hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議招標新線 B10柴灣康翠臺-香園圍口岸 ...
開啟左側

建議招標新線 B10柴灣康翠臺-香園圍口岸

JH_LE4612 發表於 2023-7-24 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層

亂入下先...如果想喺速度同覆蓋之間取平衡,英皇道半直通似乎就腳過700式青蛙跳,後者走線係快但係偏重近公路嘅屋苑,論覆蓋其實唔算太理想。而正如版友所講,小西灣一段路當掘頭路咁行,對巴士公司嚟講同燒油冇乜分別,我甚至覺得住得港島路網盡頭,就預左係總站位,兜啲都焗搭,冇必要特登砌條直出比佢。我前面所指嘅半直通,其實只係82嘅飛站版,可以跟地鐵停站甚至比地鐵停得更疏 (例如樓主言下嘅QB假日冇客嘅,咪外線飛左佢囉),用本來用嚟逆走/東廊排隊落橋嘅時間做埋福建幫根據地,然後經景隆街紅隧北上,比足BBI比啲咩杏花村耀東寶馬山貴客自己轉,會好過依家好似為東隧而東隧,格硬太古西灣河逆走咁(然後又做唔到藍田,而油塘呢個客源又去到第三版先慢慢走出嚟lol)。當然,開到先算,亦唔覺得呢個時勢會有巴士公司有資源帶東區居民融入大灣區。
 樓主| EX-TL 發表於 2023-7-24 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-7-24 09:18
亂入下先...如果想喺速度同覆蓋之間取平衡,英皇道半直通似乎就腳過700式青蛙跳,後者走線係快但係偏重近公 ...

參考其他地區, 烏溪沙係新市鎮盡頭, 小西灣對岸的康城係新市鎮盡頭, 其實仲有唔少例子, 只要人口充足, 有路網支持直出或加快車程, 其實唔應該再任何路線都要兜勻本區.

行東隧 大老山唔寫站名本來就會帶到幻想空間, 招標線站位由巴士公司自己發揮, q字頭板友話驚唔夠客要經北角兜西隧 青沙停沙田站, 回佢停東隧 大老山做到其他客, 冇問題啊, 不過我本身係諗住西灣河同香園圍之間係冇站嘅.
 樓主| EX-TL 發表於 2023-7-24 11:19 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2023-7-23 14:34
哇~講到第3版而家先話怕不夠客?你明明話A12係上世紀定線,所以要柴小太西直去香園圍個喎,而家就擔心不 ...

怕唔夠客其實唔係我提出, q板友要兜埋北角 西隧 沙田, 要確保客源, 先將轉車站呢個點拎嚟回應, 因為你都識行得東隧就會停站, 不過我就屬意唔停站.

不過, 停站就有停站好, 正如板友所擔心, 唔夠客就可增加客源, 北角人唔去西灣河搭, 搭6字頭東隧線, 5分鐘到東隧口, 將藍線出東隧口時間亦係差唔多, 至於提供到幾多轉乘優惠, 或者停唔停站, 宣傳做成點, 呢啲就睇巴士公司決定.
 樓主| EX-TL 發表於 2023-7-24 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2023-7-23 13:54
睇黎真正原因比我講中左,就係「柴小要香園圍快車」,
當正香園圍假日口岸線係788,8P咁做,其實你都唔需 ...

柴小係東區距離口岸最遠地方, 人口唔係少, 而北角有A12尾站優勢(雖然要兜埋西區), A11頭站有位坐入埋港珠澳大橋口岸, 港鐵至羅湖官方時間57分鐘, 但至落馬洲係63分鐘, 直通巴雖然唔係只到口岸, 福建幫來回福建應該係直接高鐵, 即係有機會係搭港鐵或110.

北角有快嘅選擇, 亦有有位坐嘅, 亦可選不同口岸, 如果加埋B10停東隧口, 搭6字頭巴士5分鐘到站, 香園圍都覆蓋到, 選擇唔少.

當然, 以康怡同北角有需求而將條線改行鰂魚涌英皇道, 我只會以110走線作藍本, 寧願加停東隧口, 希望方便到北角客.

