hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴275X開辦
開啟左側

九巴275X開辦

sunhoo 發表於 2023-8-4 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2023-8-4 11:39
早開當然係好事,但我意思係,有人會覺得,呢個時間收工搭鐵係舒服過6點後搭、尤其東馬兩線呢個時間 冇 西 ...

有道理喔
sunhoo 發表於 2023-8-4 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-8-4 11:26
啓德經大隧返大埔時間優勢大,果個時間搭85X轉大埔線(基本上車海級班次)亦算方便 ...

的確後車頻密時轉車體驗就唔算差
dubbies 發表於 2023-8-4 15:37 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2023-8-3 13:55
如果275X逆行,九龍城碼頭開出 經黃埔花園/尖東後直接去大埔有無得諗?

咁走線就獅隧直入啦, 但呢種方式都係兩繁特班一次過就有可能
全日好難
dubbies 發表於 2023-8-4 15:48 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-8-4 10:59
有機會係運輸署想部巴士過左最塞嘅時段先通過塞緊車嘅隧道(大老山同東隧)。我覺得如果係呢個因素令大家 ...

坐開85X新蒲崗走, 大老山最惡劣1815-1845呢個時段, 1800前最多采頤花園, 晏左就通常隔音屏障就龍尾, 而家1828到新蒲崗的75X特車, 碌埋鳳德蒲崗村D燈陣都會同85X一齊入隧道
反而覺得運吉同老九都係用緊之前數據, 收工係6-7 人人OT, 咁呢D時間開車就正常最多客

m_rd08 發表於 2023-8-9 20:36 | 顯示全部樓層
Visio-275X Leaflet v61.png
Visio-275X Leaflet v62.png
天空之神 發表於 2023-8-9 20:54 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2023-8-4 15:37
咁走線就獅隧直入啦, 但呢種方式都係兩繁特班一次過就有可能
全日好難
...

咁不如 75X 直接改樂富後行BU 上獅隧

.
tszhinchan3 發表於 2023-8-9 21:49 | 顯示全部樓層

75X應該唔會取消,但會減班,到時74X仲難飛走鑽石山
RyanPun 發表於 2023-8-9 22:13 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2023-8-4 15:48
坐開85X新蒲崗走, 大老山最惡劣1815-1845呢個時段, 1800前最多采頤花園, 晏左就通常隔音屏障就龍尾, 而家 ...

星期一有事放下晝,做完哂嘢,大約6點左右喺新港城開始行返屋企,行到恆安斜路咁啱有部85X埋站返市中心,計客量仲有半車人喺車上(講緊冇落恆耀安嘅客),喺兜緊第一城嘅情況下入到尾站區都仲有半車人,比起980X/89D呢啲一過海柏就冇咗至少半車人嘅情況都差幾遠。

就咁睇,九巴一嚟將75X 1班特變4班275X都唔係冇原因,連85X尾站區都有唔少客仲坐緊,85X流失咗嘅轉車客應該仲多。

睇返轉頭,85X碼頭 下晝5點到6點開10一班,都唔係冇道理,以我曾搭過85X 6點後嘅經驗,6點到6點半呢幾班車,喺屯馬通車後的確跌咗唔少客,以前6點半碼頭開去到新蒲崗都差唔多7點,都仲識頂閘上大老山,依家頂緊盡都得7/8成客,下繁275X,尤其尾嗰兩班,真心係咪有作用?

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
kmb71k 發表於 2023-8-9 22:30 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-8-9 20:54

富善就咁冇咗條大老山路線
仲有既係75X而家仲揹緊聯合道/樂富一帶冇咗85C既替代轉乘
以上回應,是否可行?是否合適?
dubbies 發表於 2023-8-10 14:42 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-8-9 20:54

要玩到咁大, 就連埋85系一齊改喇, 但現實幾難做到

84M要負起樂富至荷李活上大老山的轉車任務
加資源比呢條線唔會啦