hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴試辦 293 坑口北-翠林-安達臣-寶達-東隧口-藍田 ...
開啟左側

建議九巴試辦 293 坑口北-翠林-安達臣-寶達-東隧口-藍田

kmb71k 發表於 2023-7-11 22:20 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-7-11 00:27
唔該成篇睇晒先留言
正如文首所述,293並非做「將軍澳至藍田」客,而係「安達臣至將軍澳」及「安達臣 ...

安達臣而家會有車落東隧轉車站
將來仲多一條
想開新線做呢堆客更顯得無需要
況且而家轉車站只能做到單方向轉乘

至於將軍澳往返安達臣問題
係咪多客到要開多條線處理?
善用290X
加番個將軍澳路線轉乘便可
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 214P_world 發表於 2023-7-11 23:52 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-7-11 22:20
安達臣而家會有車落東隧轉車站
將來仲多一條
想開新線做呢堆客更顯得無需要

• 安達臣當然有613落東隧轉車站,但慢嘛,兜完秀茂坪再兜油塘,之所以有乘客選擇213M轉鐵過海,
    其實都係因為巴士太慢,建議之中(293)可於油塘道遊樂場行過東隧口做雙向轉乘,距離仲近過將藍行去東隧,只係回程遠少少
  • 安達臣往返將軍澳確實要開多條線處理,早前有版友分享過290X朝早安達臣上到頂閘往將軍澳,供不應求,
    而建議當中的(293)線只係繁忙時段路線,避免咗非繁忙時段供過於求的情況
獨學而無友,則孤陋而寡聞
EX-TL 發表於 2023-7-12 15:36 | 顯示全部樓層
如果係招標線, 或者收到呢個價, 但你指定由九巴提供服務, 起碼收到98A水平先罷休.

幫輕11X 93A行唔正商貿區 安達臣? 11X落山停正創紀5期 6期, 回程停舊成業街公園, 93A停開源道 敬業街, 停寶達邨做到安達, 仲有條23, 停順天 順安做緊安泰, 293係行正安達臣, 然後你當偉樂街係商貿區就認真牽強, 咁講法213M觀塘警署落車穿過觀塘遊樂場過天橋就係, 都好近!

星期六都開埋真係進取, 無論直達客定轉車客, 需求成疑, 特別是1730 1800.

如果係做安健道 安愉道嗰頭, 唔應該兜安達 安泰, 何況仲要來回入安泰西, 認真攞命.

樓主| 214P_world 發表於 2023-7-12 16:06 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-7-12 15:36
如果係招標線, 或者收到呢個價, 但你指定由九巴提供服務, 起碼收到98A水平先罷休.

幫輕11X 93A行唔正商貿 ...

• 收費是否加價至98A水平 / 是否需要招標 冇太大意見
  • 11X去程不入商貿區(碼頭一帶),93A全日不入安達臣
  • (293)最想做東隧,其次偉樂街過對面就已經係宏利,近過觀塘道行過去多多聲
  • 開星期六確實進取,但黃昏兩班車試試水温又唔會好大風險嘅
  • 安愉道上安秀苑,安健道落一層山,道路網絡上,除非安峯調頭否則必經安泰
  • 來回繞經安泰西旨在方便原本搭613過海/東隧轉車客,而且(293)係流水線,唔預有人搭全程

EX-TL 發表於 2023-7-13 11:14 | 顯示全部樓層
畀我會安愉道出入寶琳路, 觀塘方向寶達邨後直入安峯安老社區, 然後停東行站, 將軍澳方向停西行站, 安峯後不停站直出寶琳路.

不需來回程停晒安愉道所有車站, 就做到全個石礦場, 加快車程.

不經安秀道, 乘客不用折騰, 而且安秀道有秀順巴士可乘, 不應重疊服務.
 樓主| 214P_world 發表於 2023-7-13 17:07 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-7-13 11:14
畀我會安愉道出入寶琳路, 觀塘方向寶達邨後直入安峯安老社區, 然後停東行站, 將軍澳方向停西行站, 安峯後不 ...

• 流水線加快車程skip走中途預期多人上落的車站是否有必要呢?
  • 如果安秀道居民落秀茂坪/順利就得,咁落去搭290A咪得囉,要290X做乜

EX-TL 發表於 2023-7-13 17:20 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-7-13 17:07
  • 流水線加快車程skip走中途預期多人上落的車站是否有必要呢?
  • 如果安秀道居民落秀茂坪/順利就得, ...

• 嘩... 用290A同你呢條商貿區「直達」線+東隧轉車線比, 咁不如你呢個建議做晒七天全日啦!

樓主| 214P_world 發表於 2023-7-13 23:39 | 顯示全部樓層
    EX-TL 發表於 2023-7-13 17:20
    嘩... 用290A同你呢條商貿區「直達」線+東隧轉車線比, 咁不如你呢個建議做晒七天全日啦!

...

建議初時只試水温,在附近路線最繁忙的時段提供服務,一來就全日過於進取
    sunhoo 發表於 2023-7-24 18:19 | 顯示全部樓層
    油塘道遊樂場呢個概念我有份提嘅。早繁上游做住宅區,上游要揾果區本身過海綫迂迴曲折從而趕緊過海客去搭鐵嘅地區來做。下繁我就唔奢望有人會橫跨收費廣場來轉車返住宅區啦。想在下繁儘用油塘道遊樂場,不妨嘗試做遠離觀塘道嘅放工客。郵碼-兒童醫院-偉業街-油塘道遊樂場-藍田,上觀繞回車。
    任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
    Phoenix 發表於 2023-7-25 15:55 來自手機 | 顯示全部樓層

題外話,感覺『293』這個號碼好唔老嚟,20多年來每個用這個號碼的路線建議最後都開唔成。乾脆叫『93』就好了,反正93P繼續不成氣候,而93K估計也會無了期的繼續苟延殘喘下去。