hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [東區大屠殺] 第四階段:重組 8X 780;取消 8 號線 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[東區大屠殺] 第四階段:重組 8X 780;取消 8 號線

SHchu 發表於 2023-8-15 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得新780需要經康翠台,無論繁時平時,此站都是現有8號重要客倉來源,來回都應該經。我認為可以放棄柴灣站,因為作用不大,西行先行環翠,再落康民街,經康翠後折返柴灣道,東行先落康翠再上環翠。銅鑼灣一定要飛,如果不飛,只會趕客。另外,東行可以跟現在行法,繞經金鐘,會慢很多。
SHchu 發表於 2023-8-15 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層
不過,我都會認為殺8 是會令康翠居民大力反對,因為會令他們往返銅鑼灣不便,8號最直接無左,81又唔到,殺8前点補償是要考慮
Ravenclaw 發表於 2023-8-15 16:29 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-8-15 09:39
康翠台要補,但拖慢晒後面環翠興華出灣仔中上環,所以先揀折衷嘅柴灣站
事實上我係咪好真心想做康翠台班 ...

環翠街市至澤翠樓之間兜埋入康翠台再返去環翠道 <--- 我寧願你咁做,點都有意義過行柴灣站...

唔洗搞788/789啦,柴西注定比人冷落...

當果帶既人口年齡去某個點,果帶去遠既需求會開始降,去近郊需求會開始升,例如: 8X/82X/81/82/106 呢d客量開始升...

除非有大量新人,例如細路長大成人,由返學變返工,開始要去遠,拉翻衡條數...
 樓主| 10598C 發表於 2023-8-15 16:52 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-8-15 16:29
環翠街市至澤翠樓之間兜埋入康翠台再返去環翠道

杏花至康翠跟原 8,過完康翠再出返澤翠樓,咁行基本上可以徹底放棄樂軒台同漁灣班人...

咁嘅話唔差在停埋景隆街,反正放棄左柴中宏德居一帶
反而比康翠台較早前重組後新 81 之外多一個選擇去銅鑼灣(雖則當日好多人嘈 673 直落銅鑼灣最後都改左天后落橋)

不如話,宏德居一帶唔係無客,只係分界底下要 sort of 犧牲佢地,而新樓都係係 788 沿線

andy1010 發表於 2023-8-15 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-8-15 16:52
杏花至康翠跟原 8,過完康翠再出返澤翠樓,咁行基本上可以徹底放棄樂軒台同漁灣班人...

咁嘅話唔差在停埋 ...

見到條現同改後780,宏德居都係會去哂叫雙飛788/789。唯一可以改變只有將780改到跟8P走。但巴士公司又點解唔直接加密788/789就算?
盤數都係左手交右手無增長,除非88X延長服務時間及788減班(強逼升級乘客)/做宜家做唔到嘅杏花居民(非繁數量極度有限)。
 樓主| 10598C 發表於 2023-8-15 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2023-8-15 17:43
見到條現同改後780,宏德居都係會去哂叫雙飛788/789。唯一可以改變只有將780改到跟8P走。但巴士公司又點 ...

跟 8P 走就冇可能啦,單做柴灣中唔夠客,杏花邨又無客出,又補唔到康翠台去漁灣

其實班客又唔絕對係左手交右手,近柴灣站少少個班人都會走去地鐵
亦都係點解我建議走線係柴斜直入環翠先,之後再兜返去柴鐵/康翠台
當然,如果真係放棄環翠以東,柴斜-環翠-康翠定 780P 柴斜-康翠-環翠,我無意見….
Ravenclaw 發表於 2023-8-15 20:01 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-8-15 16:52

咁嘅話唔差在停埋 ...

柴東冇計,除非你真系好有心機去砌靚佢...

你有興趣就參考下中巴88...

同埋杏花其實就唔洗全日有車上落柴斜既...

康翠台如果真系嘈冇車往來老銅,咁780真系要停翻景隆街...

柴灣又好奇怪,相當年722飛老銅要2補位,柴灣780飛老銅反而唔洗用8補位...

不過算啦,要重組柴西,預左趕客...
mak5052 發表於 2023-8-15 23:05 | 顯示全部樓層
SHchu 發表於 2023-8-15 12:16
不過,我都會認為殺8 是會令康翠居民大力反對,因為會令他們往返銅鑼灣不便,8號最直接無左,81又唔到,殺8 ...

換個想法,能否是南區找條出銅鑼灣的線(例如 76)與 8 合併,8 拉去南區(行香隧),形成一條柴灣至南區半直通快線(類似 7X、793)?(全程加到 $11.3,不過銅鑼灣的以雙向分段維持原價,去灣仔以 8 - 2A、8P BBI 補償)
SHchu 發表於 2023-8-16 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層
8 與 76 合併其實不錯,我總覺得 2,8,18 三個靚號碼,城巴盡量唔會放棄不用。即使3線客量麻麻,仍會更改或合併繼續使用。