hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴962G修改行車路線、X962加班
開啟左側

[路線消息] 城巴962G修改行車路線、X962加班

GK9509@39A 發表於 2023-8-11 08:52 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2023-8-10 23:27
落完客就走啦..擺喺度過夜留返第二日做962A咩...

一定係新開辦露營車服務,增加收入
請讓座予同行啲小孩及長者
FBI2 發表於 2023-8-11 09:03 來自手機 | 顯示全部樓層
不如同時改名為962A回程
JH_LE4612 發表於 2023-8-11 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-8-11 09:03
不如同時改名為962A回程

兩個方向嘅港島段風馬牛不相及,格硬改仲亂,利申翻先我冇來回一定要對稱嘅強逼症嘅...

不過咁改法,似乎黃巴expect喺西隧口同屯轉都會換客換得幾勁,西隧上批屯碼特快客,屯轉落批灣銅特快客。紅巴嘅屯門客就話會見車就上,去到轉車站先算,唔知黃巴客又buy唔buy轉車慳時間呢?始終長途車坐到尾舒服啲。不過屯碼西面夠多樓,就算啲人唔buy轉車都好,都應該有唔少(灣銅-龍門/美樂)嘅直達客掛...

Vittorio 發表於 2023-8-11 09:59 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-8-11 06:39
再嘈唔洗入去”總站” 全部喺出面街落 自己行入去!
(等於N952唔入置樂總站,大快活清客)

冇記錯1835嗰班係一單收屯門🤭
邊會擺係度
sunhoo 發表於 2023-8-11 10:24 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-8-11 09:45
兩個方向嘅港島段風馬牛不相及,格硬改仲亂,利申翻先我冇來回一定要對稱嘅強逼症嘅...

不過咁改法,似 ...

可以合理預期會有一定灣銅客上962G,再轉車去某些城巴有較多車次嘅目的地,譬如置樂,深井,荃葵,元天。但係就唔好預期有太多碼頭客搭其它綫再特登轉你“碼頭區特快”962G同X962。始終後車密度比前車密度更加影響轉車體驗。何況搭得城巴去新界西,多數人都係為舒適,願意轉車嘅較少。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
neoplan720p 發表於 2023-8-11 12:14 | 顯示全部樓層
屎水識玩既話,
大可以加個回水轉乘優惠俾「962G -> 930/X」,
至少嘗試煲大「灣銅 -> 西隧」特快呢樣野。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
天空之神 發表於 2023-8-11 12:26 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-8-11 12:14
屎水識玩既話,
至少嘗試煲大「灣銅 -> 西隧」特快呢樣野。 ...

直接開 930G 銅鑼灣去葵芳 大窩口 荃灣算啦

反正糖街小巴係直插荃灣,唔會過唔到同行資詢

反而乘機郁 935 就真🤭 對家都無quota 加班

上rdp 都無用
.
KU_7002 發表於 2023-8-11 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-8-11 12:14
屎水識玩既話,
至少嘗試煲大「灣銅 -> 西隧」特快呢樣野。 ...

你見962系轉50都無回水,就唔好對佢有咁期望。對家雖然濫用轉車站概念,但起碼人地係有策略地提供轉車優惠。
EvilKo 發表於 2023-8-11 14:10 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-8-11 09:45

不過咁改法,似 ...

要改都係X962改做962A啦
kay 發表於 2023-8-11 15:33 | 顯示全部樓層

其實問題係九巴搬左咁多班961係銅鑼灣
城巴剩係咁做似乎唔多夠
世界很簡單 人類很複雜