同65A重疊,仲要經筲箕灣,連貴執82流水客既機會都倒走埋。
7) 最離譜就係85唔去寶馬山...小西灣去勵德根本有咩全日需求?為左開條莫名其妙81X而令放棄咁多住宅學校既寶馬山,好難唔話係你私心。

仲有上面講左25A存在價值係老銅灣仔,唔洗集中在隨時受中上金塞車影響既25/26,並非為個乜乜promote而存在囉...
你D建議係擾民多過利民...
Chelsea FC
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-8 16:35 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2023-7-8 12:33
仲好意思話無私心,你私心咪去CUT左寶馬山往來北角以東既路線又多舊魚整乜野81X,玩夠未?
1) 無得焗人搭2 ...

拿,寶馬山果部份我決定體其他版友意見啦,你將佢性質當系其他好似耀東/勵德呢d區咁看待唔得店(不過我相信你連呢句都唔明)...

81X唔要既話可以直接cut架,我廢事縮81落筲箕灣而已,81冇咩自己客,勵德比左架加左價既85佢去同天后至QB,唔系for去小西灣...

81X做特快就假既,搵個位調頭就真,個前題要做到康山東行(但其實班友慣左106),入筲總系for轉700,咁筲總點行去康山東行最快?明啦...

興峰華上落康翠台柴工其實唔洗巴士做架,但峰華<>東區醫院輪椅客要,呢個8H做唔到,所以原81柴西果段要keep...

冇辦法,唔見得興峰華好buy 81,康翠台又少客,正常興峰華行得走得既,行落環翠道搭82,好過坐架要遊完柴工先開始上山既81,班次都其次...

呢個就系點解82成日爆,81個客量都系差既原因,興峰華覺得慢,康翠台唔夠客,所以亦系佢執82能力雞差既原因...

25A要做promote就唔系我想既,我都系聽翻黎...

我唔接受因為某條線班次差/不穩,所以要多條線做backup既理由...

26根本應該學版友2076之前話,改去威菲路道槍5X,非繁勵德去灣仔以西系應該行去搭11,咁條25A就值得留(唔上寶馬山)...

寶馬山非繁往來勵德小巴25其實搞得店,108都唔洗,仲未計我話41A跟BRPP做,連寶馬山花園同豪景都補埋...

健威圈塞? 唔停柏立基,改停18總站,跟18/112去英皇道囉...

早繁勵德去中環其實都未必要車,班友慣左落山搭2/5B特/5X/914既,系11早繁用量真系太大,近大坑道果邊既勵德居民可能要理一理...

寶馬山非繁直頭系唔應該有巴士去北炮以外既地方(不過我相信你唔明)...
106116_1023 發表於 2023-7-8 20:13 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-7-8 16:35
拿,寶馬山果部份我決定體其他版友意見啦,你將佢性質當系其他好似耀東/勵德呢d區咁看待唔得店(不過我相 ...

邊度講當耀東/勵德呢d區咁看待?寫D唔寫D睇得明先有出奇...

#13都講左81X係多舊魚,你唔郁81咁85就唔需要延長加價囉,仲令到北角以東無車上山。
而家81咪做緊康山囉,柴灣客去北角咪有8X囉,仲哂時間去轉700咩。你想D人轉700去邊,唔該你講清楚D。
有65A係度你想開81X都難,81係執同82柴斜-北角沿路客,同興峰華康翠台無關,唔會因為興峰華康翠台少客而影響執82客能力,價錢、用車同班次先係主因。
82成日爆係因為服務對象係成個柴小,並唔係因為81少客,無得拉埋尼講。

25行天后廟道上山,26勵德止步,25A做勵德上寶馬山,各走各路,何來多條線做backup?
天后維園都有10車,改26去威菲路道有乜用?點搶5X?26去堅城咩?同一間公司都仲要搶?
靠11?11用咩車?單層可以兼顧渣甸山同勵德?
講左幾次你所謂既新41A行唔通,拖慢哂8成路段既乘客,尤其炮城。
寶馬山非繁唔應該有巴士去北炮以外既地方?你認真?咁耀東/勵德非繁應唔應該有巴士去西筲/老銅以外既地方?你唔講清楚在先就話人地唔明,好難討論...
Chelsea FC
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-8 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-7-8 20:13
邊度講當耀東/勵德呢d區咁看待?寫D唔寫D睇得明先有出奇...

#13都講左81X係多舊魚,你唔郁81咁85就唔需要 ...

唔洗啦,見到你既回覆已經知道你根本追唔到我既思路…

我等緊人提出合理既challenge…

我冇話你講當寶馬山系耀東/勵德咁看待,我只系用呢個做比喻,明就明,唔明就唔明…

前面呀版友720p都叫做提左個合理既challenge我v1系咪慳到車,對巴士公司有益,所以我要改…

我重組路線並非從乘客利益角度出發,系比多d idea比巴士公司去重組以符合巴士公司既利益為首,現時目標即係cut港島車…
kay 發表於 2023-7-8 22:49 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2023-7-8 20:13

#13都講左81X係多舊魚,你唔郁81咁85就唔需要 ...

樓主都唔CARE原有班客搭車模式
有名你叫屎忽數

不過我都認同寶馬山唔應該亂搞
以前城巴玩太多寶馬山TOPIC
十幾年前既都多問題
已經唔係樓主個D連線都改埋

但當年25A勵德上落山
然後一口氣殺晒23A 25C
其實都奠定左結局

反而係41A 85想搞又碰釘
85百福道落山當年討論都有人話唔改得
結果今年RPP重組就STOP左
諗住41A頂左85百福道落山就得邊有咁筍
世界很簡單 人類很複雜
andreweb 發表於 2023-7-9 01:47 | 顯示全部樓層

咁要問問西區、堅尼地城有鐵,定係荷李活道有鐵?
如果銅鑼灣出入西區、堅城真係有好大需求,城巴5B就唔會hea住來做。