hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E及298C開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98E及298C開辦消息

214P_world 發表於 2023-7-11 17:57 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2023-7-11 16:57
留名298C康城段載空,然後縮去清半(甚至坑口)起載

都有齊 795 795P 298X,唔明點解 298C 仲要駿昇街自轉,而唔比康城直接轉左出清半
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2023-7-11 18:01 | 顯示全部樓層
Lkopm 發表於 2023-7-11 17:44
都未開走咩呢?

定你咁快知道298C冇客立即揾藉口?

唔該搞清楚結果同藉口先留言
poondriver 發表於 2023-7-11 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2023-7-11 17:57
你山中間有邊條線拉埋寶林坑口玩咁多年, 有邊條頂閘?

我真心覺得會頂閘喎
而家隧道冇塞 坑口站位又靚 旺角又多返工客 98s 都爆啦 你咁冇信心呀

評分

參與人數 2aPower +6 HugeC +20 收起 理由
jasonau + 2 + 10 一定多人到責爆車呔, 長做長有....
ccchhhuuunnn + 4 + 10 同意等睇加班多過298x

查看全部評分

天空之神 發表於 2023-7-11 18:17 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-11 17:51
原本聖經話4班有一半打劫98S
而家唔打劫98S自然要喺全日線開刀

而家有話唔打劫 98S 咩?

咁咪打劫埋正線全日班次,又得
.
ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-11 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2023-7-11 17:57
我都好想知如果架298C 旺場
坑口大帝們會點解釋98B死直話晒佢地求左咁多年觀塘車 呢一年收晒聲
...

上午0735行全圈隨時慢過0740 98S半圈到南豐,又比人食曬班客搶客,曝光不足宣傳不足
下午回程太早,早過曬98S同298X,啲人未放工(開遲啲又話爭客)

(繼續幫手諗bingo紙)
ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-11 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-7-11 18:17
而家有話唔打劫 98S 咩?

咁咪打劫埋正線全日班次,又得

特別線要減班點都要講埋
正線收車就唔覺
214P_world 發表於 2023-7-11 18:22 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-11 18:19
上午0735行全圈隨時慢過0740 98S半圈到南豐,又比人食曬班客搶客,曝光不足宣傳不足
下午回程太早,早過 ...

真,既然有咁多問題,真係唔開好過開,九巴自己遲咗一年,結果仲做得差過原本RPP
9018 發表於 2023-7-11 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-7-11 17:57
都有齊 795 795P 298X,唔明點解 298C 仲要駿昇街自轉,而唔比康城直接轉左出清半
...

清半都唔洗入啦, 反正都一定唔會有人坐, 直接係坑口北開算啦
Ricky403 發表於 2023-7-11 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
四班298C分咗做三班298X一班298C吓話
不過298C都唔駛要做到頂閘,載客率贏298X就已經摑咗九巴一巴
214P_world 發表於 2023-7-11 18:53 | 顯示全部樓層

9018 發表於 2023-7-11 18:33
清半都唔洗入啦, 反正都一定唔會有人坐, 直接係坑口北開算啦

咁又唔係,於走線而言,清半出旺角 298C 確實方便過 98S 298X 793 795X,當然,走線以外還有班次和收費等決定性因素