hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 探討城巴 79X 改行大老山隧道可行性
開啟左側

探討城巴 79X 改行大老山隧道可行性

Peter03145212 發表於 2023-7-7 20:40 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2023-7-7 20:35
講真 296C 咁采頤花園之後飛橋半直通到太平道站,觀感唔錯㗎。

而且旺角停先達點都吸引過停豪華戲院啦。

行橋去太平道站,咪一樣要面對塞車問題
KU_7002 發表於 2023-7-7 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
講真 296C 咁采頤花園之後飛橋半直通到太平道站,觀感唔錯㗎。

佢南行改行櫻桃街,新填地街出番旺角道已經好好多啦。
dennis28a 發表於 2023-7-7 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層

豪華戲院真係咁失禮人,就唔會 905 專用落客站。

我真心唔明點解我隔離文舉完依個弱智走法,咁都有人吹奏。

即係咁,試吓 272X 唔行青沙,或者 72X 唔行獅隧,行大隧。
你睇吓旺角客量會唔會再進一步急瀉?係肚瀉果隻。
ad63 發表於 2023-7-7 21:39 | 顯示全部樓層

Peter03145212 發表於 2023-7-7 20:40
行橋去太平道站,咪一樣要面對塞車問題

停怡安閣分别不大
volvo dafa
kmb71k 發表於 2023-7-7 22:08 | 顯示全部樓層
繁忙時間
大老山塞
九龍城塞
然後亞皆老街又塞
似乎幾趕客下
況且
去九龍西一帶
點都係行青沙近
以上回應,是否可行?是否合適?
S3bl430 發表於 2023-7-7 22:23 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-7-7 21:39
豪華戲院真係咁失禮人,就唔會 905 專用落客站。

我真心唔明點解我隔離文舉完依個弱智走法,咁都有人吹奏 ...

雖然亞皆老街入旺角塞車機會大,
不過當旺角道大塞車時,無論係青沙,獅隧入旺角,都係面對嚴重的塞車問題

旺角道大塞車機率都唔小
但行亞皆老街至少唔會完全塞死

你提到72X, 72X係經亞皆老街最塞車的一段,但點解成班客仲係揀72X而唔係272X?
除了白石角的因素外,有無諗過由中匯街到旺角豪華戲院都要唔小時間?
至少都要10分鐘以上

=========================

平日傍晚79X改行大隧當然唔可取,但除了這個時段,我又唔覺得將79X改行大隧在走線上有咁大問題?
南行方向唔通埔公沙田段唔會面對塞車風險?
北行方向旺角經奧運入連翔道並唔直接

我自己覺得79X經獅隧比較可取
錯字連篇
leo_ku 發表於 2023-7-7 22:31 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2023-7-7 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
8816 2100 07/07
2100 海達邨 +1
2103 碧海藍天 +0
2110 光昌街 +3=4
2113 IVE(HW) +0
2114 麗翠苑 +1=5
2115 麗閣邨麗蘿樓 +0
2117 北河街 +6=11
2119 石硤尾街 +4=15
2121 白楊街 +1=16
2122 旺角維景酒店 +8=24
2125 旺中 +46=70
2128 旺角街市 +10=80
2129 銘基書院 +0
2130 帝柏海灣 +2=82
2131 奧運站 +1=83
2133 君匯港 +4=87
2142 青沙轉車站 +1=88

終於有企人數據了,如果夾硬改相關建議走線,我敢保證以上同相關客倉既客量一定消失得乾乾淨淨
12Lane 發表於 2023-7-7 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-7-7 14:40
咁當然唔會預有人咁坐,但調轉講,79P/X行大欖,避吐公塞車之餘,967同976沿線都無旺角特快,出大欖直接 ...

咁咪輪到79X兜到暈囉。
真係唔好再高估轉乘嘅威力啦你以為條線密咩。當初冇客果陣又話人地冇客;到而79x客底已經儲到唔少,新城市路況又開始轉趨明朗,大家又身痕想佢改線。驚佢唔死咁款。
天空之神 發表於 2023-7-7 23:11 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-7-7 13:35
唔公平呀,79X 沙田咪一樣可以行另一條路避塞車落青沙嫁。
再者沙中就快完工,但大隧觀繞塞車問題唔會有解 ...

到時再算啦

獅隧青沙 T4 沙田繞道

反而大老山就唔會再有變數,塞死😂

不過79X 無左旺角特快就一定會倒客比對家同條鐵
.