hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議招標新線 B10柴灣康翠臺-香園圍口岸 ...
開啟左側

建議招標新線 B10柴灣康翠臺-香園圍口岸

樓主| EX-TL 發表於 2023-7-22 01:07 來自手機 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2023-7-21 23:52
想問既然服務對象係港島東,點解要選擇性途經?杏花邨唔經都算,北角鰂魚涌康山呢D密集住宅區都唔去好難話 ...

你提到的問題主要有兩個:

首先, 東區東至小西灣, 西至近天后, 如果係一條路行晒, 等於106行法, 還未計要爬柴斜, 入杏花邨, 上落耀東, 半邊兜出鯉景灣, 經康怡廣場變相冇咗太古城, 康怡廣場只係康山同康怡中間, 康怡花園各座係咪又要兜埋先叫做做到呢, 咁如果寶馬山又要計埋, 休閒路線唔應該咁兜法, 用私私縮縮這種負面詞語去形容絕對錯誤, 你是東區人, 太古城道太古城中心站近港鐵太古站出入口, 另一邊電梯出就是康怡, 太古城中心, 就已經是中心, 西灣河太安樓是西灣河最具人氣的點, 筲箕灣巴士總站人氣匯聚, 亦係地鐵站口, 對愛秩序灣居民, 甚至有興趣到石澳 鶴咀的遊客都很方便, 柴灣段走人口最密集地段.

考慮到小西灣係人口稠密的住宅區, 亦係整個東區最東的住宅區, 要吸引到居民使用, 接下來的車程並唔能夠太長, 如果以106走線去做, 我不認同閣下休閒線唔理車程只講直達的觀點, 即使行606走線北角上落東隧, 碌45分鐘先過海係咪理想?

建議中的走線是經過車程長度與直接能服務到的客數之間盡量取一個平衡, 既能令人口密集的社區有直達服務, 又不失車程優勢, 車站設在該些地點可增加人群接觸度, 站牌等同宣傳品, 擺放在多個人流集中的地點, 宣傳效用想必比只有一塊擺放在西灣河站的站牌來得更佳.

杏花邨雖有超過50座樓宇, 經過多年巴士路線發展, 以及口岸線的特殊身份, 直接途經杏花邨有機會引來反彈, 除非杏花邨要求, 否則不建議設定繞入杏花邨, 而行東隧一定想停埋觀塘道的理論不知有何根據, 想必是站友(們)的一廂情願.

周末和假日應主要服務住宅區, 而非商業區, 行中環 灣仔 銅鑼灣做的會係內地來港人士居多, 所有東區居民要搭東廊特快才轉到車, 那港鐵只是轉綫, 只差在座位問題, 灣仔-皇崗線本已存在, 兩者均做不到本建議想做到的一程直達兼有位坐.
 樓主| EX-TL 發表於 2023-7-22 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-7-21 23:58
睇返現時網絡
東區要北上最直觀係金鐘轉東鐵
而且有兩個站揀

W線的發展, 在我看來只係港九新界各一條, 在地圖上畫完走線就招標了事, 試問例如W3真係有大比數乘客會搭出高鐵站轉番北上的高鐵去佢當初最大宣傳力度的深圳北或福田站?

直觀用東鐵綫係每個對鐵路熟悉嘅人都諗到嘅方法, 但始終車程實在太長, 當政府經常提出什麼x小時生活圈, 很多地方都能夠與口岸連結在一小時/半小時生活圈中, 港鐵卻告訴我們北角及以東的地方係入唔到, 即使只係轉一次綫.

其他用鐵路不能一小時到口岸的地方, 例如將軍澳可以搭直巴或機場巴在一小時或之內到達口岸, 東區卻沒有選擇, 反而有東區板友卻認為A12式走線係可以接受, 我都冇嘢好講.

另回番該板友, A12服務不足應該先行加班應付, 大橋口岸利用A線作為各區接駁是主流, 當然也不能抹煞B線能直達市區的可能性, 一切錢作怪, 如果另開編號B12跟A12市區走線能夠只做大橋口岸, 又能夠收足A線車錢, 開辦B12唔係冇可能.
GU9338 發表於 2023-7-22 06:03 來自手機 | 顯示全部樓層
先唔講走線,但隔離版有版友提過 B 線係新界範圍限定,走落九龍已經無乜可能,莫講話港島
kay 發表於 2023-7-22 09:13 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-7-22 01:27
W線的發展, 在我看來只係港九新界各一條, 在地圖上畫完走線就招標了事, 試問例如W3真係有大比數乘客會搭 ...

