hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 將軍澳大屠殺系列: 取消 93K/P, 95, 98B/S 及 29 ...
開啟左側

[建議] 將軍澳大屠殺系列: 取消 93K/P, 95, 98B/S 及 298C 線

樓主| 天空之神 發表於 2023-7-31 15:29 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-7-31 15:14
1. 297 係就係直出, 但 297 班次唔講住,重點係上到轉車站既九巴線得返 296C/P 可以轉去旺角/深水埗,仲 ...

咁 98C 慢都唔係今日先有既問題黎你地講到好似我造成咁樣

98S 兜寶林開左咁多年又唔支持
298X 兜康城又唔要
最慘係298C 所謂直出,幾條去西九最差係佢,
坑口直出夠客就唔使咁,咪idc

諗住一班換全日直出,比起寶林康城要直出更妙想天開
我都諗住 298C 會好客過 298X 架,但你自己睇到發生咩事

上山係咪真係慢?
我會覺得寧願拉直條 98E 先
例如回程唔入欣景路,進一步飛走新蒲崗,太子道西及界限街沿線
花墟 / 太子站一站直達寶達

早繁將隧仲塞落去,其實而家98S 98C 都好接近
要快,只有坑口直出
可惜唔爭氣,算數
就算肯做都極其量 297 級數甚至更差班次
我係老九插穩 298X 支全日旗好過

.
10598C 發表於 2023-7-31 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-7-31 15:29

真心,而家油麻地走返山上,都係睇 95 93K 有冇緣份搭到車,無嘅話係會 6C 6F 轉 105,或者如果旺角成班朋友散場,會索性行埋上旺角道搭 98C,事實上過咗窩打老道以南嘅油麻地都唔算好旺

換言之,95 93K cut 晒換 98C 落油麻地客量增長極都有限
反而 98C 以不變應萬變,而家九公都唔敢再進一步減 98C,當秀茂坪已經有 214 時我對於 98E 全日客量頗為悲觀
 樓主| 天空之神 發表於 2023-7-31 16:12 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-31 15:47
真心,而家油麻地走返山上,都係睇 95 93K 有冇緣份搭到車,無嘅話係會 6C 6F 轉 105,或者如果旺角成班朋 ...

旺角以南其實 795X 搵到食
93K 都有班人山東街慢慢返觀塘方向

98C 98E 分工左旺角以北,旺角以南
將來我預佢會減都無辦法
但既然大西北都做到 268X 突然彈起
本身山上車數又夠
值得一試

只係 98C 最盡到佐敦道/柯士甸道
而唔係入埋尖沙咀
.
ATENU135 發表於 2023-7-31 16:27 | 顯示全部樓層

隧道係快少少 不過只得幾分鐘(兜寶林嘅話)
GW5878 發表於 2023-7-31 22:59 | 顯示全部樓層

上山係咪慢?係,就算 98C 同 98S 比起碼都慢 5 分鐘,
當有人話兜旺角要多唔知幾多分鐘就反枱,但另一方面要山下人(包括寶林)要硬食上山去遷就佢地唔想兜旺角,仲要價錢牌被upgrade
簡直係己所不慾must施於人之作
要重組,公平D,好似#11 咁山上山下各一條尾站,皆大歡喜,唔似得你個 Plan 又係資源傾斜山上

至於 298X
以天庭今時今日對紅黃鬼既態度,加上 795 條線係將軍澳段較理想,又可以做未來 137 區
批 795 全日機會點都大過 298X
再講,乜 298X 好好客咩?
 樓主| 天空之神 發表於 2023-8-1 00:48 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-7-31 22:59
上山係咪慢?係,就算 98C 同 98S 比起碼都慢 5 分鐘,
當有人話兜旺角要多唔知幾多分鐘就反枱,但另一方 ...

