hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 S52A 延長至裕雅苑
開啟左側

[路線消息] 城巴 S52A 延長至裕雅苑

AVBWU291 發表於 2023-7-24 21:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

暫定 30/7 起,延長至裕雅苑。一切以官方公佈為準。

此為 21/22 RPP 項目,23/24 RPP 不在是次改動中。任何人士切勿以該改動騎劫此討論

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Peter03145212 發表於 2023-7-24 21:43 | 顯示全部樓層
咁其他東涌北路線經裕雅苑有冇消息
WR309 發表於 2023-7-24 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
同日起,E32A/E36A 離開東涌方向都會兜入呢條路
sunhoo 發表於 2023-7-24 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層

又係囚徒困境。三間公司只要有一間開先例兜入去,剩低兩間就無得唔入,否則生意就被果間搶嗮。最終所有線嘅頭段乘客都硬食額外車程。其實現時以迎禧路個站服務裕雅苑已經係合理步程。條掘頭路延長之後再搵巴士行都未遲。
E21A 發表於 2023-7-24 23:17 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-7-24 22:54
又係囚徒困境。三間公司只要有一間開先例兜入去,剩低兩間就無得唔入,否則生意就被果間搶嗮。最終所有線嘅 ...

其實E36A就算唔兜入去,啲客都肯定會識自己行出去大街上車。兩巴唔係唔明呢樣嘢——E11S同埋E42P都冇計劃兜入去迎東同裕雅。E11S如果兩個圈都兜晒就肯定送一大班頭段客比黨鐵。可能兩巴嫌其他E線頭段出唔到客,所以其他線就點都夾硬兜入去。
S3bl430 發表於 2023-7-25 00:00 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-7-24 22:54
又係囚徒困境。三間公司只要有一間開先例兜入去,剩低兩間就無得唔入,否則生意就被果間搶嗮。最終所有線嘅 ...

題外話,囚徒困境好似唔太適用係依個環境, 如果你引用的是經濟學的term,
這個情況套用博奕論應該是Nash equilibrium, 而唔係Prisoner dilemma (囚徒困局)
前者大家都知對方做乜,後者3間公司都唔知對方做乜而做決定

另外, 城巴和龍運各有各做,點會可能發生
「三間公司只要有一間開先例兜入去,剩低兩間就無得唔入,否則生意就被果間搶嗮 」
唔通東涌北去元朗有E36A唔坐,走去坐E21系列再轉屯馬線入元朗?

兜入去都係盡社區責任和滿足運輸署要求

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 3 + 10 長知識了

查看全部評分

錯字連篇
sunhoo 發表於 2023-7-25 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-7-25 00:00
題外話,囚徒困境好似唔太適用係依個環境, 如果你引用的是經濟學的term,
這個情況套用博奕論應該是Nash eq ...

我明左,均衡狀態反而對決策者較為不利,先叫囚徒困境,唔係話對第三者有不利。而加嘅均衡狀態係對頭段乘客不利,唔係對巴士公司不利,更加唔係對裕雅苑乘客不利……所以唔適用呢個term。
S3bl430 發表於 2023-7-25 00:24 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-7-25 00:15
我明左,均衡狀態反而對決策者較為不利,先叫囚徒困境,唔係話對第三者有不利。而加嘅均衡狀態係對頭段乘 ...

依個情況最正確的描述似乎是"道路網困局",

按道理裕雅苑的掘頭路最終都會連接迎東邨的掘頭路
但在這一日來臨之前, 巴士公司都係要焗轉圈圈

錯字連篇
kitarolo 發表於 2023-7-25 07:49 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-7-25 00:24
按道理裕雅苑的掘頭路
最終都會連接迎東邨的掘頭路
但在這一日來臨之前,
巴士公司都係要焗轉圈圈

東涌東交匯處來往惠東路
焗住喺橋底兜一圈,更不能
以「道路網擴展」而獲改善

正如閣下上面講,E21A/D,
E32A,E36A各有市場且代替品
往往不切實際,唯S52A未有條件經
東涌發展碼頭嗰邊進出(即使不停站)
暫時仍需提供消防局往機場島嘅服務
lsc04d11 發表於 2023-7-25 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層

裕雅苑個圈點都好過彩明街。。。都唔明新巴唔喺793時搞埋。。。。九巴一直都冇放在眼內兜入去。 講番東涌 城巴入S52A 繁時車 龍運入全日去轉車站嘅兩線 有比較可言嗎?