hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴22R將於明天起變成免費服務(另增設3條免費穿梭巴士 ...
開啟左側

[服務調整] 城巴22R將於明天起變成免費服務(另增設3條免費穿梭巴士線)

sunhoo 發表於 2023-8-9 10:58 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-8-9 09:47
我又唔信城巴無能力短時間內增加電子支付設備。

當有流動八達通機的出現﹐一樣可以整流動電子支付機。

實體車票嘅概念,本質係將交易流程騰前,都係要有一定時間去做交易嘅(在船上買飛?落船先買飛?自行網上買飛,以QR code登車?)。我覺得實體車票可以同八達通自助售賣機結合,乘客可以揀買八達通(包括各類以八達通為載體嘅day pass)定買單程飛。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
08x200-201 發表於 2023-8-9 11:03 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-8-9 10:00
派巴士代用券就已經解決到問題

以玩遊輪的收費/碼頭的泊岸費﹐船公司/碼頭為每個客支付十幾廿蚊﹐算乜鬼 ...

我覺得更有可能唔系派代用券,而系船公司派預先儲值的八達通給旅客

如果話要預印代用券給旅客,要和巴士公司要去交接,並且去傾後續碼頭/船公司和巴士公司結算個安排
還不如直接派遊客版八達通給旅客更加實際
tkglobe 發表於 2023-8-9 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-8-9 09:04
搬高鐵站果款八達通自助售賣機來啟碼。果部機收信用卡;加多幾部機係可行;完美配合巴士公司已有嘅車外流 ...

搞咁多嘢做咩,根本就應該就碼頭營運商同船公司提供免費接駁服務,仲去諗咁多點收錢做咩呢
kei_hk 發表於 2023-8-9 11:22 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-8-9 10:58
實體車票嘅概念,本質係將交易流程騰前,都係要有一定時間去做交易嘅(在船上買飛?落船先買飛?自行網上 ...

其實落船 > 禁區 > 非禁區﹐點都經過唔少關口﹐一定有機會派乘車券給旅客的。

正如我上面所講﹐幾十蚊車費對碼頭/船公司﹐邊算係成本。
送給旅客/旅客落船遊的收費包埋﹐根本不成問題。

現在目的﹐只係盡快送班旅客離開碼頭﹐同埋方便返回碼頭登船離港。

ps. apple pay/華為pay﹐都有旅客版的八達通apps的。

kei_hk 發表於 2023-8-9 11:25 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-8-9 11:03
我覺得更有可能唔系派代用券,而系船公司派預先儲值的八達通給旅客

如果話要預印代用券給旅客,要和巴士 ...

為旅客提供八達通﹐係唔係登船時會收番?
同埋﹐儲值額又點計?

這樣都係有後續的人手處理。

反而﹐乘車券來得實際。
今次可能真係印唔切﹐之後就有足夠時間做好準備﹐用代用券方式處理。

乘車券﹐仲可以係一大張紙(甚至成本書)﹐加入旅遊簡介﹑商店廣告﹑商店優惠券。
旅客自己撕出需要的乘車券/商戶優惠券。

kay 發表於 2023-8-9 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層
今日到的士供過於求入去等客
似乎之後有50蚊油劵都少人入
巴士做飽佢
kei_hk 發表於 2023-8-9 12:10 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-8-9 12:03
今日到的士供過於求入去等客
似乎之後有50蚊油劵都少人入
巴士做飽佢

今日似乎巴士都唔係好好客

節錄
沈鳳君表示,今早在郵輪碼頭提供22R線免費服巴士,來往郵輪碼頭至啟德港鐵站,截至10半開出10班車接載290名乘客,而增設3條免費穿梭巴士路綫,前往尖沙咀、港島及旺角等多個熱門旅遊地點;到10點半共開出8班車,並已派發287張的士現金券。 城巴今日起提供22R線免費服務,上午9時15分至11時45分,每6-8分鐘一班車,由郵輪碼頭不停站開往啟德站;旅客出口設有指示牌,提示旅客乘客方向。現場所見,乘坐22R的旅客不多,經常出現車等人的情況,不過原有巴士線22及22M由於班次較疏落,較多市民候車。

原文網址:https://www.881903.com/news2/local/2497428

sunhoo 發表於 2023-8-9 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2023-8-9 11:09
搞咁多嘢做咩,根本就應該就碼頭營運商同船公司提供免費接駁服務,仲去諗咁多點收錢做咩呢
...

你鼓勵遊客買八達通,遊客搭完呢程車之後,在離港前搭更多程公共交通工具嘅意願,多過你只俾遊客單程飛。

另一邊……八達通都有消費功能,但係遊客消費意願就唔受有無八達通在手影響。
nokia 發表於 2023-8-9 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
的士幾十部沖曬入去攞油券,巴士又冇乜人搭,咁其實啲遊客去咗邊?
kei_hk 發表於 2023-8-9 12:54 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2023-8-9 12:47
的士幾十部沖曬入去攞油券,巴士又冇乜人搭,咁其實啲遊客去咗邊?

愚問﹐隻船係唔係連續停幾日?

如果係﹐可能集中晒頭一兩天登岸﹐今天仲想登岸的人就減少了。
或者受之前一兩天的經驗﹐唔想再登岸。