hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [東區大屠殺] 第一階段 重組 2/10/18/18X
開啟左側

[東區大屠殺] 第一階段 重組 2/10/18/18X

SHchu 發表於 2023-7-13 11:31 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得在700 及 7x 未確定及實行頭一段時間內,城巴不會有大動作,始終要看實際乘客量決定。其實,會否諗吓將700 及 7x 合一用跳飛機式,香港仔至西環只停幾個主要大站,如數瑪港,華富,瑪麗,香港大學,西環,再跟之前700建議去至南灣半島。可行嗎?
SHchu 發表於 2023-7-13 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層
補充 5x 及 7  取消,18 同 2 合併 20 分鐘一班
Ravenclaw 發表於 2023-7-13 18:14 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-13 10:13
回歸基本步先,18X 兜愛秩序灣係補 2 號流水,只要任何一條線可以取代到呢段流水都係可以嘅

你講得啱,77 ...

18X非繁系QB有d客,但果班系中上環客,唔系西環客,系由722 upgrade上去既...

西行康上QB去中環ipgrade,東行港碼特快去QB,直頭系新服務,都唔只upgrade...

18X upgrade 722客系work既,因為真系快,但upgrade 720客難,因為唔夠快...

720夜晚東行慢果時,18X又收左車(得1800-2000系真系18X快過720多多聲,但又食唔到最重要既林士街)...

林士街班人叫佢行去港碼就即系叫佢保鐵...

不過問題系,722客量本身都唔系特別好,系咪真系要留18X去upgrade呢堆客呢...

唔計耀東流水同西行耀東肯坐722落灣仔中環,佢西行去灣仔同中環內街特快有客,東行中環內街(自從入翻),又多左客...

所以722又殺唔到...

700改行西灣河,東行可以慢好多,但西行唔差得遠,因為筲總上廊果支燈可以等好耐...

所以我覺得700西行改行西灣河既機會大d,因為仲cover埋小西灣去西筲特快(82X做唔到)...

700西行改行上環機會更大,因為砵典乍街直飛高樂既效果好細,所以4X/90B都費事上橋(4X我唔明點解早繁會上橋),飛西祥街就快...

所以overall,留條18X做全日,拉佢入愛秩序灣,除左補到少少2既流水,冇咩意義,仲未計炮台山補唔到...

中碼去西筲班人會行去坐720既,所以點解夜晚要專登停怡和大廈又要入翻金鐘,當然仲有系西隧線轉乘啦...

但中碼去北炮班人唔肯呀嗎,行去720就算夜晚都夠快,行去18唔夠直接坐2快...

2大概4個字天星去七海,18怡和去七海都3個字,天星行去怡和起碼都5分...

720就算夜晚怡和去西灣河都系5個字(日間唔洗講),2除時要8個字,行去怡和都理論上快d...

咁當然,我同你既淋法唔同,因為我傾向 base on 佢會做既計劃然後進一步重組,不論我喜唔喜歡7X/700...
 樓主| 10598C 發表於 2023-7-14 10:32 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-7-13 18:14
18X非繁系QB有d客,但果班系中上環客,唔系西環客,系由722 upgrade上去既...

西行康上QB去中環ipgrade ...

以修訂結果睇 7X 應該唔會落地,但 700... 條線攞走嘅客源實在太分散,條條線都抽啲但殺唔死一條線
特別係有啲位 eg 太古去中環應該同 720 打和,但又變相將 720 後段廢武功,要多少少時間參透
我傾向等佢落地+等屎水減左佢想減嘅路線再決定

所以既然上面提出過 77/99 處理呢個問題,可以直接取代 18X 入愛秩序灣,變相 hold 起 18X 唔改住

至於中碼返炮北,就算 7X 700 落地,西區去炮台山都係要靠 18,縮唔走 18 去中碼喎
加上 18 快過 2 返炮北(同埋成個重組目的就係縮數)又幫 18 加班,應該過到掛...

Ravenclaw 發表於 2023-7-14 17:12 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-14 10:32
以修訂結果睇 7X 應該唔會落地,但 700... 條線攞走嘅客源實在太分散,條條線都抽啲但殺唔死一條線
特別係 ...

當18P由水街走變正街走果時,北角有部分走左去18X/A12,炮台山天后有部分落左地底...

當18P變18時,保巴去北角既完全去晒18X/A12,炮台山天后果班走清光...

所以18非繁已經變成流水:

1. 堅城去灣北(其餘部分班人坐特快905,所以18東行開9點)
2. 執2雞灣北去北炮(2平同唔洗食永興街燈陣)
3. 北炮去老銅北、灣北、中上環(其實有619做)
4. 老銅北去灣北、西區
5. 灣北去西區
6. 北炮去健康村(懶人,有架,因為果頭難過馬路,執得最開心果個叫九巴112)
7. 中上環翻北炮(執2/10/18X雞)
8. 少量貴價流水

本來中上環翻北炮,比舊18左唔少,但唔見得班客翻翻黎,而將來林士街有700,仲搶埋果度堆北角客...

