hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議16X全日服務 取代X6C全日
開啟左側

建議16X全日服務 取代X6C全日

ATENU135 發表於 2023-7-6 23:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:九商非繁需求並不足以支持X6C全日,故此改為建議16X加停啟田、藍田、觀塘、九商(刷邊),經啟德隧道、東九龍走廊直達佐敦、油麻地、旺角,並延伸總站至海達,為西九龍填海區提供另一方法前往東九龍
16X 往海達
廣田 8.3
龍柏閣
康雅苑
德康樓
德敬樓
康逸苑
啟旺樓
啟田商場
基孝中學
藍田站
觀塘法院
創紀之城
九展
拔萃女書院 6.4
眾坊街
碧街
山東街
旺角街市 4.6
銘基書院
帝柏海灣
奧運站
君𣿬港
聚漁道
南昌公園
富昌邨
海達

往廣田
海達 8.3
富昌邨
港灣豪庭
中匯街
奧運站富貴街
櫸樹街
福全街
旺角道
西洋菜南街
山東街
登打士街
文明里
勞資審裁處
衛理道
山谷道
九展
宏展街
順業街6.4
勵業街
觀塘市中心5.0
觀塘游泳池
藍田站
基孝中學
康田苑
啟田商場
啟田邨
康逸苑
藍田公園
德樂樓
德隆樓
廣靖樓
廣田商場
廣田邨

班次
平日
往海達
0600-0730 30
0730-1730 20
1730-1830 15
1830-2230 20
2230-2300 30
往廣田
0600-0700 300700-0720 20
0720-0820 15
0820-0900 20
0900-1400 30
1400-2300 20
星期六日公眾假期
雙向
1000-2300 20

16:平日平田特班改由0640-0910 30/1 減兩班
用車
296C-1
215X-1
16-8
用車共10架

Lkopm 發表於 2023-7-6 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層
X6C明搶793客,所以九巴唔會將16X全日
 樓主| ATENU135 發表於 2023-7-7 00:04 | 顯示全部樓層
Lkopm 發表於 2023-7-6 23:54
X6C明搶793客,所以九巴唔會將16X全日

793九商都唔算好客 呢個建議起碼由藍田山同埋觀塘客做底
九龍灣執得幾多得幾多
同埋都叫起碼同795X九展同站搶客
再唔係嘅改為跟16兜興田
變咗搶795X應該都啱🤣
286X 發表於 2023-7-7 09:56 | 顯示全部樓層

樓主| ATENU135 發表於 2023-7-7 10:49 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2023-7-7 09:56
一條做九商彌敦道深水埗長沙灣
一條做藍田去亞皆老街旺角大角咀特快
想問兩條有乜關係呢?

其實X6C去深長荔一帶未必有優勢 真係快嘅其實都係落油旺一段彌敦道
再者九商非繁拍蚊 793 33呢啲都唔好客
X6C淨係繁忙時間服務已經好足夠
但係如果九巴想好似795X咁經死亡交叉落旺角
加多個觀塘客底穩陣啲
再用全日落油麻地旺角做甜頭比藍田山改慢16X+去西九
可以確保條線會有雙向客源
咁樣全日先至有意義
kmb71k 發表於 2023-7-7 22:15 | 顯示全部樓層
全日化X6C主要想做兒童醫院接駁
你條16X走線都做唔到兒童醫院
所以冇可能搵16X取代
以上回應,是否可行?是否合適?
286X 發表於 2023-7-8 11:01 | 顯示全部樓層

樓主| ATENU135 發表於 2023-7-8 11:33 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2023-7-8 11:01
咁你建議條16X同X6C有乜關係?
同埋你建議條16X改完仲慢過16落旺角
觀塘又有1A 93K 16同0066去旺角大角咀 ...

個關係係
16X客源穩陣好多
真係要做啟隧落油旺嘅唔好擺落非繁拍蚊嘅九商同搶6C車
X6C夠同6C冇關係咪又係照搶車

另外抱歉旺角走線有誤
現改為 旺角道-洗衣街-亞皆老街-彌敦道
取消西洋菜街站 增停旺角道 及 旺角站 兩站
286X 發表於 2023-7-8 11:46 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-7-8 17:45 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2023-7-8 11:33
個關係係
16X客源穩陣好多
真係要做啟隧落油旺嘅唔好擺落非繁拍蚊嘅九商同搶6C車

唔經兒童醫院已經唔駛妄想16X取代X6C
以上回應,是否可行?是否合適?