hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [東區大屠殺] 第二階段 5X 26 重組;25 25A 調整 ...
開啟左側

[東區大屠殺] 第二階段 5X 26 重組;25 25A 調整

天空之神 發表於 2023-7-19 12:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-7-18 11:22
其實成個計劃唔係以搵客為主,而係 cut 車
係就係一開始只減到 3 部,但巴士公司最叻就係過多幾年減返突
...

咁簡單啦,當唔理價錢

25+26 延長去堅城
寶馬山開經勵德,然後同 5B 平排
轉身變超貴價流水線

5X 縮短到中環碼頭
經上環 荷里活道 中環碼頭調頭出金鐘
一次過封哂 25/26 個尾

.
castanopsis 發表於 2023-7-20 14:16 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-19 10:02
唔知係唔係理解錯,我無論原計畫定根據板友建議嘅修訂版,都會有 25 25A 上落山喎

原計畫係 25 來回程勵 ...

搞亂咗樓上S字頭版友啲方案

話又說回來
11本身限住用單層,唔太適合食埋勵德客
如果用返宜家個循環玩法,25/25A無論上山定落山,都做唔到聯合班次
甚至因為上山前車快後車慢,幾乎可以保證寶馬山落銅鑼灣係拖卡20分鐘一班

寶馬山+勵德,香港島跨區工作4604人,其實唔少wo
同一條數,小西灣都只係7840人
考慮到寶馬山其實區外人返工返學分分鐘仲多過居民,26X駁金鐘站又做埋九龍新界條數
牌面數據似乎唔差

大家都始終迴避咗雲景道/天后廟道分工,呢度越睇越覺得有問題
25A/25順時針行寶馬山,沿用多年,但唔代表走線好
5X加一架車行天后廟道上落寶馬山,25/25A轉雙向總站行雲景道,價值遠比威菲路道大
特別係到時25/25A會做到真正既聯合班次
當然我唔反對朝早補返兩三班車俾威菲路道

castanopsis 發表於 2023-7-20 14:19 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-7-19 12:00
港島有個問題係有班客鐘意等小巴
如果係都要諗計同小巴打
但老實無咩成功案例

巴士小巴肯定各自有支持者
但唔代表個比例係fix死
最低限度,788/82M既故事教訓大家
直飛金鐘/中環駁鐵,東涌/荃灣/南港島線轉少次車
打贏小巴既機會遠大過同小巴爭同一段路

kay 發表於 2023-7-20 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-7-20 14:19
巴士小巴肯定各自有支持者
但唔代表個比例係fix死
最低限度,788/82M既故事教訓大家

唔好拎柴小同勵德黎比啦

成績決定一切
10年前無晒23A 25C
10年後25A 26班次仲少過以前

樓主都理性好多知道點改都唔會發達

castanopsis 發表於 2023-7-20 16:02 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-7-20 15:12
唔好拎柴小同勵德黎比啦

成績決定一切

無人話要你發達
只係減車既同時執返靚仔少少咁解

我心目中
25A/26轉雙向總站做到聯合班次,非繁落山就可以名正言順各自開20,反正駁鐵客上邊架都得
反而如果做唔到聯合班次,25A好大機會要開返12-15
當然前提係要加架車比5X接手天后廟道
但整體都無加過新增資源

2076 發表於 2023-7-28 06:26 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-19 10:02
唔知係唔係理解錯,我無論原計畫定根據板友建議嘅修訂版,都會有 25 25A 上落山喎

原計畫係 25 來回程勵 ...

你個修訂方案好似我當年諗過的 26 分屍方案 又係最後搵 11 中環方向兜埋勵德。
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2137401-1-1.html

25 落山保留掠水炮鐵服務,天后廟道上山就用返 25A 去做,感覺上係較合理做法,亦符合城巴利益。

早繁 11 可以諗下飛走勵德,用 23B 又好,用 26X 又好,用返雙層去做勵德去中上環都係有必要的。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 10598C 發表於 2023-7-28 15:50 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-7-28 06:26
你個修訂方案好似我當年諗過的 26 分屍方案  又係最後搵 11 中環方向兜埋勵德。
https://www.hkitalk ...

如有雷同實屬巧合
而家巴士公司玩法傾向上繁後重組,所以 26 可以考慮留上繁,留個 number 係到又會易啲過區議會
不過大坑道朝早有 511 其實 11 兜勵德本身問題都不算最大