至於, 你覺得有個我未曾答你嘅問題, 唔係回避, 而係一個你嘅問題以一個非有需要被讓座嘅人士嚟講, 在一個長期迫滿人的車廂, 不論係八卡/九卡車廂任何一卡(不計頭等), 搵個位坐的確唔係易事.
ky927 發表於 2023-7-24 12:07 | 顯示全部樓層

出到30有D過份進取。可以試左全日60,或者應該停一停B8大埔嘅走線,用剩餘運載能力執下B8雞。宜家B8好似大埔唔易上車。
港島走線我覺得同682平行,甚至落埋天后先上返東廊。北角炮台山其實住左好多福建人,落埋北角目標客群可能大D。同時間停大埔可以執雞307P星期六日無服務
106116_1023 發表於 2023-7-24 12:25 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-7-24 11:19
怕唔夠客其實唔係我提出, q板友要兜埋北角 西隧 沙田, 要確保客源, 先將轉車站呢個點拎嚟回應, 因為你都 ...

如果你有十足信心單憑柴小極級S走線夠客,就唔洗如果唔夠客。點解人地板友要質疑,就係人地都覺得呢種極級S走線唔夠客囉。
之前你又話A12係上世紀定線,小西灣人口稠密,所以堅持要西灣河不停站直去香園圍,之後人地板友話經埋北角兜西隧再停沙田你就話冇問題,矛盾,咁人口稠密既小西灣西灣河不停站直去香園圍啦,點會冇問題?

行東隧大隧唔寫站名會帶到幻想空間?第一無人想幻想呢D野,第二有邊條日間過海線係唔停隧道口?還是你又當左係繁時線?你都識講識行得東隧就會停站。
#33你話屬意東隧口唔停站,點解你#28又話停東隧轉車站?你其實當時可以直接話唔同意停個喎,矛盾。
你叫北角人搭6字頭東隧線去東隧轉車?企轉車站等車30-60分鐘?
Chelsea FC
 樓主| EX-TL 發表於 2023-7-24 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2023-7-24 12:25
如果你有十足信心單憑柴小極級S走線夠客,就唔洗如果唔夠客。點解人地板友要質疑,就係人地都覺得呢種極 ...

建議你冷靜啲理解咗先出po.
 樓主| EX-TL 發表於 2023-7-24 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-7-24 12:07
出到30有D過份進取。可以試左全日60,或者應該停一停B8大埔嘅走線,用剩餘運載能力執下B8雞。宜家B8好似大 ...

要過運吉一關唔容易.
106116_1023 發表於 2023-7-24 13:27 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-7-24 11:46
柴小係東區距離口岸最遠地方, 人口唔係少, 而北角有A12尾站優勢(雖然要兜埋西區), A11頭站有位坐入埋港珠 ...

柴小的確係東面盡頭,但有780 788 789存在就已經拉近哂去各口岸車程,中環轉一次A11就到機場/大橋,一程過機場有A12,金鐘轉一次就搭到東鐵,
分分鐘比筲箕灣出發坐720/A更快到灣金中,論車程做筲箕灣比柴小值得。

北角問題講左啦,你叫北角人搭6字頭東隧線去東隧轉車,但隨時企轉車站等車30-60分鐘喎...根據你之前咁堅持單做柴小太西夠客,如果轉車站上唔到,乘客要再等30-60分鐘。

至於你既東鐵「不能擔保有座位」論,你就話要讓座、車廂長期迫滿人.......長期滿人咪叫左你金鐘總站無位咪下一班囉,再無位咪坐再下一班囉,你坐到就唔洗理係咪長期迫滿人......
讓座...讓座比不便人士係正常,但有幾多機率遇到?而且讓座都唔一定由頭企到尾,轉線站/大站就有一大班人落車架啦,還是無需要讓座你都照企?

讓座、車廂多人,日常都會遇到,如果真係要企,不論是否東區客都要企,不論是否去羅湖還是上水都要企,根本唔構成開線理由。
你之前咁堅持你架B10夠客,咁太古城西灣河、東隧轉車站乘客隨時都一樣要企到香園圍總站,搵個位坐唔係易事。
Chelsea FC
106116_1023 發表於 2023-7-24 13:29 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-7-24 12:51
建議你冷靜啲理解咗先出po.

其實係你矛盾,前後不一,解釋唔到就老屈人地唔冷靜
你都唔係第一次對人不對事,
#3 你都無實際回應過板友在路線上的意見,
淨係數板友以前點點點,
似乎係你不理解回覆者D po
Chelsea FC