hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 青DD vs 青EE
開啟左側

青DD vs 青EE

FD_8592 發表於 2023-7-16 19:33 | 顯示全部樓層

KMBe500 發表於 2023-7-16 12:07
E400加埋冷氣會唔會超重?

以九巴同ADL 合作無間既關係
要係E400EV 上加冷氣應而不超重問題該不大
E500EV 咪又係有冷氣 係差左係E400EV個底盤同D 電池點擺位平均番個重量

JH_LE4612 發表於 2023-7-16 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層
齋估,BYD減高係咪都係想減磅/令舊電發揮到 optimum performance ?
TR1614 發表於 2023-7-16 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-7-16 20:23
齋估,BYD減高係咪都係想減磅/令舊電發揮到 optimum performance ?

唔出奇,舊電咁重,用減高呢招減磅都唔出奇。
以前wright喺英國都好似咁玩法,BYD唔爭在進一步學埋wright咁整細塊玻璃減重。
nokia 發表於 2023-7-16 23:41 | 顯示全部樓層

根據之前BYD的士經驗,應該行到5年。
現在技術進步左,預計可以行到10年就要退役
3ASV174 發表於 2023-7-17 00:39 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-7-16 15:07
33XX 38XX 呢兩代車訂返黎有特定 use case 無得唔矮
呢部電巴睇唔出矮黎為咩
...

其實頭批 AP 都係 4.2m

ADL 電池放車底
就算 BED 真係得 4.2m,實際車廂高度同 ADL 都只會係差唔多
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| hellomato 發表於 2023-7-17 16:32 | 顯示全部樓層
估唔到大家嘅討論焦點在青DD點解係4.2米“矮車身”
但我想到嘅原因其實好簡單:大陸雙巴標準高度就係4.2米
這跟頭批AP嘅情況類似;之後到第二批AP/新巴60XX先開始做返4.35米高......
直到最後一部——“廠長”APM1甚至去到少少超高嘅4.45米
我是一部小小MMC~~~~
kei_hk 發表於 2023-7-18 11:28 | 顯示全部樓層

FD_8592 發表於 2023-7-16 19:33
E500EV 咪又係有冷氣 係差左係E40 ...

電車天生就係重過柴油車﹐現時都未有方法解決此問題。

當2軸柴油車都因為負重問題﹐唔能夠發揮最大的載客量(以法例發牌要求計算)。

因此﹐真係唔見得短期內有機會出現雙層2軸電動巴士出現。
除非﹐科技有突破性發展﹐電池重量大幅減低但又唔影響續航能力。
又或者﹐法例又有大修改/政府肯再再開綠燈﹐進一步放寬負重要求﹐比現時E400 放得更鬆。

以現時的情況﹐假如真係出現電動雙層巴士﹐這部車隨時係無企位﹐坐位數目又要減少﹐唔符合專利巴士公司的要求。
用於非專市場﹐除非用來做觀光雙層巴﹐否則要單層車仲合乎經濟效益。

EE9255 發表於 2023-7-18 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2023-7-16 19:33
E500EV 咪又係有冷氣 係差左係E40 ...

你講就容易,講下就做到呀?

兩軸雙層冷氣巴,香港幾多失敗例子,
B9減左幾多排櫈,VDL副偈幾弱雞,
Wright streetdeck到左港幾多年先出到牌?

E400闊行距,都係企得廿人,都係得歐五版,
嶼巴新巴都係趁歐六限期先出埋批E400,
你仲話講兩軸電巴,你估求其講話做就做到?
E400其實喺香港都係好夾硬嘅一款車,
兩軸雙層冷氣喺可見將來都唔會再有人埋單
toyl 發表於 2023-7-19 09:17 | 顯示全部樓層
EE9255 發表於 2023-7-18 17:49
你講就容易,講下就做到呀?

兩軸雙層冷氣巴,香港幾多失敗例子,

提起兩軸,依家E400都講緊要轉返鐵鈴再減5個企位添!
 樓主| hellomato 發表於 2023-7-19 16:01 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-7-18 11:28
電車天生就係重過柴油車﹐現時都未有方法解決此問題。

當2軸柴油車都因為負重問題﹐唔能夠發揮最大的載 ...

2軸冷氣電巴點會無——深圳和廣州已經有批冷氣BYD K8S行緊街。是否引進香港,都係睇法例搞唔搞得掂。
而且,第一代E400EV = 右舦版K8S車陣 + E400車身。
所以假如要出港版K8S/E400EV,理論上真係唔難
我是一部小小MMC~~~~