hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴機場 NA 線暑假服務
開啟左側

[路線消息] 城巴機場 NA 線暑假服務

Peter03145212 發表於 2023-7-7 18:08 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2023-7-7 17:28
有錯請指
當年南區區議會批評NA10 $58太貴,0455取代A10加班車等理由反對
區議會要求減價,城巴堅持拒絕

Del
KE7066 發表於 2023-7-7 18:23 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-7-7 18:08
吓你冇野呀下哇,NA10同NA12未加價之前大家都係58蚊,如果南區嘅嫌貴,咁東區同西區一樣可以嫌NA12貴,要 ...

TTC_Mins_2017_10_TC.pdf (districtcouncils.gov.hk)

南區區議會真係有唔止一個議員嘈過,唔係佢吹水
brianso198 發表於 2023-7-7 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-7-7 18:08
吓你冇野呀下哇,NA10同NA12未加價之前大家都係58蚊,如果南區嘅嫌貴,咁東區同西區一樣可以嫌NA12貴,要 ...

呢樣嘢佢無講錯,都係點解NA10不能每晚服務嘅主因

不過,我反而唔明如果係咁,點解當初唔將果架車NA12開返班機場返東區嘅服務

就算南區唔要,西區無話唔要喎

NA10南區話唔要咪好似而家咁當加班車做

98C290 發表於 2023-7-8 08:03 來自手機 | 顯示全部樓層

雖然嫌貴嘈點都幫唔落,但仲乜突然全部變哂屎水打手?
12Lane 發表於 2023-7-8 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
98C290 發表於 2023-7-8 08:03
雖然嫌貴嘈點都幫唔落,但仲乜突然全部變哂屎水打手?

有D真打手混水摸魚呢個就大家都見到。
但我諗討論重點係接近五點開車收N車價呢件事合唔合理啫;一來本身好耐以前0500特班已經唔係常規開出,唔存在常客由有變無;二來五點後都仲係一街N車(大部分N線到五點半甚至六點都仲開緊車),大多數日間交通工具包括地鐵都要接近六點開,五點巴士收N車價唔見得好唔合理掛?三來本身又唔係冇更優惠嘅替代服務,而家只係多左一個「新增服務」,理應讓選擇更多,原有普通N線亦都減低左行李壓力,令果位版友冇損失之餘仲有機會坐車舒服左。貪得無厭同爭取合理服務,兩者應該分番清楚先。
brianso198 發表於 2023-7-8 17:53 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-7-8 09:24
但我諗討論重點係接近五點開車收N車價呢件事合唔合理啫;一來本身好 ...

其實NA10/NA12呢單野, 屎水唔完全岩哂
以前5點果架係唔洗兜國泰城直去機場, 無啦啦用多少少時間兜入去巧立明目走入去開早幾分鐘然後收貴人一格? (NA12唔經國泰城之後兜多個柴灣站再延長杏花邨係另一個故仔)

反而反方向無得嘈, 因為本身A10/A12無延長服務時間, 開NA10/NA12無得嘈既...

但, 我覺得呢D野, 嘈黎無謂咁囉

佢又唔係日日坐果個, 日日坐果個就鬧姐
但而家NA12員工客真係好多既話, covid到而家都唔洗咁慘連車都無

KE7066 發表於 2023-7-8 17:53 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-7-8 09:24
但我諗討論重點係接近五點開車收N車價呢件事合唔合理啫;一來本身好 ...

按你講法件事其實係可圈可點
A 線加 0500 唔係常規日日加但係逢長假期都會咁加,對於頗一部分嘅人而言係會覺得件事係常規
咁嘅設定下由 $48 變成 $58 自然會有人覺得係貪得無厭

但現實講當年只開 0500 一班入機場都講緊要出通宵津貼比車長,有得 NA 化等件事無咁善堂其實先係合理
甚至變成契機做常規化其實大家都贏
UA2892 發表於 2023-7-8 17:58 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-7-8 17:58 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-7-8 17:53
按你講法件事其實係可圈可點
A 線加 0500 唔係常規日日加但係逢長假期都會咁加,對於頗一部分嘅人而言係 ...

我會話

巴士公司實際操作我就唔需要理既

但呢樣野嘈足幾頁真係好無謂
brianso198 發表於 2023-7-8 18:00 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2023-7-8 17:58
係多一個服務,但原有N11服務也有減班N11同N72 N90 N8X有免費轉乘優惠,係唔少港島居民的選擇
N11冇咗機場0 ...

你叫我拖住件行李坐咩N11轉N72/N90/N8X?

即刻call架的士uber無咁嬲

連我呢個日日坐A12日日鬧到佢爆既人

落機機場返香港買手信買多左既話有機場快線坐就AEL轉的士, 深夜直接的士見

你估拎住件行李轉車好好玩咩?