呢個討論唯一要鬆綁係市區可以有B車入去
不過個人覺得去深圳灣會有新客做
東部有合理選擇但西部有真空

不過福建同鄉可能選擇西九龍站高鐵
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| EX-TL 發表於 2023-7-22 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-7-22 06:03
先唔講走線,但隔離版有版友提過 B 線係新界範圍限定,走落九龍已經無乜可能,莫講話港島 ...

N年前亦有不少版友指出過西隧線港島段最東只能到天后, 結果因港島東上班需求趨向殷切越開越遠, 從鰂魚涌 太古, 慢慢發展到西灣河 小西灣都有, 版友指出的冇乜可能論已經不攻自破.
 樓主| EX-TL 發表於 2023-7-22 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-7-22 09:13
呢個討論唯一要鬆綁係市區可以有B車入去
不過個人覺得去深圳灣會有新客做
東部有合理選擇但西部有真空

愚問一下, 深圳灣口岸除咗將會有深圳地鐵11號綫直通, 更方便地往返南山區 前海一帶及深圳機場之外, 還有什麼特別賣點? 重開深圳灣口岸-嘉亨灣直巴是否幫到手?
kay 發表於 2023-7-22 10:01 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-7-22 09:40
愚問一下, 深圳灣口岸除咗將會有深圳地鐵11號綫直通, 更方便地往返南山區 前海一帶及深圳機場之外, 還有 ...

蛇口寶安呢類
當然向東就主打大梅沙
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| EX-TL 發表於 2023-7-22 10:08 | 顯示全部樓層
不好意思, 接通深圳灣口岸是13號綫才對, 手民之誤.
106116_1023 發表於 2023-7-22 10:51 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-7-22 01:07

首先, 東區東至小西灣, 西至近天后, 如果係一條路行晒, 等於106行法, 還未計要 ...

首先, 我既回覆中有提到應該參考A12/NA12行法先方便到居民,唔係小西灣至天后,不要紐解別人意思,更加唔洗吹到上康怡寶馬山。
太古城人可以經MTR出口行去康怡廣場上車,行康廣係唔會變相冇咗太古城;
用私私縮縮形容係因為不斷又上又落東廊,單是柴小至西灣河就3次上落東廊,極級S形走,又玩逆走,比起直走電車路更加迂迴。
你講乜乜太安樓最具人氣、筲總人氣匯聚係對路線無意思,康怡廣場都係消閒+住宅人氣匯聚又唔見你經,北角都人氣匯聚又唔見你經。

講人口稠密唔只係小西灣,筲箕灣道、英皇道、北角沿途都一樣人口稠密。作為休閒路線,並非繁忙路線,慢少少盡量服務整區係理所當然(不要紐解要上埋康寶耀)。
講數字,機場+大橋出入境人數合計多過香園圍3~4倍,但A12會這樣跳站嗎?

柴小逆走、筲箕灣又只停一站,北角又唔到,根本不是什麼取平衡,你只係想要小西灣直去香園圍專車姐...
如果要便利東區居民,A12走法已經係基本,當年698R都係假日線一樣小西灣到北角先過海,見唔得有需要選擇性停站。
任何A車E車都盡量服務整區,唔會跳黎跳去,就算B8,沙田人口夠龐大啦,都唔做單一只做沙田,所以呢種跳娃式走線係唔work,更何況係單一區域。
又唔係去旺角、又唔係去中銅,需求又不如A12,作為假日休閒線要柴小特快香園圍實在天方夜譚。
如果連A12走線都接受唔到,請坐789轉東鐵,如果金鐘無位坐請坐下一班,再無位坐再坐下一班。

最後,B線如果連九龍都去唔到,港島就更加無可能,東區更係無可能中既無可能。
Chelsea FC
qunow 發表於 2023-7-22 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-7-22 01:07

首先, 東區東至小西灣, 西至近天后, 如果係一條路行晒, 等於106行法, 還未計要 ...

以口岸線的特點而言 個人認為東區的 北角至健康邨一帶 以及柴灣環翠邨一帶 是比較重要的客源地
建議走線覆蓋不到前者 而雖然能覆蓋後者但觀感較迂迴而未必能吸引乘客 對潛在客量有所懷疑
另外,班次會不會太進取了一點?特別是60分鐘時段,真的有每班數十人會在這種時間由港島東住宅區出發至陸路口岸嗎?