hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有無可能用269X來回經美孚,令63X可以飛美孚? ...
開啟左側

[其他] 有無可能用269X來回經美孚,令63X可以飛美孚?

cky 發表於 2023-7-21 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-7-21 07:23
元朗有68x,268b,268x, 屯門都有60x,260b,260x, 應該已經問題不大,又或者有架唔應該叫260x既扮自己係260x ...

260X 點解唔係 X?
屯公沿線肯定係 X 到震
寶田良田自轉就由佢啦
連寶田都識走咗車出番田景坐咪兜少個圈囉

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
北歐暖男洛基 + 1 + 10 佐敦道上快速直入屯市都唔叫X咁冇嘢可以叫X.

查看全部評分

cky 發表於 2023-7-21 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-7-21 12:15
點解總有班友鑽牛角尖喺道講美孚去旺角特快。人地區嘅線點改輪唔輪到你地叫春… ...

咁成日搭 63X 都會見有幾個人美孚上車嘛
唔係主菜但未必係豬骨

講 795x (同 50)嘅就算鬼數把啦
AE367 發表於 2023-7-21 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2023-7-21 13:50
歷史問題,本身有條63M屯公三站後直去青衣,但因為唔夠客先併入本身去葵芳嘅68A度
雖然而家有屯公轉車站, ...

青衣果邊(尤其是山上)三五七日就嘈要求開架汀九橋特快落屯門。
3BL1 發表於 2023-7-21 14:43 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-7-21 14:27
唔係主菜但未必係豬骨

講用795X代替63X嗰班,其實係咪唔知美孚雖不大
但幾個分站都有一段至少5分鐘步程嘅距離,而且唔係個個都好似班巴迷咁旋風腿

63X出旺油個位,大把車出到旺油尖,等唔到佢都仲可以叫N飛
795X上車個位,只得佢一條線獨市,
而且我搭過都好多次795X,佢個ETA都係有遲冇早。
反而我搭其它城記線,個ETA都相當準確

至於50,轉到全日當佢贏啦
到時又有Post叫飛美孚架喇(如果去程有站的話)
記得早排都有post講過點解50回程要停美孚

線之停美孚嘅巴士就係罪大惡極
阻住佢地等多幾分鐘就蝕咗幾百萬

3tw2527 發表於 2023-7-21 14:46 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-7-21 13:09
40做緊麗城美孚點飛?死等234X?

大涌道及以西:234X密+快過40(價差1毫
大河道以東至葵芳:條40都跟住鐵走 紅線係合理替代

40飛美孚西面唔會有問題 你顧下東面好過
麗城唔會有人搭40去美孚 麗港城反而有

題外話:
00分上234X去到美孚係等返00分嘅40
大河道一齊開嘅290快40最多5分鐘到黃大仙
40落美孚並非想象中咁阻埞(東行,西行長荔街
美孚返荃灣下繁隨時40快過荃灣橋塞車 仲平差唔多成蚊
補多句:麗城出美孚 234X試過13分 平均16-17 40行半個鐘都唔係新聞

每日關注934全日服務進度
天空之神 發表於 2023-7-21 14:59 | 顯示全部樓層
EvilKo 發表於 2023-7-21 13:50
歷史問題,本身有條63M屯公三站後直去青衣,但因為唔夠客先併入本身去葵芳嘅68A度
雖然而家有屯公轉車站, ...

青北大帝同古生都唔出聲

就知根本有限
.
Choi 發表於 2023-7-21 16:30 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2023-7-21 14:29
青衣果邊(尤其是山上)三五七日就嘈要求開架汀九橋特快落屯門。

咁就算冇轉乘都最起碼俾140M入轉車站。
新造的人、如鷹展翅上騰。
Choi 發表於 2023-7-21 16:33 | 顯示全部樓層
唔係主菜但未必係豬骨

甚至北行美孚落車都有,唔知係咪膘客
新造的人、如鷹展翅上騰。
sunhoo 發表於 2023-7-21 16:34 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-7-21 16:30
咁就算冇轉乘都最起碼俾140M入轉車站。

香港地小巴無得正式在轉車站落客都幾反智
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
1320 發表於 2023-7-21 16:43 | 顯示全部樓層

唔係主菜但未必係豬骨

北行計, 795X 系經常有既 , 價位亦比較合理,  50係無回水/月票 既情況下唔會太多人 美孚 就落
The Designer