hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 將軍澳大屠殺系列: 取消 93K/P, 95, 98B/S 及 29 ...
開啟左側

[建議] 將軍澳大屠殺系列: 取消 93K/P, 95, 98B/S 及 298C 線

樓主| 天空之神 發表於 2023-8-1 11:02 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-8-1 10:38
山上資源係有幾條線,但問心都知多數人偏好 98C,你拎走人地條慢線當然反對聲音不大
寶林資源來來去去得 9 ...

岩呀,你樓上 2 層講左差幾分鐘內既事

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2173273-67-1.html

有人講左 98E 慢過 298C 8 分
但 298C 只係快過 98S 5 分

齊齊唔塞車下 98S 去程無優勢,回程形勢更惡劣 (首日98E 返到將軍澳 298C 仲係旺角)

但係98S 本身唔算好好客,坑口以南更加無人支持
除非條線反轉行,咪即係 298X

睇埋你樓上既數據,更加証明左 98C 98E 半身一半一半
旺角以南同旺角以北接近一樣
坑口既客會因為 298X 簡化路線後,應該會受惠,至少唔使兜上山

所以先得出 98C 98E 298C 呢個組合

.
 樓主| 天空之神 發表於 2023-8-1 11:04 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-8-1 10:59
公道啲講,大規模攞走山下資源去益山上的確係唔理想,
既然坑口唔想要 298X,康城又唔想要 98S,不妨考慮先 ...

師兄調轉黎講 ?

山上輸既多過山下93K 93P 95 齊齊上路
換一條 98E 仲要同山下share

98S 298C 298X 三條減到一條

98S 剩做寶林
298C 剩做坑口
298X 剩做清半康城

唔會有一條做大,亦唔會有人想要
因為區區班次都會大減

.
GW5878 發表於 2023-8-1 11:54 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-8-1 11:02
岩呀,你樓上 2 層講左差幾分鐘內既事

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2173273-67-1.html

即係 98S 快過 98E 3 分鐘,咪又係同一個問題「點解要比貴d換條更慢既車」
兜旺角唔穩定,日日都塞車咩,點解要接受一條「穩定地慢」既車?

撇除快慢幾分鐘呢d婆那數唔講
98S 做到茵怡、怡心園,而寶林邨既巴士站位置又比 98C 好,你點說服到呢班人支持你既方案?
可能你話「咁改到 290 走線咪得」
問題係到將軍澳村/魷魚灣村既人嘈,加上呢種走線又會比寶林北路直去慢2-3支燈,即係又拉長行車,到時就唔係慢3分鐘咁簡單
leo_ku 發表於 2023-8-1 13:44 | 顯示全部樓層

樓主| 天空之神 發表於 2023-8-1 14:44 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-8-1 13:44
上山都快過你塞旺角啦,笑話。298C 行隧道出左幾多客出嚟話

298C 單野既龍門飄移太嚴重

所以都係傾返 98E 同 298X 算😂
.
jacky03 發表於 2023-8-1 17:45 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-8-1 11:04
師兄調轉黎講 ?

山上輸既多過山下93K 93P 95 齊齊上路

其實假如298C飛康城嘅話,可以考慮係上下繁時段搬入科大
強烈建議重組將軍澳區巴士路線
 樓主| 天空之神 發表於 2023-8-1 18:03 | 顯示全部樓層

jacky03 發表於 2023-8-1 17:45
其實假如298C飛康城嘅話,可以考慮係上下繁時段搬入科大

早繁科大有咩人出市區?下繁有咩人要入科大?

91P 都唔做呢個時段
真係要搵 298C 做?
.
3ASV174 發表於 2023-8-2 00:13 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-31 15:47
真心,而家油麻地走返山上,都係睇 95 93K 有冇緣份搭到車,無嘅話係會 6C 6F 轉 105,或者如果旺角成班朋 ...

其實呢啲咁個人既遊車河轉車方式可唔可以唔好拎出黎當係大眾路線
討論價值係 0

25 分鐘一班 95 我送車尾照等,都快過 6C/6F 轉 105 啦,你知 6C/6F 同 105 根本無相遇車站,係連搵個近少少既站都無架可?

如果要唔搭 93K/95,唯一會有正常人用既方法只會地鐵返寶琳轉車,
白卡方法不值得討論

如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2023-8-2 00:33 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-8-2 00:13
其實呢啲咁個人既遊車河轉車方式可唔可以唔好拎出黎當係大眾路線
討論價值係 0

回程係冇重疊車站嘅
不過石塘街(維他奶)過條馬路去江西街口都絕對唔遠
(利申. 唔認同呢個係合理方法由旺角去康翠)

另外,italk偉人古生都好鍾意拋呢啲「似是而非」嘅獨特方案出嚟
好似咩坑口可以297轉296C出旺角,坐A29出觀塘
麻煩你都出下聲喇喎
3ASV174 發表於 2023-8-2 01:03 | 顯示全部樓層

我唔考慮樓主你車數點計,或者邊個賺左架車蝕左架車
純粹正經討論

CUT 線嗰 part:

93K 取唔取消我覺得從來問題都只係 98A 頂唔頂到,因為 98A 今日班次肯定自己頂唔到
我見到好多人話山上無左車去淘大,我唔知佢地係咪真係常客好在意
至少我一早就唔會死等 93K,除非 ETA 話架車好快會到,就算無左我唔覺得 98A 轉車好大問題

至於 93P,去樂華班客其實一向係搭 106

95 又係,去新蒲崗建議無 95 搭 290A 仲要轉 29M 係一睇就知唔係住呢區
一般客依家唔上 95 既話,係會諗到搭 98C/105
其實 95 一向都好多替代品,佢存在價值只係佢順方向客量唔差又真係有一定客捧場,純粹為 cut 而 cut

改線嗰 part:

我唔明點解 98C 要改落佐敦,
因為你想拆 98E 全日,斬晒 93K 95 想拎佢補位?但其實車程我睇唔到同去美孚差好遠
唔見得同一派車數會加到班
況且本身 93K 95 中部分時間做緊 20/25 都唔算多客落油麻地,
其實都唔見得 98C 有特別吸引力,我覺得埋單比依家西九獨市客量更無保證,我唔認為可以夠客開 6 分鐘一班如果 98C 得返旺角加個油麻地,我諗非繁 20 已經係極限

98E 又係,如果佢現況食晒 98C 西九既客轉全日
唔好話 15,佢就算開 20 我覺得好快都保唔住要再跌落 25
其實我唔認為西九特快真係夠客全日,
又或者夠客全日但實際客量比依家西九旺角倒埋一車少,最終反映返落班次要開疏一兩格甚至三格,對乘客係咪真係有利,我好有保留
即使話係非鐵路沿線既路段,如果班次真係唔吸引,其實班客真係好易去返搭車轉鐵
特唔特快唔係真係去到咁極端重要,大部分正常將軍澳人本身都已經覺得 98C 係特快

至於 298X,留返俾坑口自己同康城打交,
睇戲都無興趣

如要討論,請先自貼差餉單一次