hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) JAL FUK-HND First class
開啟左側

JAL FUK-HND First class

rickywk 發表於 2023-7-29 15:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

東京來往褔岡係日本嘅航線中第二搵錢嘅路線,新幹線最快都要5個鐘,飛機只要1個鐘多d,福岡機場又近市區,ANA + JAL 呢條線個Y價賣到平過新幹線金券所Nozomi價,新幹線真係唔夠打嘅,所以當日我坐嘅航班F係全滿,Y同J都近9成。

不過福岡機場有運作時間限制,日航就中過招,之後就搵咗北九州機場做backup。

呢條航線JAL有固定安排全球唯一一堆A350低MTOW版運作,當然要試試佢

好,開箱..

日本機場最最最正地方係觀景台永遠都咁方便

當日使用JA07XJ

Thanks for your works.

又係走先黎好天,正

Inflight Menu and Meal:

Toilet:

Landing to HND:

Seats and Cabin:

Small Brother:

Thanks for the flight:

Comments:
Services高汁,2+1個cabin crew serve 12個客,Meal and Beverage比佢自己國際區域J更好。
座位比因航區域J更舒服,仲有massage功能,不過略窄。
唯一要減分嘅地方係當日班機wifi故障,見到SSID但join入去後完全出唔到街

評分

參與人數 7aPower +20 HugeC +65 收起 理由
DIH + 5 + 10 多謝分享
timothychu + 2 + 10 多謝分享
YY487 + 3 + 10 多謝分享
S3BL100 + 5 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 多謝分享
cruisesnet + 4 + 10 多謝分享
Fuk19805 + 5 多謝分享

查看全部評分

Fuk19805 發表於 2023-7-29 17:48 | 顯示全部樓層
呢隻嘢嘅MTOW係咪日航自己計完再叫Airbus幫佢type approval
我見佢得嗰217t又整啲運豬config,應該裝滿人同貨同油,可能都係啱啱cover到日本全境
IG: mhlam307_photospam
 樓主| rickywk 發表於 2023-7-29 18:13 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-7-29 17:48
呢隻嘢嘅MTOW係咪日航自己計完再叫Airbus幫佢type approval
我見佢得嗰217t又整啲運豬config,應該裝滿 ...

而家呢批極低MTOW個range係大約5900km,唔止cover日本國內線,連東北亞都夠cover

佢隻X12 config縮J,已經去到391 pax,其實都幾運豬級,若果學ANA,連個7行J都唔要做賣Y,只賣F同Y,塞到大約410個pax應該幾輕鬆。

Fuk19805 發表於 2023-7-29 18:27 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2023-7-29 18:13
而家呢批極低MTOW個range係大約5900km,唔止cover日本國內線,連東北亞都夠cover

佢隻X12 config縮J,已 ...

咁嘅表現又好過想像中喎

如果塞到410pax仲有咁decent嘅range,我諗國泰可以考慮吓低MTOW版A359做773嘅後繼機型
 樓主| rickywk 發表於 2023-7-29 19:07 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-7-29 18:27
咁嘅表現又好過想像中喎

如果塞到410pax仲有咁decent嘅range,我諗國泰可以考慮吓低MTOW版A359做773嘅後 ...

但MTOW咁少,應該載唔到好多貨,對因航黎講係好重要
AVBWU291 發表於 2023-7-29 21:43 | 顯示全部樓層
個頭等 hea 到好似加闊版 premium econ 咁...
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
S3BL100 發表於 2023-7-29 22:22 | 顯示全部樓層

想知道日航呢批 A350 入面 build quality 係點?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| rickywk 發表於 2023-7-30 10:09 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-7-29 22:22
想知道日航呢批 A350 入面 build quality 係點?

咁JAL keep機同因航比又真係無得比,起碼我眼見位、cabin、toilet無明顯爛,塊玻璃又無花,人地個overhead bin連條裝飾線都裝埋LED燈條。

之於座位,JAL最長嘅OKA <-> HND都只係兩個鐘多d,對家ANA個Premium都係類似設計,最緊要個位夠舒服,唔似因航個non A321n regional J咁點坐都唔舒服,我覺得因航果隻更加似premium econ

Fuk19805 發表於 2023-7-30 10:31 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-7-29 21:43
個頭等 hea 到好似加闊版 premium econ 咁...

日本內陸機不嬲都係咁,JAL國內仕樣737個頭等好似係3+2位添
 樓主| rickywk 發表於 2023-7-30 11:49 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-7-30 10:31
日本內陸機不嬲都係咁,JAL國內仕樣737個頭等好似係3+2位添

JAL 737前面果幾行叫J,同Y一樣只有野飲