總資源本身山上 (93K 95 98C) 多過山下 (98C 98S 298C 298X,咪又係同一條線)
所以唔會再評論呢樣野

298X 果炸車其實都要打劫埋部分山上資源 93K 先夠數 (93K 98S 98B 298C)
就知山下有幾缺乏

坑口定康城
都好明顯邊度多人咪邊度尾站
更甚者而家港鐵仲係康城比較疏車
相對 298X 黎講競爭力好過 298C

我唔見得坑口班客咁保鐵法,會肯轉投 298C
而家 98S 亦唔見得好好客同埋坑口班客肯上車

屎水成個將軍澳都無人做唔期望 795 攪得大
137 區問題亦唔關 298X 事

.
castanopsis 發表於 2023-8-1 08:58 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-8-1 00:48
總資源本身山上 (93K 95 98C) 多過山下 (98C 98S 298C 298X,咪又係同一條線)
所以唔會再評論呢樣野

坑口真係無你想像中咁保鐵
下面係某個星期一非繁三點幾98C既客量
坑口落咗26人,當然中間有堆流水客,但計落市區客數量仲多過康翠

光昌街或之前
興華街
元洲邨
九江街
北河街
黃竹街
太子站
水渠道
旺角道
嘉道理道
中電
九龍醫院
醫院管理局
香港眼科醫院
亞皆老街球場
富豪東方酒店
譽.港灣
曉光街
秀暉樓
寶達
馬游塘
康盛花園
翠林邨
寶林消防局
英明苑
欣景路
景林邨
厚德邨
重華路
培成路
坑口北

GW5878 發表於 2023-8-1 10:38 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-8-1 00:48
所以唔會再評論呢樣野

山上資源係有幾條線,但問心都知多數人偏好 98C,你拎走人地條慢線當然反對聲音不大
寶林資源來來去去得 98C 98S,比你計埋 93K,你拎走 93K 固然問題不大,但拎走條快線 98S 就好大問題,除非做到合適補償
唔好又loop 98E呀,對比 98S,一來去旺角慢左,二來去長沙灣冇快到(如果旺角一帶唔塞車既話 98E 仲要慢左) 之餘又要比貴左
不過你應該都係idc,由此至終都係山上點點點,同你講都哂gas

10598C 發表於 2023-8-1 10:54 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-8-1 08:58
坑口真係無你想像中咁保鐵
下面係某個星期一非繁三點幾98C既客量
坑口落咗26人,當然中間有堆流水客,但 ...

我相反諗緊一樣野... 如果 298C 全日,98C 好大機會會 cut 左坑口圈啲站,而大家心知肚明 298C 最多只會每 20 分鐘一班;
如果 298X 全日,98C 基本上唔會改(因為主要客源不變),變相坑口來往旺角每小時由 98C 平均 4-6 班車,變成每小時 6-9 班車(98C 4-6 班 + 298X 3 班),以密車取勝又會唔會係一個出路呢...

當然,我自己覺得 298C 或 298X 全日前提都係九龍城飛橋,前者係追返康城同 298X 嘅差距,後者係令 298X 收貴一蚊係值得...

不過有一點值得一講,就係似乎 98C 坑口至旺角係快過 793 將軍澳站去旺角
SE7378 發表於 2023-8-1 10:59 來自手機 | 顯示全部樓層

公道啲講,大規模攞走山下資源去益山上的確係唔理想,
既然坑口唔想要 298X,康城又唔想要 98S,不妨考慮先行重新分工:

98S 坑口北 - 坑口圈 - 寶林 - 將隧 - 原線
298C 坑口北 - 坑口圈 - 將隧 - 觀繞 - 太子道東 - 九龍城天橋 - 亞皆老街天橋 - 原線
298X 清半 - 百勝角 - 康城站 - 將藍 - 原線

然後 298C 九龍方向加開 07:55 及 08:15,新界方向加開 17:50 及 18:10,
就可以徹底將坑口同康城分開,大家各有各做,唔使再日嘈夜嘈,
當然環保大道會一下子三變一,但一來 98S 兜寶林根本可有可無,
二來清半啲人習慣樓下搭車,行出去環保大道上車落車都唔方便,
所以 298X 擺響蓬萊路反而先吸引到清半客,情況同 790 差唔多。