hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E及298C開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98E及298C開辦消息

Togepi 發表於 2023-8-23 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-8-23 10:34
1. 地鐵寶林同坑口只係差兩分鐘既地鐵車程,所謂既優勢係得2分鐘會唔會太微不足道?
2. 咁即係講就算同地 ...

喺坑口, 其實798同鐵嘅時間可謂只係差唔多

但喺寶琳, 1. 鐵路比起喺坑口慢2分鐘
                  2. 巴士比起喺坑口快6-7分鐘

差別唔只兩分鐘咁少。
中四嘅小刺蛋 ;p
castanopsis 發表於 2023-8-23 11:45 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2023-8-23 10:43
我而家其實都唔太反對坑口有全日直出線, 297我見客量的確唔差, 至少我睇到繁忙時間係好爆。

但298C方面, ...

298X/298C/98E
如果單論拆出來既客量,98E應該跑贏
但學你話齋,山上去長深荔既客,本身都搭緊98C
變咗加一堆車落去拆線,但又只係左手交右手,似乎有啲難justify

不過就算作為繁時線,98E潛力應該唔止一班車
當大埔/北區/馬鞍山/第一城,單靠長沙灣已經養起繁時咁多班車
我懷疑條線都係唔夠快,如果中九龍幹線通車之後,寶達直飛美孚長沙灣,或者可以再做大啲
但全日就始終無乜機會

至於298C/X,要夠客就要掃曬坑口康城
呢個亦係點解大家喺度拗尾站擺邊既緣由
我同意坑口市佔率會低過康城,但景林清半,以致未來獨市既百勝角新樓,車程上都會傾向半圈298C
認為298C應該跑出,主要係基於298X對坑口無快過,貴咗+慢咗+站位差咗,在情在理都好難說服人放棄98C
反觀298C對康城唔算慢298X好多,做埋工業區同景林,似乎著數
不過呢個都係觀點與角度,康城版友又會搬另一堆理據出來

286X 發表於 2023-8-23 11:46 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2023-8-23 11:47 | 顯示全部樓層

sai_chung 發表於 2023-8-23 11:30
認真請教 , 296C 咩時段會唔夠10人
我返咁多次296C都未試過咁好做

琴日下午6點幾就睇住架296c 十條友埋將轉出觀塘
假日3點幾都試過計埋我上唔過10個客上隧道

castanopsis 發表於 2023-8-23 11:53 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-8-23 11:29
所以唔計其他外區同小巴佬反對

我會傾向支持 91S 加強服務,同 297 做好坑口直出既駁腳

除非可以殺咗條91
否則憑空爆條91S全日出來,以今時今日既環境,難回本

我個人覺得無必要為咗直出而直出
將隧轉車站本身車唔密,坑口有齊路線之下,注定唔會有好多人用將隧轉車
康城點解轉車站啱用,係因為可見將來都無 沙田/機場線,又無102/103
但呢點坑口唔apply

GW5878 發表於 2023-8-23 11:57 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2023-8-23 11:38
喺坑口, 其實798同鐵嘅時間可謂只係差唔多

但喺寶琳, 1. 鐵路比起喺坑口慢2分鐘

如果用你個 Logic
因為坑口直出去沙田同樣快過條鐵,所以坑口應該要有條直出沙田既線
GW5878 發表於 2023-8-23 12:00 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2023-8-23 11:46
692係成條cut
你依家係講緊天水圍堆線就咁飛走四大天王
如果坑口堆線就咁飛走坑口圈你又肯唔肯

關鍵唔係居民肯唔肯,而係四大天王入面真係出到客,巴士公司根本有權利改但都冇誘因改
如果四大天王入面冇客,巴士公司話改就改,仲同你係度猜波?
Citcalag 發表於 2023-8-23 12:01 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-8-23 11:45

我一直都無反對過半圈298C喎,我都無支持。我只係話要解決消防局問題。

康城中產區,其實大概可以估計到返工主流地點,我要既係過海線,旺角線係bonus

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 唔係講緊你~

查看全部評分

3ASV174 發表於 2023-8-23 12:07 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-8-23 11:45

98E 又唔夠快?
俾你 298C 重華路一個站直飛荔枝角站,肯定會頂閘啦係咪?不如全部線拆到總站一個站直飛總站好未?

首先北區大埔馬鞍山單靠長深荔養到好多班車?講真?
北區 79X/270B 都要做埋旺角大角咀,但加埋成個北區一個鐘其實最多都係得 10 班車
大埔 72/272P 好多班車?你真心?
馬鞍山 86C/286C 叫做班次比較多,但 286C 都只係同 98C 同級

依家 98C/98E/98S/298C/298X 加埋一個鐘已經開緊 15 班車,講緊同一個鐘仲有 296C 296P 793 795 795X 795P 都係長深荔返將軍澳
將軍澳西九龍資源已經係比你講既北區大埔馬鞍山多好多
最重點係人地接近一區一線將軍澳係幾乎每條街都自己直出

286C 快線都仲係第一城掃到利安
72 全條行山
270B 班班都係粉南清河站站停返上水
你講緊坑口兜個康城(有無 1/10 個將軍澳?),只係呢個 POST 都嘈左 204 頁

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
天空之神 發表於 2023-8-23 12:09 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-8-23 11:53
除非可以殺咗條91
否則憑空爆條91S全日出來,以今時今日既環境,難回本

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2162241-1-1.html

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1184275-1-1.html

睇你岩邊樣
只係個人認為91 同 91M 拖住齊齊蝕不如抬走是但一條
.