總結就系,18東行做埋中碼,唔做德輔道中都冇所謂,我大可以恢復只有18P+18X既年代,德輔道中翻北炮叫人坐10...

不過18點做中碼,有3個可能方案:

1. 中山上橋,跟5X去中環,廢5X東行武功...
2. 唔去中山,碌電車路去港碼,跟2去怡和,廢5X+2去北炮武功(西區嘈冇車去中山就keep停中山,假設5X冇埋)
3. 1/2行法,但跟780入翻德輔道中(嘈得最少,西區已經唔care 18既速度)

我冇話縮18去中碼,記住,2本身都冇提供去中碼服務...
castanopsis 發表於 2023-7-16 10:58 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-13 00:23
原計畫中 2 其實係一班不留,但留個 number 係到又好似易啲過骨

無話好強烈理由一定要留定唔留,反而 2  ...

睇完你part II先返來睇part I
暫時頭兩part大方向係正確
如果城巴route planning既人拋得出咁高質既建議,真係要劏雞還神

當然中間有一兩個細節位,我覺得可以再做好啲

首先大坑西行
大坑同荷里活道去電車路,夾埋一條線做,係非常完美
但既然已經留咗條5X做呢個功能,就無必要拉10入大坑拖慢車程/製造麻煩位
朝早開幾班 (天后廟道) > 大坑 > 港灣道 > 中環,已經好夠

然後大坑東行
18宜家做起咗,下繁見會企滿人去北角
為咗補償大坑經皇室堡,等同直線倒客,非常唔建議
比較理想既做法,係唔開25,掉轉搵26X全日做 中上環<>入境處<>勵德寶馬山
咁 中上環灣北>大坑班客,就可以喺豪園/光明台行樓梯落去
一來唔使倒18客,二來對大坑而言,站位遠較皇室堡/維園方便

最後中環碼頭早繁客
2收得太平,走線又唔理想
建議用18系名義開車,脫離2個框架,喺中環碼頭擺部車喺度,好似紅小咁煲客
例如 18A 中環碼頭>怡和大廈>演藝入境處>歌頓道>北角
做埋 西隧線>歌頓道 轉乘客,我估可以做全個早繁
甚至可以攞埋18朝早9-11啲班次過來開18A單向半全日
反正朝早東行18客量.....等於無客量

KU_7002 發表於 2023-7-16 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-7-13 07:45
25入大坑同930拉去北碼我相信系out of the table...

至於99做埋愛賢街,嘩,呢d真系屎忽數...

930睇佢點同TD爭取je。25入番怡和街就擺明要做掠水流水線,咁入埋大坑又無話咩大問題。至於99,緊係愛賢街擺街。
KU_7002 發表於 2023-7-16 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-7-16 10:58
睇完你part II先返來睇part I
暫時頭兩part大方向係正確
如果城巴route planning既人拋得出咁高質既建議 ...

樓主改18行皇室堡唔係因為大坑客啊,係收工時間灣北去銅鑼灣行街客……。26X咁既走線要全日真係不容樂觀。至於西隧去炮台山係好值得做,但殺2號最大問係價錢牌,18A未必咁易過到。穩陣d應該用18P加停港澳,再拉長尾班車。
castanopsis 發表於 2023-7-17 01:41 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-7-16 23:29
樓主改18行皇室堡唔係因為大坑客啊,係收工時間灣北去銅鑼灣行街客……。26X咁既走線要全日真係不容樂觀 ...

灣仔北去銅鑼灣行街客仲有8/8P/2A/2X
無必要特登補,更加唔建議拖慢18去補
26X有勵德撐住,金鐘站直接駁荃灣線/南港島線/東鐵,客量差極有譜
我覺得好過同25A疊住喺電車路

作為前離島居民,住得離島啲船費本身已經二三十蚊
碼頭>灣北/北角 既巴士,究竟係$5.2定$6.5,理鬼得你
反而係船程已經長,2走落金鐘站同金星打摺,好難頂
宜家722朝早東行係靠碼頭離島客撐起,我又唔信咁少人去灣仔北/北炮返工
18P朝早兜埋,都係一個出路
但擺架巴士喺5號碼頭煲客,個吸引力會再大好多,亦可以避免九巴啲9字頭搶客

另一個好需要做既小改動
係將11擺返去五號碼頭,同15聯合班次+雙向分段出金鐘灣仔
KU_7002 發表於 2023-7-18 00:24 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-7-17 01:41
灣仔北去銅鑼灣行街客仲有8/8P/2A/2X
無必要特登補,更加唔建議拖慢18去補
26X有勵德撐住,金鐘站直接駁 ...

等等先,係灣北上2去銅鑼灣係入境/稅局個邊。無左2,都唔會行去灣北上,一係出軒尼詩道,一係落地底
當然,我覺得唔一定要改18去補位
至於26X,其實勵德寶馬山本身坐巴士既人多極有限,邊有本錢全日拆一條行告士打道一條軒尼詩道 ........

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分